Πώς ξέρει πότε να κάνει «κλακ» η αντλία στο βενζινάδικο;
Όταν γεμίζουμε βενζίνη και ενεργοποιηθεί η ασφάλεια, γνωρίζουμε ότι το ντεπόζιτο είναι γεμάτο. Η αντλία όμως, πώς γνωρίζει πότε να σταματήσει;
- -
- -
Το γέμισμα του ρεζερβουάρ ίσως είναι μια συνήθεια που οι περισσότεροι έχουν… ξεχάσει. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνεχίζουν να το κάνουν, ειδικά σε περιόδους διακοπών και αποδράσεων από την πόλη. Και θα έχουν παρατηρήσει το αυτόματο «κλακ» που γίνεται από την αντλία, όταν το ρεζερβουάρ γεμίσει. Πρόκειται για μια συνηθισμένη λειτουργία που υπάρχει σε όλα τα βενζινάδικα. Ωστόσο, πώς ξέρει η αντλία πότε ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει την πλήρωση της δεξαμενής; Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα, υπάρχει μια συγκεκριμένη εξήγηση.
Μια… τρύπα με μεγάλη σημασία!
Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, ένα ντεπόζιτο δεν είναι ποτέ άδειο. Αν για παράδειγμα, έχει 10% καυσίμου, έχει και… 90% αέρα στον κενό χώρο του. Το «πιστόλι» της αντλίας, έχει μια πολύ μικρή τρύπα στο τελείωμά του. Καθώς το κύριο μέρος ρίχνει βενζίνη ή πετρέλαιο μέσα στο ρεζερβουάρ, ο αέρας που αντικαθίσταται από το καύσιμο, αναρροφάται μέσω αυτής της μικρής οπής. Στη συνέχεια, μέσα στο λάστιχο της αντλίας, ο αέρας κινείται με αντίθετη φορά από το καύσιμο. Η διαδικασία γίνεται μόνη της, καθώς η εισροή του καυσίμου δημιουργεί υποπίεση στο κύκλωμα.
Όταν το ντεπόζιτο φτάσει κοντά στο όριο πληρότητας σε καύσιμο, τα σταγονίδια καυσίμου θα φράξουν τη μικρή τρύπα, άρα η αναρρόφηση αέρα θα σταματήσει. Είναι η στιγμή που η αντλία καταλαβαίνει ότι η δεξαμενή γέμισε και κλείνει η παροχή καυσίμου. Φυσικά, υπάρχει ένα μικρό περιθώριο ακόμη, για αυτό και οι εργαζόμενοι στα πρατήρια ρίχνουν χειροκίνητα λίγη ποσότητα ακόμα, συχνά για να… στρογγυλοποιηθεί το ποσό χρέωσης. Η όλη φιλοσοφία του συστήματος βασίζεται στο “Venturi Effect” και είναι ένας αποδοτικός τρόπος που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στο κομμάτι του ανεφοδιασμού οχημάτων.