Αλλάζουν όλα στην Ευρώπη: Αυστηρά μέτρα για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών
Το θέμα δεν είναι μόνο η κατασκευή των μπαταριών, αλλά και το κατά πόσο επηρεάζουν το περιβάλλον. Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την προμήθεια και ανακύκλωσή τους.
- -
- -
Η Ευρώπη επιθυμεί αφενός να ηγηθεί στην παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με πολιτικές προστατευτισμού και εναλλακτικές τεχνολογίες, βάζοντας ένα τέλος στην κυριαρχία της Κίνας και αφετέρου να κάνει τις μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα πιο βιώσιμες, ασφαλέστερες και ευκολότερες στην ανακύκλωση.
Για να πετύχει το δεύτερο, η ΕΕ κατέληξε σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία, εγκρίνοντας μια σειρά αυστηρότερων κανονισμών για την προμήθεια και την ανακύκλωση μπαταριών EV. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, από τον Ιούλιο του 2024, οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναφέρουν ολόκληρο το αποτύπωμα άνθρακα των μπαταριών τους, από την εξόρυξη έως την παραγωγή και την ανακύκλωση. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2027, όταν τα ηλεκτρικά οχήματα θα επεκταθούν περαιτέρω, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει νέα ανώτατα όρια εκπομπών άνθρακα και βιωσιμότητας για τις μπαταρίες.
«Οι μπαταρίες είναι πολύ πιο βιώσιμες από τους παραδοσιακούς κινητήρες στα αυτοκίνητά μας, αλλά μπορούν να βελτιωθούν κι άλλο. Οι νέοι κανόνες για το αποτύπωμα άνθρακα, την ανακύκλωση και τους ελέγχους, θα σημαίνουν ότι οι μπαταρίες που πωλούνται στην Ευρώπη είναι οι πιο βιώσιμες παγκοσμίως, θέτοντας τα πρότυπα για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Alex Keynes, επικεφαλής του τμήματος για τις πράσινες μεταφορές.
Τι υποχρεώνει τους κατασκευαστές η ΕΕ
Με το νέο κανονισμό, που αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταφορών, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να ανακτούν όλο και περισσότερες μπαταρίες με την πάροδο του χρόνου και να ανακυκλώνουν σημαντικά υλικά από αυτές, όπως χαλκό, κοβάλτιο, λίθιο, νικέλιο και μόλυβδο. Για παράδειγμα, έως το 2027 θα πρέπει να ανακυκλώνουν το 50% του λιθίου και έως το 2031 το 80%.
Επιπλέον, οι κατασκευαστές μπαταριών που δραστηριοποιούνται εμπορικά στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις μπαταρίες τους εξήχθησαν, επεξεργάστηκαν και κατασκευάστηκαν με υπευθυνότητα. Με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλιστεί πως οι «καθαρές» μπαταρίες δεν θα υπονομεύονται από μπαταρίες που κατασκευάζονται με «βρώμικη» ενέργεια ή από παραγωγούς που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Διαβάστε επίσης: Τι μετράμε σε KW και τι σε KWh στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
«Η νέα νομοθεσία θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μπαταριών και των εισαγωγών που υπόκεινται σε ελάχιστα πρότυπα», δήλωσε ο Keynes. «Οι παγκόσμιοι παραγωγοί μπορούν να επενδύσουν σε καθαρότερες διαδικασίες παραγωγής και νέες δυνατότητες ανακύκλωσης στην Ευρώπη, γνωρίζοντας ότι θα έχουν μια εγγυημένη αγορά για πράσινες μπαταρίες εδώ».
Πηγή: carscoops.com