Μύθος ή αλήθεια: Το κρύο αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου;

Πολλοί πιστεύουν πως όταν κάνει κρύο, το αυτοκίνητό τους καίει περισσότερο καύσιμο. Πώς εξηγείται το φαινόμενο; Αυξάνεται πράγματι η κατανάλωση;

  • -
  • -

Μπορεί να άργησε, όμως το κρύο κάνει σιγά-σιγά την εμφάνισή του και τον φετινό χειμώνα. Και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κάποιοι οδηγοί ήδη... γκρινιάζουν πως η κατανάλωση του αυτοκινήτου τους ανέβηκε με την πτώση της θερμοκρασίας. Ισχύει πράγματι κάτι τέτοιο ή πρόκειται για μύθο; Μπορούν οι καιρικές συνθήκες να επηρεάσουν τόσο πολύ την αποδοτικότητα του κινητήρα του αυτοκινήτου; Και αν ναι, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο ή πρέπει απλά να κάνουμε… υπομονή μέχρι ο υδράργυρος να ανέβει ξανά; Ας δούμε το ζήτημα πιο αναλυτικά.

Το κρύο ανεβάζει την κατανάλωση του αυτοκινήτου;

Ναι. Επειδή όμως μια μονολεκτική απάντηση δεν λέει τίποτα, ας δούμε γιατί το αυτοκίνητο χρειάζεται περισσότερο καύσιμο όταν κάνει κρύο. Αρχικά, όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τόσο πιο παχύρρευστα γίνονται τα υγρά λίπανσης, όπως για παράδειγμα το λάδι του κινητήρα ή οι βαλβολίνες για το σασμάν και το διαφορικό. Έτσι, χρειάζεται περισσότερη… προσπάθεια για να γυρίσουν τα κινούμενα μέρη.

Ένας ακόμη πιο σημαντικός λόγος είναι ότι ο κινητήρας αργεί να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας του. Όσο λειτουργεί σχετικά κρύος, καίει περισσότερο καύσιμο. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση αυξάνεται πολύ περισσότερο σε κοντινές μετακινήσεις λίγων λεπτών, αφού το μεγαλύτερο μέρος μιας μικρής απόστασης (ή ίσως και ολόκληρη), θα γίνει με το μοτέρ εκτός της ιδανικής του θερμοκρασίας.

Υπολογίζεται ότι τον χειμώνα, η αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 33% όταν είναι σύντομες οι διαδρομές. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις, η αύξηση φτάνει μέχρι και το 20% περίπου. Τέλος, η χρήση του κλιματισμού για τη θέρμανση της καμπίνας, τα θερμαινόμενα καθίσματα/τιμόνι/παρμπρίζ και άλλες λειτουργίες του αυτοκινήτου, επίσης αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, άρα και καυσίμου.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι αύξησης της κατανάλωσης, μικρότερης σημασίας. Ο πρώτος, είναι ότι με το κρύο η πίεση των ελαστικών μειώνεται. Κι αν δεν φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο κανονικό επίπεδο όταν αλλάζει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αφενός οδηγούμε ένα αυτοκίνητο με χειρότερη οδική συμπεριφορά, αφετέρου καίμε περισσότερο καύσιμο! Επίσης, επειδή ο κρύος αέρας είναι πιο πυκνός υπάρχει μεγαλύτερη αεροδυναμική αντίσταση κατά την κίνηση του οχήματος, παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση σε υψηλή ταχύτητα.

Πώς ρίχνω την κατανάλωση καυσίμου τον χειμώνα;

Όταν έχει κρύο, είναι δεδομένο ότι το αυτοκίνητό μας θα καίει περισσότερο καύσιμο. Αν αυτό είναι… δυσβάσταχτο, τότε η μοναδική πραγματική λύση είναι να το αφήσουμε παρκαρισμένο. Ωστόσο, αν κάποιος συμβιβαστεί με την ιδέα και θέλει απλώς να περιορίσει το φαινόμενο, τότε προτείνουμε την ελάχιστη αύξηση στην πίεση των ελαστικών, την ήπια και ήρεμη οδήγηση, αλλά και τον περιορισμό της χρήσης του κλιματισμού στο απολύτως απαραίτητο επίπεδο. Προσοχή! Δεν εννοούμε να έχει ψύχος στην καμπίνα, γιατί αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο!

Δείτε ακόμη: Πώς να ρυθμίσετε σωστά τη θέση οδήγησης

Θα πρέπει απλά να διατηρείται μια φυσιολογική θερμοκρασία, τόσο ώστε να μπορείτε να είστε άνετοι απλά με μια ζακέτα. Η οδήγηση με μπουφάν, απαγορεύεται! Αν το όχημα διαθέτει θερμαινόμενα καθίσματα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αυτά, παρά τον κλιματισμό. Καταναλώνουν σαφώς λιγότερη ενέργεια. Τέλος, μην περιμένετε να ζεσταθεί το αυτοκίνητό σας πριν ξεκινήσετε. Μια μικρή αναμονή 30-40 δευτερολέπτων είναι αρκετή. Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε και το μοτέρ θα φτάσει στην θερμοκρασία που πρέπει στην πορεία. Φροντίστε απλώς, να μην πιέζετε τον κινητήρα και να οδηγείτε ομαλά.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...