Ποιες μάρκες αυτοκινήτων έχουν εργοστάσια στην Κίνα;

Οι Κινέζοι μετατρέπονται σε έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην αγορά αυτοκινήτου. Εκτός από τις τοπικές μάρκες, υπάρχουν και αρκετές ευρωπαϊκές που κατασκευάζουν οχήματα εκεί.

  • -
  • -

Η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων παγκοσμίως, τόσο στα συμβατικά όσο και στα ηλεκτρικά, είναι αυτή της Κίνας. Μεγάλοι κατασκευαστές από την Ευρώπη έχουν δημιουργήσει κοινοπραξίες με τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και αρκετά χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκή κρατική αντιμετώπιση, στους τομείς της φορολογίας και της χρηματοδότησης, αλλά και να καλύψουν τη ζήτηση.

china

Τα επόμενα χρόνια, τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα από τοπικές αλλά και δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες και εισάγονται στη Γηραιά Ήπειρο, θα ξεπεράσουν σε αριθμό μονάδων κάθε προηγούμενη πρόβλεψη. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις των ειδικών, το 2025, θα εισάγονται στην Ευρώπη από τη χώρα της Ανατολικής Ασίας τουλάχιστον 800.000 οχήματα. Οι εγχώριες εταιρείες αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο αγοράς, με τις ευρωπαϊκές να εγκαινιάζουν σταδιακά νέες μονάδες στις περιφέρειες της Σαγκάης, του Πεκίνου και άλλων περιοχών, επιλέγοντας να κατασκευάσουν εκεί όλο και περισσότερα μοντέλα και κυρίως ηλεκτρικά.

china

Στην Κίνα, διαθέτουν εργοστάσια από τη BMW και τη Mercedes, έως την Audi, τη Volvo, την Polestar, την Tesla, τη VW και τη Renault. O μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών με την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, προσελκύει τους δυτικούς με εκπληκτικό ρυθμό. Παράλληλα, οι Κινέζοι, αποδεικνύονται εκτός από ελκυστικοί σε επενδύσεις και αποτελεσματικοί στην παραγωγή, και αξιόπιστοι. Αφού ξεπέρασαν τα όποια προβλήματα σε θέματα ποιότητας και βελτίωσαν τα προϊόντα τους, ετοιμάζονται για τη μεγάλη απόβαση στην Ευρώπη.

Οι Κινεζικές μάρκες έρχονται Ευρώπη

Μετά τη BYD, η οποία πλέον έχει εμπορική δραστηριότητα και στην Ελλάδα και επεκτείνεται συνεχώς,  τη Lynk & Co που ανήκει στον όμιλο της Geely και έχει έδρα τη Σουηδία, την Aiways που διαθέτει ήδη ηλεκτρικά SUV στην ήπειρό μας και τη Byton με γραφεία στο Μόναχο της Γερμανίας, μια σειρά κατασκευαστών λαμβάνει θέση για να δραστηριοποιηθούν ή να επεκταθούν στην Ευρώπη. 

china

Η Nio πουλάει ήδη το premium SUV με τη ονομασία ES8 σε επιλεγμένες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και μέσα στο 2023 θα λανσάρει το ET5, αλλά και το δικό της δίκτυο φορτιστών. Η Hongqi ξεκίνησε την πορεία της από τη Νορβηγία με ένα premium SUV, η Dongfeng έχει ταξινομήσει κάποιες μονάδες ενός ηλεκτρικού sedan στην Ευρώπη, η Maxus προσφέρει μόνο ελαφρά επαγγελματικά και στη χώρα μας αντιπροσωπεύεται από την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, ενώ η βρετανική MG που εξαγοράστηκε από τον κινεζικό όμιλο SAIC δείχνει να αναζωογονείται και να κάνει σιγά σιγά αισθητή την παρουσία της στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου. Όσο για την Xpeng, μετά τη Σουηδία και την Ολλανδία, εγκαινιάζει καταστήματα σε Γερμανία και Νορβηγία, παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους αγοραστές 3 μοντέλα.

china

Διαβάστε επίσης: Έρχεται Ευρώπη το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Δείτε πόσο κοστίζει

Άλλες κινεζικές εταιρείες – λιγότερο γνωστές – που θα δοκιμάσουν την τύχη τους στην ήπειρό μας το επόμενο διάστημα, είναι οι Ora, Seres, Voyah, Wey και Zeekr.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...