Αυτόματο κιβώτιο: Οι 5 πιο περίεργοι μοχλοί σε αυτοκίνητα σήμερα

Εκτός από τον κλασικό λεβιέ ενός αυτόματου κιβωτίου, πόσες άλλες υλοποιήσεις μπορείς να σκεφτείς; Δες εδώ όλες τις λύσεις που προσφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία.

  • -
  • -

Μπορεί ο στόχος να είναι ένας, τα μέσα όμως είναι πολλά. Αυτόματα κιβώτια έχουμε στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούμε εδώ και δεκαετίες. Αυτό εκτός από διάφορες τεχνολογίες, συνεπάγεται και διαφορετικές προσεγγίσεις σε όλους τους τομείς. Από την διαμόρφωση και την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί εντός του κιβωτίου, μέχρι το είδος του επιλογέα. Το χειριστήριο που θα συναντήσουμε εντός της καμπίνας για την πλοήγηση μεταξύ των θέσεων P-R-N-D, κανείς δεν μας εγγυάται πως θα είναι πάντα ίδιο. Και τα παραδείγματα που θα δείτε παρακάτω το αποδεικνύουν.

Ποια είναι λοιπόν τα είδη επιλογέων που μπορεί να βρούμε σε ένα όχημα με αυτόματο κιβώτιο;

Τυπικός επιλογέας αυτόματου κιβωτίου

lever

Πρώτος στη λίστα δεν μπορεί να είναι άλλος από τον κλασικό λεβιέ, ο οποίος είναι και αυτός που θυμίζει περισσότερο απ’ όλους χειροκίνητο κιβώτιο. Η διαφορά στα αυτόματα όμως είναι ότι συνήθως κινείται μόνο σε έναν άξονα ή σε μια προκαθορισμένη πορεία περνώντας από θέσεις όπως το D (Drive), N (Neutral) και R (Reverse). Την συγκεκριμένη τεχνολογία την συναντάμε σήμερα σε μοντέλα της Suzuki, της Toyota και πολλών ακόμη.

Joystick

joystick

Δεύτερο είδος αποτελεί ουσιαστικά η ψηφιοποίηση του πρώτου. Για ακόμη μία φορά έχουμε να κάνουμε με λεβιέ, μόνο που τώρα βρίσκεται σταθερός σε ένα σημείο και μετά από οποιαδήποτε κίνηση επιστρέφει στην αρχική του θέση. Πρόκειται για μία τεχνολογία που συναντάμε εδώ και χρόνια στα μοντέλα της BMW ή των γαλλικών Peugeot και Citroen. Στην περίπτωση των τελευταίων ο λεβιές έχει μία κλίση προς τα εμπρός αλλά λειτουργεί με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Περιστροφικός διακόπτης

peristrofikos

Τώρα περνάμε σε πιο περίεργες υλοποιήσεις, τις οποίες παλαιότερα δεν συναντούσαμε τόσο συχνά, μιας και αποτελούσαν επιλογές μόνο υπερπολυτελών κατασκευών. Κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει, με mainstream κατασκευαστές όπως η Ford και Kia να χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία σε μοντέλα όπως το Kuga ή το νέο Sportage.

Δείτε ακόμη: Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου: Πώς γίνεται, γιατί κοστίζει τόσο πολύ

Άλλοι κατασκευαστές όπως η Jaguar βάζουν και την δική τους, premium πινελιά, κάνοντας τον διακόπτη αναδυόμενο όταν το αυτοκίνητο τίθεται σε λειτουργία. Η πλοήγηση μεταξύ των επιλογών είναι απλούστατη καθώς ο οδηγός δεν έχει παρά να περιστρέψει τον διακόπτη στην θέση που επιθυμεί.

Μοχλοδιακόπτης στην κολώνα του τιμονιού
moxlos

Εδώ έχουμε μία επιλογή την οποία τιμά εδώ και αρκετό η Mercedes-Benz. Πρόκειται για έναν διακόπτη που λειτουργεί ουσιαστικά όπως το joystick, μόνο που τώρα βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, εγκατεστημένος στην δεξιά μεριά της κολώνας. Μόλις ο οδηγός εγκλιματιστεί και συνηθίσει τον τρόπο λειτουργίας, αποτελεί μία αρκετά βολική και εύκολη επιλογή. Ένα σύνηθες πρόβλημα με την συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι το μπέρδεμα με τον λεβιέ τον υαλοκαθαριστήρων ο οποίος βρίσκεται κανονικά στην συγκεκριμένη θέση. Για να το λύσει η Mercedes-Benz μετέφερε τον χειρισμό των υαλοκαθαριστήρων στον αριστερό λεβιέ μαζί με τα φλας, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τον λεβιέ των ταχυτήτων.

Επιλογή με πλήκτρα

pliktra

Μία τακτική που πλέον συναντάμε όλο και πιο συχνά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά έχει υπάρξει και σε συμβατικά μοντέλα με αυτόματο κιβώτιο, είναι αυτή των πλήκτρων. Έχοντας ένα πλήκτρο για κάθε επιλογή, όλη η διαδικασία γίνεται για ακόμη μία φορά τελείως ηλεκτρονικά, με το χειριστήριο να μην έχει κάποια φυσική επαφή με το κιβώτιο. Ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί πλήκτρα έναντι κάποιου λεβιέ είναι το hot-hatch της Abarth, 595 Competizione.

Δείτε ακόμη Ποιες εταιρείες άλλαξαν το λεβιέ του αυτόματου και τώρα... γυρίζουν πίσω;

Διακόπτης

diakoptis

Τέλος, έχουμε μία πιο καινούργια λογική και υλοποίηση, την οποία συναντάμε σε μοντέλα όπως αυτά του VW Group ή στα πιο νέα μοντέλα της BMW και του ομίλου Stellantis (Peugeot, Citroen, Jeep, Opel, FIAT κ.ά.).Πρόκειται για την αντικατάσταση του λεβιέ τύπου joystick με έναν διακόπτη. Λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, επιστρέφοντας δηλαδή στην αρχική του θέση μετά από κάθε εντολή. Μοναδικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχει ένα μοντέλο από αυτό είναι η δημιουργία μίας πιο «καθαρής» στην εικόνα καμπίνας, αλλά με το μειονέκτημα της απουσίας χειροκίνητης επιλογής από τον λεβιέ.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...