Έρευνα: Ανούσιο το όριο των 30 km/h για την οδική ασφάλεια!
Πόσο νόημα έχει να μειωθεί το όριο ταχύτητας μέσα στις πόλεις στα 30 km/h; Σύμφωνα με μία έρευνα που είδε το φως τη δημοσιότητας, πάρα πολύ μικρό έως καθόλου.
- -
- -
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει όλο και πιο έντονα η συζήτηση για μείωση του ορίου ταχύτητας μέσα στις πόλεις. Αυτή τη στιγμή στις περισσότερες περιπτώσεις το όριο είναι στα 50 km/h, όμως λέγεται ότι με τον νέο ΚΟΚ αυτό πρόκειται να πέσει στα 30 km/h σε όλους τους αστικούς δρόμους.
Με αφορμή αυτό το ενδεχόμενο δύο βρετανικά πανεπιστήμια, τα Queen’s University Belfast και University of Edinburgh έκαναν τη σχετική έρευνα ώστε να δουν αν αυτή η αλλαγή θα έφερνε κάποιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα και στην ασφάλεια.
Υπάρχει βελτίωση από το όριο των 30 km/h;
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η επίδραση μίας τέτοιας αλλαγής θα ήταν μικρή έως μηδενική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια. Η έρευνα έγινε όταν το μέτρο της μείωσης του ορίου εφαρμόστηκε σε 76 δρόμους στο κέντρο του Belfast.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές κράτησαν στατιστικά τόσο από τους δρόμους όπου εφαρμόστηκε η μείωση όσο και από άλλους στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια προχώρησαν σε δύο συγκρίσεις. Η μία ήταν με τα στατιστικά που είχαν μαζέψει από αυτούς τους 76 δρόμους πριν μειωθεί το όριο ταχύτητας και η άλλη ήταν με τους δρόμους πέριξ αυτών, όπου το όριο ήταν ακόμα στα 50 km/h.
Δείτε ακόμα: Επίσημο: Νόμιμα τα αυτόνομα οχήματα στην Ελλάδα
Η ανάλυση αυτών των δεδομένων έδειξε ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική βελτίωση στην οδική ασφάλεια, κυρίως επειδή οι οδηγοί σε μεγάλο ποσοστό δεν πειθάρχησαν στο μικρότερο όριο ταχύτητας.
Πού θα μπορούσε να βοηθήσει το μικρότερο όριο ταχύτητας;
Οι μοναδικοί τομείς όπου υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις αφορούσαν την κίνηση και τα μποτιλιαρίσματα, όπου υπήρξε βελτίωση. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αν το μειωμένο όριο ταχύτητας συνδυαστεί με περισσότερη αστυνόμευση, κάμερες και εκπαίδευση των οδηγών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή κουλτούρας ώστε να μειωθεί η χρήση του αυτοκινήτου και να αυξηθεί εκείνη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθώς και άλλων ήπιων μορφών μετακίνησης όπως το ποδήλατο.