Κλείστε τα ορυχεία: Αλλού βρίσκεται το πιο πολύ λίθιο!

Τα ορυχεία λιθίου ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια αφού είναι απαραίτητο σε πολλών ειδών μπαταρίες και ειδικά σε εκείνες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως μία νέα τεχνολογία ίσως τα καταστήσει άχρηστα!

  • -
  • -

Ο αριθμός των ορυχείων λιθίου σε όλον τον πλανήτη έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενο χρόνια, όμως μία νέα τεχνολογία έρχεται με φόρα να πάρει τη θέση τους και να εξαλείψει πλήρως την ανάγκη να σκάβουμε τη γη.

Η εξόρυξη λιθίου είναι μια διαδικασία αρκετά ενεργοβόρα η οποία αν δεν τηρηθούν κατά γράμμα όλες οι προδιαγραφές και τα μέτρα ασφαλείας, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μόλυνση του εδάφους και των υδάτων. Μέχρι τώρα η λύση είναι να τηρούνται σε όλα τα στάδια αυστηρά μέτρα ώστε να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, όμως ακόμα κι αν όλα γίνουν σωστά, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος.

Πού βρίσκεται το περισσότερο λίθιο;

Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η θάλασσα και μία εταιρεία η οποία βρήκε τον τρόπο να παίρνουμε όλο το λίθιο που χρειαζόμαστε, από το θαλασσινό νερό. Το project ξεκίνησε έχοντας κατά νου το γεγονός ότι στη θάλασσα υπάρχει πολύ περισσότερο λίθιο, οπότε η εταιρεία δημιούργησε ένα σύστημα ώστε να παίρνει αυτό το λίθιο με αποδοτικό τρόπο. Μάλιστα η απόδοση είναι τέτοια ώστε να εφαρμοστεί σε βιομηχανική κλίμακα και όχι μόνο πειραματικά.

lithio-mpataria-ptroma-petrwma

Πώς θα πάρουμε το λίθιο από τη θάλασσα;

Η εταιρεία ονομάζεται Ma’aden και η λύση που επέλεξε βασίζεται σε κεραμικές μεμβράνες. Αυτές οι μεμβράνες μπορούν να διαχωρίσουν το λίθιο από τα υπόλοιπα συστατικά του θαλασσινού νερού, οπότε πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο δεν απαιτεί κάποιον ακριβό υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά είναι εύκολα εφαρμόσιμο.

Δείτε ακόμα: Ανατροπή με την παραγωγή λιθίου: Τελικά μας περισσεύει!

Η ιδέα αναπτύχθηκε από τον Zhiping Lai, καθηγητή στο KAUST (King Abdullah University of Science and Technology). Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βασιλιά Αμπντουλάχ, το οποίο είναι ένα ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Thuwal της Σαουδικής Αραβίας κοντά στην Τζέντα.

lithio-thalassa-nero

Πόσο λίθιο υπάρχει στις θάλασσες όλου του κόσμου;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στους ωκεανούς όλου του κόσμου υπάρχουν 230 δισεκατομμύρια τόνοι λιθίου, ενώ το συνολικό απόθεμα στο έδαφος όλης της Γης φτάνει μόλις τα 21 εκατομμύρια τόνους. Δηλαδή στη θάλασσα υπάρχει σχεδόν 11.000 φορές περισσότερο λίθιο από ότι στη στεριά. Η εταιρεία αναφέρει ότι η ύπαρξη τόσο μεγάλης ποσότητας σημαίνει ότι αρκεί η χρήση μόλις του 0,1% ώστε να καλυφθούν οι τεχνολογικές ανάγκες όλης της ανθρωπότητας.

Το KAUST και η Ma’aden έλαβαν ήδη χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω την τεχνολογία τους και να κάνουν το επόμενο βήμα προς τη βιομηχανική εφαρμογή της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...