Εύα Καϊλή: Τι ζητούσε για τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη;
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου «Qatargate», είχε παρέμβει για να αυξηθούν τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και να μειωθούν οι τιμές χρέωσης.
- -
- -
Η κυρία Εύα Καϊλή, η οποία αποπέμφθηκε από την Ευρωβουλή λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού, στις αρχές Οκτωβρίου, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε θίξει το ζήτημα της έλλειψης υποδομών σε σταθμούς φόρτισης και του υψηλού κόστους φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα. Αναρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εκδώσει κάποια οδηγία για την αύξηση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και να εξασφαλίσει λογικές τιμές φόρτισης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η κ. Καϊλή είχε θέσει το εξής ερώτημα:
Τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να εξισορροπήσει αποτελεσματικά την πολιτική της απάντηση στην ενεργειακή κρίση με τους στόχους της για πράσινη μετάβαση, ιδίως καθώς η ΕΕ κινείται πιο κοντά στην απαγόρευση των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων ή ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035.
Ωστόσο, υπάρχει σαφής έλλειψη υποδομών σε σταθμούς φόρτισης, οι οποίες μάλιστα δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες στο οδικό δίκτυο της ΕΕ, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ των σταθμών φόρτισης διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ των περιφερειών. Φαίνεται επίσης να υπάρχει έλλειψη επίγνωσης όσον αφορά το κόστος φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για τους δυνητικούς χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων.
Επομένως:
- Έχει λάβει μέτρα η Επιτροπή για την εφαρμογή ενός τυποποιημένου πανενωσιακού δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων;
- Ποιες προσπάθειες έχει καταβάλει η Επιτροπή για να διασφαλίσει τη συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους εγκαταστάτες σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο θέμα αυτό;
- Εξετάζει η Επιτροπή το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ, για να αποκτήσει το κοινό τη σχετική επίγνωση και να διασφαλιστεί δίκαιη τιμολόγηση της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εντός της ΕΕ;
Η απάντηση της Κομισιόν για τη λύση του προβλήματος
Με τη σειρά της, η Κομισιόν στα τέλη Νοεμβρίου απάντησε στην κ. Καϊλή, ανακοινώντας πως θα αντικαταστήσει προηγούμενο κανονισμό, με στόχο να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών, ενώ η Επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, δήλωσε πως ο νέος κανονισμός όχι μόνο θέτει δεσμευτικούς όρους ανάπτυξης για τους σταθμούς φόρτισης, αλλά διασφαλίζει καλύτερες, διαφανέστερες και εύκολα συγκρίσιμες τιμές. Το ποιες θα είναι οι χρεώσεις και από πότε θα ισχύσουν δεν το γνωρίζουμε ακόμη.
Συγκεκριμένα, η απάντηση της κ. Βαλεάν ήταν η εξής:
Με την οδηγία 2014/94/ΕΕ (AFID) δημιουργείται ένα κοινό πλαίσιο για την ανάπτυξη υποδομών επαναφόρτισης στην ΕΕ. Καθορίζονται ελάχιστες προδιαγραφές για τον εξοπλισμό του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), εναρμονίζονται τα πρότυπα των συνδετήρων επαναφόρτισης και καθορίζονται γενικές υποχρεώσεις όσον αφορά τις δίκαιες τιμές καταναλωτή.
Από την αξιολόγηση της εν λόγω οδηγίας διαπιστώθηκε ότι, παρά το γεγονός ότι είχε ως αποτέλεσμα, σε κάποιο βαθμό, την ανάπτυξη υποδομών επαναφόρτισης, η ποσότητα και το είδος των υποδομών δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, στις 14 Ιουλίου 2021, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αντικατάσταση της εν λόγω οδηγίας από νέο κανονισμό (AFIR). Ο προτεινόμενος κανονισμός θεσπίζει δεσμευτικούς στόχους ανάπτυξης για τα σημεία επαναφόρτισης, σε εθνικό επίπεδο και κατά μήκος του δικτύου ΔΕΔ-Μ. Προτείνει επίσης μέτρα που αποσκοπούν στη διασφάλιση λογικών τιμών επαναφόρτισης, μεταξύ άλλων μέσω ευκολότερα συγκρίσιμων και διαφανέστερων τιμών.
Υπό την αιγίδα του φόρουμ για τις βιώσιμες μεταφορές και των μόνιμων υποομάδων του, η Επιτροπή προωθεί συνεχώς τη συνεργασία στα θέματα αυτά μεταξύ των κρατών μελών και των διαχειριστών των σημείων επαναφόρτισης.
Η Ευρώπη χρειάζεται 6,8 εκατ. φορτιστές
Με την ηλεκτροκίνηση να κάνει άλματα ανάπτυξης και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να ανεβάζουν συνεχώς το μερίδιο αγοράς τους, οι υποδομές απαιτείται να βελτιωθούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, για να καλυφθούν οι ανάγκες των οδηγών πρέπει έως το 2030 να έχουν τοποθετηθεί έως 6,8 εκατ. δημόσια σημεία φόρτισης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εγκατάσταση σημείων φόρτισης παραμένει βασική πρόκληση για όλα τα κράτη. Τα επαρκή σημεία θα δώσουν την αναμενόμενη ώθηση, ενώ μεγάλη σημασία έχει και η ισχύς των φορτιστών, καθώς οι φορτιστές των 22 kW που χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή, δεν είναι καθόλου λειτουργικοί. Οι οδηγοί θέλουν να φορτίζουν σε ελάχιστα λεπτά και αυτό μόνο οι ταυφορτιστές μεγάλης ισχύος μπορούν να το πετύχουν.