Το λάστιχο που θα φέρει τέλος στα κλαταρίσματα

Οι κατασκευαστές ελαστικών ασχολούνται με την ιδέα της «επανεφεύρεσης» του τροχού εδώ και πολλά χρόνια χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα.

  • -
  • -

Τον Ιανουάριο, η Michelin ανακοίνωσε ότι το Uptis, η ιδέα της για ελαστικό ανθεκτικό στη διάτρηση, θα δοκιμαζόταν στη Σιγκαπούρη σε ένα στόλο φορτηγών της εταιρείας DHL. Τα ελαστικά χωρίς αέρα θα παρουσιαστούν μέσα στο 2023 και θα μπορούσαν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της DHL, καθώς τα ελαστικά που τρυπάνε «κοστίζουν» σημαντικά στη λειτουργία της. Ένα ακινητοποιημένο φορτηγό γεμάτο με δέματα προς παράδοση, είναι ένα σοβαρό γεγονός...

Τα ανθεκτικά ελαστικά θα είναι πλεονέκτημα για τους οδηγούς;

Η Michelin λέει ότι τα ελαστικά προορίζονται για αυτοκίνητα καθώς και για ελαφριά φορτηγά. Σύμφωνα με την ίδια, θα είναι πιο ανθεκτικά στους «κινδύνους του δρόμου» από τα άλλα ελαστικά της. Επειδή δεν υπάρχει αέρας, το Uptis θα ξεπεράσει τα προβλήματα που σχετίζονται με το κλατάρισμα ελαστικών, όχι μόνο για τα επαγγελματικά οχήματα αλλά και για τα συμβατικά επιβατικά. Τα σημερινά ελαστικά βασίζονται στο να λειτουργούν στις σωστές πιέσεις αέρα ώστε να αποδώσουν σωστά.

Μια χαμηλότερη πίεση μειώνει την πρόσφυση, βλάπτει το χειρισμό και το σύστημα διεύθυνσης και αυξάνει την αντίσταση κύλισης. Μαζί με αυτήν και την κατανάλωση ενέργειας, όπως και τις εκπομπές CO2. Η κακή συντήρηση των ελαστικών προκαλεί πρόωρη και ανομοιόμορφη φθορά στο πέλμα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα στο φρενάρισμα, ειδικά στο βρεγμένο. Συνολικά, λοιπόν, η κακή συντήρηση της πίεσης των ελαστικών είναι κακή είδηση, επικίνδυνη αν φτάσει στα άκρα και ακριβή.

Βιώσιμα ελαστικά

Όπως οι περισσότερες εταιρείες ελαστικών, η Michelin εργάζεται σκληρά για τη βιωσιμότητα των ελαστικών της, ειδικά μετά το τέλος της ζωής τους και πειραματίζεται με τη χρήση βιώσιμων υλικών. Θεωρεί ότι η τεχνολογία airless ταιριάζει με το πλάνο της: «πλήρως βιώσιμα ελαστικά έως το 2050», επισημαίνοντας ότι το 12% των ελαστικών απορρίπτονται νωρίς λόγω κλαταρισμάτων και ένα άλλο 8% λόγω πρόωρης ή ανομοιόμορφης φθοράς, λόγω κακής συντήρησης ή και λάθος πίεσης των ελαστικών.

Δείτε ακόμη: Πόσο επικίνδυνα είναι τα φθηνά ελαστικά; [video]

Η εταιρεία υπολογίζει ότι τα airless ελαστικά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 200 εκατομμύρια ελαστικά ετησίως. Η Michelin έχει ήδη κάποια εμπειρία με τα ελαστικά χωρίς αέρα. Το Tweel χρησιμοποιεί τεχνολογία airless radial ελαστικών, αλλά η χρήση του περιορίζεται σε οχήματα εκτός δρόμου, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο και για τη διαχείριση φορτίου. Σε αυστηρά πειραματικό επίπεδο, η Goodyear παρουσίασε την φιλοσοφία των ελαστικών χωρίς αέρα το 2019. Μοιάζει με τα Uptis και Tweel, αλλά διαθέτει παραμορφώσιμες ακτίνες για στήριξη στη θέση του αέρα, του πέλματος και του τροχού.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...