Σοκαριστικό: 2 ώρες στο καυσαέριο μας χαλάνε τον εγκέφαλο!

Μόλις 2 ώρες έκθεσης στην κίνηση και τα καυσαέρια είναι αρκετά για να προκαλέσουν σημαντικές εγκεφαλικές βλάβες, όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί!

  • -
  • -

Είναι γνωστό ότι η κίνηση στους δρόμους βλάπτει σημαντικά το… νευρικό μας σύστημα, αλλά και ότι το καυσαέριο είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο. Ωστόσο, εκτός από αυτά που ήδη γνωρίζουμε, προκαλούν ακόμη περισσότερα! Σύμφωνα με έρευνες από το University of British Columbia και το University of Victoria, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων επιβαρύνει σημαντικά τον εγκέφαλο.

Δύο ώρες έκθεσης στις επιβλαβείς χημικές ουσίες που κρύβονται στα καυσαέρια είναι αρκετές για να προκαλέσουν εγκεφαλικές βλάβες, αποσυντονίζοντας τις συχνότητες του εγκεφάλου και προκαλώντας σύγχυση στην αλληλεπίδραση των διαφορετικών τμημάτων του. Η αλλοίωση στα εγκεφαλικά δίκτυα είναι έντονη, ωστόσο προκαλείται μόνο προσωρινά, όταν η έκθεση δεν συμβαίνει σε καθημερινή βάση.

«Για πολλές δεκαετίες, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να προστατευθεί από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία είναι πρώτη στο είδος της σε παγκόσμιο επίπεδο, εισάγει νέα στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύνδεση των καυσαερίων με τη γνωστική επάρκεια» είπε ο Chris Carlsten, καθηγητής στο University of British Columbia και επικεφαλής της αναπνευστικής ιατρικής.

Πώς έγινε η έρευνα;

Οι καθηγητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 25 ενηλίκων. Οι τελευταίοι, εκτέθηκαν σε καυσαέρια από κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στο κομμάτι του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου, για να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν αλλοιώσεις πριν και μετά από κάθε έκθεση στα καυσαέρια. Ο τομέας αυτός του εγκεφάλου είναι υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για τις εσωτερικές σκέψεις των ανθρώπων και τη δημιουργία αναμνήσεων.

Δείτε ακόμη: Τι ρυπαίνει περισσότερο: Το αυτοκίνητο, το τρένο ή το αεροπλάνο;

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Σύμφωνα με τις συστάσεις των καθηγητών, αλλά και των λοιπών συντελεστών της έρευνας, όταν βρισκόμαστε σε έντονη κίνηση θα πρέπει να κλείνουμε τα παράθυρα των αυτοκινήτων μας, να ενεργοποιούμε τον κλιματισμό και να είμαστε σίγουροι ότι το φίλτρο καμπίνας του οχήματός μας αλλάζεται συχνά, έτσι ώστε να παρέχει αέρα υψηλής ποιότητας στο εσωτερικό. Αν κυκλοφορούμε πεζοί ή με ποδήλατο, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να επιλέγουμε λιγότερο πολυσύχναστους δρόμους για να κυκλοφορούμε, με όσο το δυνατόν λιγότερη κίνηση.

Πηγή: UBC

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...