Ελλάδα 2025: Έρχονται τρένα υδρογόνου και 125 έργα αξίας 40 δισ.
Όπως είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο, η χώρα μας δεν τα έχει δει εδώ και δεκαετίες.
- -
- -
Για τις «πράσινες υποδομές», με έμφαση στα σιδηροδρομικά και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για το άλμα ανάπτυξης στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα, μίλησε στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ, στο Παρίσι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι παρά τη διεθνή κρίση η ελληνική οικονομία όχι μόνο επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα, αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Σημείωσε ειδικότερα ότι στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη 125 project δημοσίων και ιδιωτικών έργων, που ξεπερνούν συνολικά τα 40 δισ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, έχοντας καταφέρει μέσα σε 3,5 χρόνια να δημοπρατήσει έργα πάνω από 10 δισ. ευρώ και να συμβασιοποιήσει από αυτά σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα έργα αυτά ήδη υλοποιούνται.
Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θωρακίζουν τη χώρα μας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και στο πρόγραμμα των λεγόμενων έργων νέας γενιάς, που περιλαμβάνει υδροδοτικά, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως για παράδειγμα μια σειρά από φράγματα που κατασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα αποσκλήρυνσης νερού και αγωγοί ύδρευσης, αλλά και την αναβάθμιση των συστημάτων άρδευσης με την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών.
Τρένα υδρογόνου μέχρι το 2025
Ο κύριος Καραμανλής, επιβεβαίωσε πως τους επόμενους μήνες η χώρα θα παραλάβει τα πρώτα «πράσινα» λεωφορεία - ηλεκτρικά και φυσικού αερίου – με τον επόμενο στόχο να είναι η αγορά τρένων υδρογόνου μέχρι το 2025.
Επιπλέον, μίλησε για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, του Μετρό δηλαδή και του Τραμ, αλλά και για την επένδυση ύψους 4,5 δισ. € στο σιδηροδρομικό δίκτυο για μεταφορές με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, προκειμένου η Ελλάδα να μετατραπεί σε κόμβο υποδομών, συνδυασμένων μεταφορών και κατ’ επέκταση ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης: Νέα πίστα στην Ελλάδα! Τι ανακοίνωσε ο Λ. Αυγενάκης
Τέλος, τόνισε ότι, «μεγάλες εταιρείες του κλάδου με παγκόσμια εμβέλεια και πολύπειρη τεχνογνωσία – ορισμένες βρίσκονται σήμερα εδώ- ενώνουν πλέον δυνάμεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργούν ισχυρά σχήματα με τεράστια εκτελεστική ικανότητα. Και αυτό είναι κάτι που μας κάνει περήφανους», πρόσθεσε.
Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε άλλωστε: «Ο κλάδος των υποδομών προσφέρεται για win-win συνεργασίες. Γιατί θεσμοθετήσαμε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες και μειώνοντας αισθητά τη γραφειοκρατία».