Γερμανία: Περιττό το όριο ταχύτητας, όσο αυξάνονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Οι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας, οι γνωστές Autobahn, ίσως γλιτώσουν από τη γενική επιβολή ορίου ταχύτητας, λόγω της διάδοσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

  • -
  • -

Όταν η συζήτηση πηγαίνει στους αυτοκινητόδρομους, τα όρια ταχύτητας και τις τελικές ταχύτητες ενός αυτοκινήτου, δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που κάποιος θα αναφέρει την Autobahn. Πρόκειται για τον γερμανικό αυτοκινητόδρομο, ο οποίος κατά παράδοση δεν έχει συγκεκριμένο όριο ταχύτητας.

Με τις ηλεκτρονικές πινακίδες, ορίζεται ένα τυπικό όριο σε μερικές ώρες της ημέρας (ανάλογα την κίνηση), όμως υπάρχουν και πολλά τμήματα στο οποίο δεν υπάρχει όριο ταχύτητας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας οδηγός μπορεί να πηγαίνει όσο γρήγορα θέλει!

Στην πορεία των χρόνων, ωστόσο, πολλές φορές έχει πέσει στο τραπέζι η θέσπιση ορίων ταχύτητας στην Autobahn. Τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει με 250 km/h μόνο οικονομικό δεν είναι, παράγοντας πολύ υψηλούς ρύπους.

Η συζήτηση για την εφαρμογή ορίων ταχύτητας στην Autobahn επαναλαμβάνεται συχνά, και ακόμα και ο Sebastian Vettel έχει υποστηρίξει αυτή την άποψη, ωστόσο πλέον μοιάζει ότι φτάνουμε κοντά στη λύση του προβλήματος. Με ποιον τρόπο; Μα φυσικά, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον Volker Wissing, ομοσπονδιακό υπουργό Μεταφορών της Γερμανίας, δεν υπάρχει λόγος να επιβληθεί γενικό, υποχρεωτικό όριο ταχύτητας. 

«Οι υψηλές τιμές της ενέργειας αναγκάζουν ήδη πολλούς ανθρώπους να οδηγούν πιο αργά. Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το φαινόμενο είναι πιο έντονο καθώς οι οδηγοί θέλουν να εξοικονομήσουν ρεύμα στις μπαταρίες τους. Το κομμάτι της ταχύτητας είναι προσωπική ευθύνη των πολιτών, αρκεί να μην κινδυνεύουν άλλοι οδηγοί του δρόμου», ήταν τα λόγια του κ. Wissing στην Bild am Sonntag. 

Πώς επηρεάζει η ηλεκτροκίνηση τα όρια ταχύτητας;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά γρήγορα. Μάλιστα, υπάρχουν και εξωφρενικά γρήγορες προτάσεις, όπως ένα Tesla Model S Plaid, ένα Porsche Taycan Turbo S ή ένα Audi RS e-tron GT. Οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών μοντέλων όμως, δεν οδηγούν με το γκάζι στο πάτωμα στον αυτοκινητόδρομο.

Και ο λόγος είναι η αυτονομία των αυτοκινήτων τους. Όσο πιο γρήγορα οδηγεί κάποιος, τόσο ταχύτερα θα σταματήσει για φόρτιση. Φυσικά αυτό ισχύει και για ένα θερμικό μοντέλο, όμως ο ανεφοδιασμός της βενζίνης κρατάει μερικά λεπτά και όχι σχεδόν μια ώρα. Άρα αν κάποιος θέλει να κάνει ένα ταξίδι, κρατάει μια σταθερή ταχύτητα προκειμένου να σταματήσει όσο το δυνατόν λιγότερες φορές σε κάποιο φορτιστή.

Στη Γερμανία λοιπόν, θεωρούν ότι με τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους, το πρόβλημα στις Autobahn θα περιοριστεί σημαντικά και δεν θα υπάρχει η ανάγκη εφαρμογής ορίου ταχύτητας για λόγους ασφαλείας. Τα στατιστικά που έχουν συγκεντρώσει δείχνουν ότι οι οδηγοί ηλεκτρικών, όσο γρήγορο κι αν είναι το αυτοκίνητό τους, θα κρατήσουν έναν φυσιολογικό ρυθμό κίνησης στον αυτοκινητόδρομο για να μην εξανεμιστεί η αυτονομία.

Δείτε ακόμη: Video: Πώς είναι τα... νόμιμα 414 km/h στην Autobahn με Bugatti Chiron

Η μόνη περίπτωση να πηγαίνει… τέρμα γκάζι ο οδηγός ενός ηλεκτρικού, είναι όταν έχει να διανύσει μικρή απόσταση η οποία εύκολα θα καλυφθεί χωρίς στάση. Είναι εύκολο να υπολογίσει κάποιος ότι με ένα ηλεκτρικό, αν πηγαίνεις πολύ γρήγορα, θα φτάσεις στον επόμενο φορτιστή με πολύ μικρότερο ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας, οπότε ο χρόνος που εξοικονομήθηκε από την ταχύτητα θα «ισοφαριστεί» στην αναμονή κατά τον ανεφοδιασμό ενέργειας. Εξαίρεση συναντάμε στις περιπτώσεις που ο φορτιστής είναι πολύ υψηλών kW, οπότε το όχημα μπορεί να τραβήξει ρεύμα με μεγαλύτερη ισχύ όταν η μπαταρία έχει χαμηλό ποσοστό φόρτισης.

Πηγή: CarThrottle

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...