«Αντίο» στα ενοικιαζόμενα πατίνια λέει το Παρίσι
Το Παρίσι έκανε δημοψήφισμα σχετικά με τα ηλεκτρικά πατίνια και την ενοικίασή τους, με το αποτέλεσμα να είναι συντριπτικό, όμως υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική λεπτομέρεια…
- -
- -
Οι Παριζιάνοι ψήφισαν να απαγορεύσουν την ενοικίαση e-scooters (αυτά που αποκαλούμε ηλεκτρικά πατίνια) στην πόλη τους, μετά τις αυξανόμενες ανησυχίες για ατυχήματα και θανάτους που προκαλούνται από αυτά. Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό τραυματισμών και θανάτων ανθρώπων με ηλεκτρικά πατίνια στη γαλλική πρωτεύουσα. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν ότι σχεδόν το 90% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών πατινιών.
Το Παρίσι ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που υιοθέτησαν αυτή την ηλεκτρική μορφή μικροκινητικότητας, αλλά η αυξανόμενη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι τα οδηγούσαν έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Οι αναβάτες συχνά έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα, ανέβαιναν στα πεζοδρόμια θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούς, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δε φορούσαν κράνος. Επιπλέον, τα ηλεκτρικά πατίνια οδηγούσαν και παιδιά ηλικίας μόλις 12 ετών, καθώς μπορούσαν να τα νοικιάσουν νόμιμα.
Η αφορμή της προκήρυξης δημοψηφίσματος για τα ενοικιαζόμενα πατίνια
Οι εταιρείες εκμετάλλευσης των e-scooters υποστήριξαν ότι τα οχήματα αυτά εμπλέκονται σε μικρό ποσοστό των συνολικών τροχαίων ατυχημάτων στην πόλη. Ωστόσο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υποδηλώνει ότι η συνολική ασφάλεια των πολιτών θεωρήθηκε προτεραιότητα έναντι της ευκολίας των e-scooters.
Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, προκήρυξε το δημοψήφισμα από τον Ιανουάριο (όπως σας είχαμε ενημερώσει εδώ) ώστε να έχει ο λαός τον απαιτούμενο χρόνο να αποφασίσει. Η ηγέτης των Σοσιαλιστών η οποία τάσσεται υπέρ των ποδηλάτων, υποστήριξε την απαγόρευση.
Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά πατίνια στο δρόμο: Κανόνες, όρια ταχύτητας και πρόστιμα
Ένα περιστατικό που ξεσήκωσε την κοινή γνώμη έγινε το 2021, όταν μια 31χρονη Ιταλίδα σκοτώθηκε. Η Ιταλίδα ήταν πάνω σε ένα e-scooter με μία φίλη της. Κάποια στιγμή έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Η αντίδραση των εταιρειών ενοικίασης e-scooters
Φοβούμενοι ότι οι νεαροί κυρίως πελάτες τους δεν θα προσέλθουν να ψηφίσουν, οι τρεις κύριοι φορείς εκμετάλλευσης - Lime, Dott και Tier - χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παροτρύνουν τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ τους. Προσέφεραν επίσης δωρεάν διαδρομές όλη την ημέρα την Κυριακή. Ωστόσο, μόνο το 8% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου προσήλθε στις κάλπες, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν ισχυρή γνώμη για το θέμα.
Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα του Παρισιού η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μία δέσμη μέτρων η οποία περιλαμβάνει αύξηση της ελάχιστης ηλικίας στα 14 έτη (από 12 που ήταν μέχρι πρόσφατα), υποχρεωτική ύπαρξη κόκκινου φωτός που ενεργοποιείται κατά το φρενάρισμα καθώς και φλας, αλλά και την πλήρη απαγόρευση χρήσης από δύο άτομα ταυτόχρονα (δικάβαλο). Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αδιαμφισβήτητο ως προς το ποσοστό, όμως η αποχή που έφτασε το 92% προκαλεί αμφισβήτηση για το αν τελικά εκφράζει την κοινή γνώμη ή όχι.