Οι 5 ελληνικοί δήμοι με πιο πολλούς φορτιστές, παρά βενζινάδικα!
Πιο εύκολα φορτίζεις παρά... βάζεις βενζίνη, σε κάποια μέρη της Ελλάδας, παρά τα γενικότερα παράπονα για τα λίγα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
- -
- -
Η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι κάθε μέρα μεγαλύτερη, καθώς τόσο ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όσο και των φορτιστών αυξάνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό.
Ειδικά οι φορτιστές, αυξάνονται πάρα πολύ γρήγορα αφού οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τα οφέλη της ύπαρξης μίας τέτοιας συσκευής στον χώρο τους, τα δίκτυα φόρτισης κάνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις ώστε να διευρύνουν ταχύτατα τον αριθμό των φορτιστών που προσφέρουν, ενώ και το κράτος έχει κινήσει τις ανάλογες διαδικασίες μέσω των ΣΦΗΟ.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί η Ελλάδα είναι ακόμα στα αρχικά στάδια της διαδικασίας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Γερμανία. Όταν ανακαλύψαμε, λοιπόν, ότι σε 5 δήμους της χώρας ο αριθμός των φορτιστών είναι μεγαλύτερος από εκείνον των πρατηρίων καυσίμων, η εντύπωση που μας προκλήθηκε ήταν πολύ μεγάλη.
Ποιοι δήμοι έχουν περισσότερους φορτιστές από βενζινάδικα;
Οι δήμοι στους οποίους συμβαίνει το παραπάνω παράδοξο στατιστικό είναι οι εξής:
- Δήμος Ανατολικής Μάνης: 6 πρατήρια - 7 φορτιστές
- Δήμος Δωδώνης: 3 πρατήρια - 5 φορτιστές
- Δήμος Ζαγορίου: 2 πρατήρια - 5 φορτιστές
- Δήμος Κρωπίας: 12 πρατήρια - 15 φορτιστές
- Δήμος Σιθωνίας: 15 πρατήρια - 22 φορτιστές
Δείτε ακόμα: 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης: Τη ζήσαμε και... τι ζήσαμε!
Η ηλεκτροκίνηση ταιριάζει πολύ στους ορεινούς δήμους
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι 3 από τους 5 δήμους της λίστας είναι ιδιαίτερα ορεινοί. Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να εκδημοκρατίσει τις μετακινήσεις και να τις κάνει πιο εύκολες για τις δυσπρόσιτες περιοχές με μικρό πληθυσμό και αραιό πληθυσμό. Για έναν ορεινό δήμο δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε καύσιμα με το σημερινό μοντέλο, καθώς η απόσταση από τα αστικά κέντρα, το ελλιπές οδικό δίκτυο και η δυσκολία πρόσβασης για τα βυτιοφόρα, αυξάνει κατακόρυφα την τελική τιμή πώλησης. Αντίθετα, από τη στιγμή που μια περιοχή είναι ρευματοδοτημένη (δηλαδή το 100% των κατοικημένων περιοχών της χώρας), οι κάτοικοι αυτής της περιοχής μπορούν να έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς να ανησυχούν ποτέ για τον ανεφοδιασμό του.
Τουρισμός και ηλεκτροκίνηση πάνε μαζί
Ένα χαρακτηριστικό που βλέπουμε είναι ότι στη λίστα υπάρχει και αυτό που αποκαλούμε «δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής». Πρόκειται για εκείνη την περιοχή η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, όμως διατηρεί ένα πιο οικογενειακό προφίλ, σε αντίθεση με το πιο «νεανικό» που συναντάμε στο «πρώτο πόδι της Χαλκιδικής». Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής έχουν καταλάβει την ανάγκη για ύπαρξη υποδομών φόρτισης στα καταλύματα και τα εστιατόρια, οπότε κάνουν τις ανάλογες επενδύσεις.
Ακόμα και στην Αττική!
Όσον αφορά τον δήμο Κρωπίας, η ύπαρξή του στην εν λόγω λίστα αποδεικνύει ότι και στην Αθήνα η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται ραγδαία, κάτι που είναι εύκολα κατανοητό αν κάποιος ρίξει απλά μια ματιά στο plugshare, την εφαρμογή στην οποία είναι καταγεγραμμένοι οι περισσότεροι από τους φορτιστές που υπάρχουν παγκοσμίως.
Με την εκρηκτική ανάπτυξη που γνωρίζει η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, είμαστε σίγουροι ότι αν κάνουμε την ίδια έρευνα το 2024, η λίστα που θα δημιουργηθεί θα περιέχει πολύ περισσότερους δήμους, ίσως ακόμα και διψήφιο αριθμό.