Αλλάζουν όλα στα crash test του Euro NCAP – Τι νέο φέρνει το Vision 2030
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός εισάγει 8 νέες δοκιμασίες στα crash test των νέων αυτοκινήτων. Στόχος είναι ο οδηγός και οι επιβάτες να παραμένουν ασφαλείς σε κάθε σενάριο.
- -
- -
Ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός Euro NCAP ανακοίνωσε το νέο πλάνο με την ονομασία «Vision 2030: A Safer Future for Mobility». Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που θέτει στο επίκεντρο την οδική ασφάλεια και περιγράφει τον δρόμο ώστε τα αυτοκίνητα να γίνουν ακόμη πιο ασφαλή. Παράλληλα, παρουσιάζει τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο οργανισμός στο πλαίσιο του μελλοντικού τοπίου κινητικότητας.
Με την είσοδο του Vision 2030, o Euro NCAP δεσμεύεται να πιέσει για εξελίξεις και δοκιμές στην ασφάλεια των οχημάτων, καθορίζοντας τους νέους τομείς τόσο για τις υπάρχοντες αυτοκινητοβιομηχανίες, όσο και για τις νέες εταιρείες που δεν έχουν ακόμη εμπλακεί στη διαδικασία των δοκιμών του οργανισμού.
Πότε θα δούμε το νέο πρωτόκολλο δοκιμών του Euro NCAP
Αυτή την στιγμή, ο Euro NCAP αξιολογεί τα αυτοκίνητα σε τέσσερις βασικούς τομείς (ασφάλεια ενηλίκων επιβατών, ασφάλεια παιδιών, ασφάλεια πεζών και λειτουργία συστημάτων υποβοήθησης). Αυτοί οι τομείς, από το 2026 θα προσαρμοστούν σε ισάριθμες διακριτές φάσεις λόγω των πολιτισμικών αλλαγών: Την ασφαλή οδήγηση, την αποφυγή συγκρούσεων, την προστασία των επιβατών κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος και την ασφάλεια αυτών, όπως και των λοιπών χρηστών του δρόμου, μετά το συμβάν.
Διαβάστε επίσης: Τα 10 ασφαλέστερα αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς
Όπως αναφέρει ο οργανισμός, το νέο πρωτόκολλο θα ισχύσει από το 2026 και έπειτα. Το χρονικό διάστημα ως τότε θα είναι περίοδος προσαρμογής και διερεύνησης των νέων δεδομένων και καθορισμού του τελικού πλαισίου για το πώς θα εφαρμοστεί. Οι νέες δοκιμασίες στο πλαίσιο του Vision 2030, θα περιλαμβάνουν νέα σενάρια, τόσο σε ρεαλιστικές όσο και σε εικονικές συνθήκες.
Αναλυτικά οι 8 νέες δοκιμές του Euro NCAP:
- Δοκιμή και αξιολόγηση των συστημάτων, προειδοποίησης, υποβοήθησης και αυτοματοποιημένης υποστήριξης οδηγού
- Αξιολόγηση της τεχνολογίας που παρακολουθεί την κούραση του οδηγού και την απόσπαση της προσοχής
- Αξιολόγηση της πραγματικής αποτελεσματικότητας των συστημάτων ελέγχου της ταχύτητας κίνησης σε πραγματικό χρόνο
- Δοκιμές ενεργητικής ασφάλειας που προσομοιώνουν ρεαλιστικά οδικά περιβάλλοντα και αξιολογούν την αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής (HMI), διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού
- Τη δοκιμή και αξιολόγηση του επιπέδου ασφάλειας που προσφέρουν τα συστήματα «V2V» (ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οχημάτων), «V2L» (ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οχήματος και φορτίου) και «V2X» (ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οχήματος και παντός άλλου).
- Δοκιμές παθητικής ασφάλειας με έμφαση και στα δύο φύλα αλλά και με βάση τη γήρανση του πληθυσμού
- Αξιολόγηση κινδύνου πυρκαγιάς και θερμικής διαφυγής σε ηλεκτρικά οχήματα και βελτιωμένες πληροφορίες για τα σωστικά συνεργεία και όσους εμπλακούν στο συμβάν
- Προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια των οχημάτων και την πρόσβαση σε νέα δεδομένα
Οι τεχνολογίες προχωρούν και η
ασφάλεια πρέπει να κάνει το ίδιο
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού Euro NCAP, Dr Niels Ebbe Jacobsen, παρά τις σημαντικές εξελίξεις στους τομείς της ασφάλειας στα επιβατικά αυτοκίνητα τα τελευταία 25 χρόνια, το τοπίο αλλάζει τάχιστα και όλοι πρέπει να προσαρμοστούν. Ο στόχος είναι το Vision Zero, δηλαδή ο μηδενισμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα.
Δες εδώ πόσο ασφαλές είναι το αυτοκίνητό σου
«Τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο προηγμένα καθώς οι κατασκευαστές εργάζονται για την επίτευξη του στόχου τους για αυτόνομα και συνδεδεμένα οχήματα. Δεν ζούμε ακόμη σε μια εποχή πλήρως αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων, αλλά οι τεχνολογίες υποστήριξης οδήγησης εξελίσσονται ραγδαία. Δεδομένης της σημασίας αυτών των τεχνολογιών υποστήριξης και υποβοήθησης, ο Euro NCAP θα υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση και θα συμπεριλάβει στις δοκιμές όλες τις μορφές συνδεσιμότητας και τα διάφορα τεχνικά πρότυπα επικοινωνίας, αξιολογώντας κάθε λειτουργία ασφαλείας με τεχνολογικά ουδέτερο τρόπο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κύριος Dr Niels Ebbe Jacobsen.