Ευρώπη: Τέλος τα «χάδια» στους πιωμένους νέους οδηγούς
Το αλκοόλ αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες πρόκλησης ατυχήματος στην Ευρώπη. Η αρμόδια επιτροπή προτείνει οριζόντιο μέτρο για τους νέους οδηγούς.
- -
- -
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι νέοι οδηγοί αντιπροσωπεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις το 8% των οδηγών αυτοκινήτων. Παρά το σχετικό μικρό ποσοστό, σε αυτούς αντιστοιχεί το 16% των θανάτων οδηγών που προκαλούνται σε τροχαία δυστυχήματα.
Επίσης, 2 στις 5 θανατηφόρες συγκρούσεις σχετίζονται με νέους οδηγούς ή αναβάτες ηλικίας κάτω των 30 ετών. Είναι ενδεικτικό, ότι την περίοδο 2017-2020, για κάθε 100.000 αρχάριους οδηγούς, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 10 θάνατοι ετησίως, ενώ για κάθε 100.000 έμπειρους οδηγούς, μόλις 3 θάνατοι ανά έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από 18 χώρες της ΕΕ.
Μελέτες δείχνουν πως η έλλειψη οδηγικής εμπειρίας μεταφράζεται σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαία ατυχήματα, καθώς και σε σημαντικές παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν την οδική κυκλοφορία. Ως εκ τούτου, το υψηλότερο επίπεδο ατυχημάτων και θανάτων που αφορούν την εμπλοκή αρχάριων οδηγών επιβάλει, σύμφωνα με τους νομοθέτες της ΕΕ, την ανάγκη προσαρμογής των απαιτήσεων και κανόνων όσον αφορά την έκδοση νέων διπλωμάτων οδήγησης.
Μηδενική ανοχή στους νέους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε να καθιερωθεί υποχρεωτικά σε όλα τα κράτη-μέλη ένα μέτρο που θα επιβάλλει μηδενική ανοχή για περίοδο 2 ετών σε όλους τους νέους οδηγούς που εντοπίζονται να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.
Το ποιες ακριβώς θα είναι οι κυρώσεις και αν απαγορεύεται έστω και ένα ποτήρι αλκοόλ, δεν αποσαφηνίστηκαν. Ωστόσο, η ΕΕ, κάνει λόγο για αποτελεσματικές, αναλογικές, αποτρεπτικές και χωρίς διακρίσεις κυρώσεις, σε όλους τους αρχάριους οδηγούς που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ τα 2 πρώτα χρόνια μετά την απόκτηση του διπλώματός τους.
Διαβάστε επίσης: Νέος ΚΟΚ: Οι 4 παραβάσεις που χάνεις το δίπλωμα για 5 χρόνια
Επιπλέον, προτάθηκε να δοθεί έμφαση και στην επίγνωση κινδύνων. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε, οι αρχάριοι οδηγοί να αξιολογούνται εκτός όλων των άλλων και για τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων και ειδικότερα με πεζούς, ποδηλάτες, αναβάτες ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών.
Πηγή: Brussels Times