Μπορώ να ρυμουλκήσω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Όπως τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη και diesel, έτσι και τα ηλεκτρικά μπορεί να «μείνουν» από οποιαδήποτε αιτία και να χρειάζονται ρυμούλκηση. Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση; Μήπως υπάρχουν διαφορές στη διαδικασία;

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να κινούνται χρησιμοποιώντας διαφορετική πηγή ενέργειας, όμως δεν παύουν να είναι πολύπλοκες κατασκευές οι οποίες μπορεί να ακινητοποιηθούν ανά πάσα στιγμή και να χρειάζονται ρυμούλκηση, είτε επειδή έπαθαν κάποια βλάβη, είτε επειδή ο οδηγός δεν υπολόγισε καλά την κατανάλωση ενέργειας και έμειναν από μπαταρία.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τη ρυμούλκηση των ηλεκτρικών;

Το βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν πρέπει να περιστραφούν οι τροχοί του αυτοκινήτου, επειδή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως όταν το αυτοκίνητο ρολάρει ή φρενάρει, παράγεται ρεύμα. Κατά συνέπεια, αν ρυμουλκήσουμε ένα ηλεκτρικό και αρχίσουν οι τροχοί να γυρνάνε θα παραχθεί ρεύμα το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στα ηλεκτρονικά, στην μπαταρία ή ακόμα και στον ίδιο τον κινητήρα.

tesla-rimoulkisi-geranos

Τι κάνω αν δεν μπαίνει η νεκρά;

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που το αυτοκίνητο πρέπει να μετακινηθεί, αυτό θα γίνει αναγκαστικά φορτώνοντάς το σε έναν γερανό. Αν το αυτοκίνητο μας επιτρέπει να βάλουμε νεκρά και να λύσουμε το χειρόφρενο μπορούμε να τα πράξουμε ώστε να το ανεβάσουμε πάνω στον γερανό, όμως μόνο με ταχύτητα ίση με εκείνη του ανθρώπινου περπατήματος. Αν η νεκρά στο κιβώτιο και το λύσιμο του χειρόφρενου είναι λειτουργίες μη διαθέσιμες, τότε χρησιμοποιούμε σετ με ροδάκια τα οποία μπαίνουν κάτω από τους τροχούς και επιτρέπουν την κίνηση του αυτοκινήτου, χωρίς να γυρίσουν οι δικοί του τροχοί. Ακόμα και στην πρώτη περίπτωση βέβαια, τα ροδάκια είναι προτιμότερα.

Δείτε ακόμα: Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει ένα Tesla με 0% μπαταρία; [video]

Θεωρητικά με τα ροδάκια μπορούμε να κινηθούμε και για μεγαλύτερες αποστάσεις. Για παράδειγμα το εγχειρίδιο της VW για το ID.4 αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει για απόσταση μέχρι 50 km και με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 50 km/h. Παρόμοιες είναι οι οδηγίες και για το Model 3, στις οποίες η Tesla αναφέρει ότι η μέγιστη απόσταση ρυμούλκησης με ροδάκια είναι τα 55 km, ενώ για την ταχύτητα κίνησης θέτει ως μόνο περιορισμό εκείνον που έχουν τα ίδια τα ροδάκια και οι προδιαγραφές τους. Εκτός από τη σχετική οδηγία, τα μοντέλα της Tesla διαθέτουν και Tow Mode, δηλαδή μια λειτουργία που επιτρέπει να ρυμουλκηθεί το αυτοκίνητο για απόσταση περίπου 8 μέτρων χωρίς να κάνει τίποτα άλλο ο χρήστης. Σκοπός της είναι να μπορέσει να ανέβει το αυτοκίνητο στον γερανό χωρίς την ανάγκη για ροδάκια.

Αν και στη θεωρία τα ροδάκια είναι αρκετά για τις παραπάνω αποστάσεις, πάντα η προτιμότερη λύση είναι το αυτοκίνητο να φορτωθεί πλήρως στον γερανό και να δεθεί, όπως φαίνεται στο παρακάτω video. Όπως και να ‘χει, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης δεν πρέπει κανένας τροχός του αυτοκινήτου να έρχεται σε απευθείας επαφή με τον δρόμο.

Ήξερες τι ισχύει σχετικά με τη ρυμούλκηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...