Ποια χώρα της Ευρώπης έχει τα περισσότερα εργοστάσια αυτοκινήτων;
Κάποιες χώρες έχουν δεκάδες εργοστάσια παραγωγής οχημάτων και κάποιες άλλες ούτε ένα. Στο σύνολο, η Ευρώπη διαθέτει 290 μονάδες κατασκευής.
- -
- -
Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί μία από τις βασικές ατμομηχανές της οικονομίας κάθε χώρας. Συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και τονώνει σε μεγάλο βαθμό την τοπική αγορά της περιοχής όπου βρίσκεται κάθε εργοστάσιο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 21% των αυτοκινήτων που παράγονται παγκοσμίως, κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκονται συνολικά 290 εργοστάσια παραγωγής οχημάτων (επιβατικών και επαγγελματικών), λεωφορείων, φορτηγών και κινητήρων. Από αυτά, τα 135 παράγουν επιβατικά αυτοκίνητα, τα 37 ελαφρά επαγγελματικά, τα 54 φορτηγά, τα 58 λεωφορεία και τα 71 κινητήρες οχημάτων.
Από το σύνολο των 290 εργοστασίων, τα 185 φιλοξενούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περισσότερα εργοστάσια τα έχει φυσικά η Γερμανία (41), με τη Ρωσία να έρχεται στη δεύτερη θέση (34), τη Γαλλία με τη Μεγάλη Βρετανία να έχουν από 30 και την Ιταλία 22.
Ποιες χώρες δεν έχουν κανένα εργοστάσιο αυτοκινήτων
Αντίθετα, χωρίς εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων παραμένει η Ελλάδα η οποία από τη δεκαετία του '90 που έκλεισε αυτό της Nissan στο Βόλο, δεν παράγει ούτε ένα όχημα. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες σκέψεις για κατασκευή μονάδας στη χώρα μας, όπως στην περίπτωση της γερμανικής e.go mobile, η οποία πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας εγκαταστάσεων, ωστόσο δεν έχει επισημοποιηθει κάτι ακόμη.
Εκτός από την Ελλάδα, χωρίς εργοστάσια είναι οι: Νορβηγία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Μάλτα, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο.
Διαβάστε επίσης: Ακόμα ακριβότερα τα αυτοκίνητα λόγω του Euro 7-Θα κλείσουν εργοστάσια;
Όσο για την παγκόσμια αυτοκινητιστική σκηνή, στην Κίνα κατασκευάζεται το 33% του συνόλου των αυτοκινήτων παγκοσμίως, ενώ στην Ιαπωνία- Κορέα το 16%. Στην Β. Αμερική υπάρχουν εργοστάσια που κατασκευάζουν το 15% των αυτοκινήτων παγκοσμίως, ενώ στη Ν. Αμερική το 3%. Το χάρτη των εργοστασίων συμπληρώνουν η Ν. Ασία με 10% και η Αφρική με 2%.
Πηγή: ΑΠΕ