Τέλος το πρόβλημα των θέσεων πάρκινγκ σε πιλοτή πολυκατοικίας - Δες τι αλλάζει

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προωθεί τροπολογία σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των θέσεων πάρκινγκ στις πιλοτές των πολυκατοικιών.

  • -
  • -

Επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα με τις ανοικτές θέσεις στάθμευσης των οχημάτων στις πιλοτές των πολυκατοικιών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καταθέσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου τροπολογία που θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν τα «Τα Νέα», στόχος είναι να βρεθεί λύση σε ένα άλυτο για χρόνια ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ανοιχτών θέσεων στάθμευσης σε πιλοτές πολυκατοικιών, που ακόμη και τώρα προκαλεί διαμάχες μεταξύ των ενοίκων. Με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, είχαν κριθεί άκυρες πολλές χιλιάδες θέσεις στάθμευσης που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πιλοτής πολυκατοικίας, αγορασμένες νόμιμα σε χρόνο που αυτό επιτρεπόταν, με αποτέλεσμα να παραμένουν «στον αέρα» και τα χιλιοστά εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου των θέσεων αυτών, και να μην «κλείνουν» τα χιλιοστά του οικοπέδου στο Κτηματολόγιο.

piloti

Έτσι, τα ακίνητα που έχουν θέσεις στάθμευσης χάνουν την αξία τους, επειδή δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση προς τον νέο αγοραστή και της θέσης στάθμευσης που αντιστοιχεί στο εκάστοτε διαμέρισμα που πωλείται.

Τι θα γίνει τελικά με τις θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές

Το υπουργείο ωστόσο, αναγνώρισε το πρόβλημα και σκοπός είναι οι θέσεις στάθμευσης να μπορούν να μετατραπούν σε βοηθητικό χώρο υπάρχουσας οριζόντιας ιδιοκτησίας. Με απλά λόγια, στον χώρο δεν θα υπάρχει αυτοτελές περιουσιακό δικαίωμα, αλλά δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης που θα ακολουθεί πάντοτε τον κύριο χώρο, με μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου και ενσωμάτωση σε αυτή του ποσοστού συγκυριότητας της θέσης στάθμευσης επί του οικοπέδου, από ιδιοκτήτες που έχουν άλλη οριζόντια ιδιοκτησία - χώρο κύριας χρήσης (διαμέρισμα) στην ίδια πολυκατοικία.

Διαβάστε επίσης: Πότε επιτρέπεται να ενοικιαστεί η θέση πάρκινγκ σε πολυκατοικία

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας θέσης δεν έχει δικό του διαμέρισμα, κατάστημα ή γραφείο στην ίδια πολυκατοικία, θα μπορεί να τη μεταβιβάσει αποκλειστικά σε ιδιοκτήτη του ίδιου κτιρίου, που θα την προσαρτήσει ως παράρτημα στην ιδιοκτησία του, προσθέτοντας σε αυτήν τα χιλιοστά της. 

Πηγή: tanea.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...