Κηφισός: Πόση ώρα χρειάζεται ο γερανός για να μαζέψει ένα ακινητοποιημένο όχημα;
Στη λεωφόρο Κηφισού δεν αργεί να προκληθεί μποτιλιάρισμα. Γι΄αυτό, είναι βασικό τα οχήματα που ακινητοποιούνται να απομακρύνονται άμεσα.
- -
- -
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, η συνηθέστερη αιτία καθυστερήσεων στη λεωφόρου Κηφισού, είναι τα ακινητοποιημένα οχήματα, είτε από μηχανική βλάβη είτε ως αποτέλεσμα σύγκρουσης. Για να μην προκληθεί μποτιλιάρισμα, πρέπει Περιφέρεια και Τροχαία να ανταποκριθούν ταχύτατα, απομακρύνοντας με ασφάλεια το όχημα και αποκαθιστώντας την κυκλοφορία.
Προκειμένου να είναι έτοιμοι σε κάθε συμβάν, Περιφέρεια και Τροχαία, πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας και συντονισμού στη λεωφόρο Κηφισού, έναν από τους μεγαλύτερους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής. Στην πρόσφατη άσκηση, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς τα ειδικά οχήματα της Περιφέρειας, ακολουθώντας το σενάριο της άσκησης, χρειάστηκαν λιγότερο από 10 λεπτά για τη μεταφορά του ακινητοποιημένου οχήματος και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Το σενάριο της άσκησης
Το σενάριο της πρόσφατης άσκησης ετοιμότητας προέβλεπε ένα όχημα με πρόβλημα στον κινητήρα το οποίο μάλιστα είχε προκαλέσει και εκτεταμένη διαρροή ορυκτέλαιου στο οδόστρωμα να βρίσκεται σταθμευμένο στην ΛΕΑ, όπου από εκεί τα οχήματα της Περιφέρειας θα το απομάκρυναν όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Αρχικά το πρώτο όχημα της Περιφέρειας στάθμευσε στη ΛΕΑ και πίσω από το επιβατικό αυτοκίνητο προκειμένου να ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς για το συμβάν. Ένα δεύτερο στάθμευσε δίπλα του για μεγαλύτερη ασφάλεια ενώ ταυτόχρονα ήρθε το γερανοφόρο όχημα μαζί με άλλα δύο. Αυτό που μετέφερε υλικά για αποκατάσταση τυχόν ζημιών του δρόμου και ένα που καθάρισε το οδόστρωμα από όσα λάδια και υλικά είχαν πέσει.
Η διαδικασία διήρκησε λιγότερα από 10 λεπτά, όπου το όχημα φορτώθηκε στη νταλίκα και μεταφέρθηκε με ασφάλεια εκτός αυτοκινητόδρομου.
Πόσα οχήματα έχουν απομακρύνει από τον Κηφισό
Ο μηχανισμός οδικής ασφάλειας στην Λ. Κηφισού, εδώ και 2 χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά, με την κυκλοφορία 2 οχημάτων κλειστού τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς επίσης και την παρουσία ειδικής πλατφόρμας με γερανό για την απομάκρυνση οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής.
Τα οχήματα αυτά έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 1.300 επεμβάσεις για διαφορετικές αιτίες (συγκρούσεις, μηχανικές βλάβες, ακινητοποίηση λόγω έλλειψης καυσίμου), συνδράμοντας με αποφασιστικό τρόπο τους οδηγούς και την Τροχαία και -κυρίως- πραγματοποιώντας άμεσα την απαιτούμενη σήμανση ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ατυχήματα. Επιπρόσθετα με το γερανό και την πλατφόρμα οδικής βοήθειας γίνεται άμεσα η απομάκρυνση των οχημάτων που δημιουργούν καθυστερήσεις από την ωφέλιμη διατομή του οδοστρώματος και τα οχήματα οδηγούνται -παρουσία της Τροχαίας- στη ΛΕΑ ή στην πλησιέστερη έξοδο.
Διαβάστε επίσης: Γέφυρα Ροσινιόλ: Πώς απέκτησε αυτό το όνομα;
Καταλυτική είναι επίσης η συνδρομή των συνεργείων άμεσης επέμβασης και αποκατάστασης βλαβών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία είναι σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο και συντονίζονται από το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας συνεπικουρούμενα και από ειδικά μηχανήματα έργου όπως μηχανικά σάρωθρα και φορτωτές.