Ευρώπη: Οι πρώτες χώρες σε πωλήσεις ηλεκτρικών ΙΧ το 2023 – Η θέση της Ελλάδας

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνουν διαρκώς το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις πωλήσεις τους τη φετινή χρονιά να ξεπερνούν το 1 εκατ.

  • -
  • -

Ρεκόρ πωλήσεων εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων – υπολογίζονται Hybrid, PHEV και EV - αναμένεται να καταγραφεί τη φετινή χρονιά στην παγκόσμια αγορά, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 10 εκατ. μονάδες του 2022. Πέρυσι, το 14% όλων των νέων οχημάτων που πουλήθηκαν έφερε κάποιου είδους ηλεκτρικό σύνολο, με την Κίνα να παραμένει η μεγαλύτερη αγορά και την Ευρώπη να ακολουθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και της Ελ.ΣΤΑΤ. που επεξεργάστηκε το Pricefox, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 25% φτάνοντας σχεδόν τις 1,2 εκατ. μονάδες. Ίδιος ρυθμός ανάπτυξης καταγράφηκε και διεθνώς, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα δούμε τουλάχιστον 14 εκατ. πωλήσεις, καταγράφοντας αύξηση 35%.

pricefox

Ως αποτέλεσμα, τα ηλεκτρικά θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 18% των συνολικών πωλήσεων των αυτοκινήτων το 2023.

Πρωταθλήτρια η Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2023

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου σημείωσαν αύξηση το 2023 σε σχέση με το 2022 στην αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων εκτός από την Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν η Γαλλία με 206.433 ταξινομήσεις, ξεπερνώντας οριακά τη Γερμανία (203.077).

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί με 194.402 πωλήσεις και η Ιταλία με 172.366. Στη Βουλγαρία και τη Λετονία σημειώθηκαν οι λιγότερες πωλήσεις, με 652 και 1.515 μονάδες, αντίστοιχα.pricefox

Διαβάστε επίσης: Το Νο1 αυτοκίνητο της Ευρώπης για το 2023 είναι ηλεκτρικό – Δείτε τα 10 best seller

Η Δανία κατέγραψε οριακή μείωση πωλήσεων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αν και οι συνολικές πωλήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν 17%. Οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στη Φινλανδία έπεσε κατά 13% και τη Σουηδία κατά 20%, αλλά σε αυτές τις χώρες παρατηρήθηκε μείωση και των συνολικών πωλήσεων κατά 3,5% και 9,2% αντιστοίχως. Στη λίστα που δημοσιεύεται, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 20η θέση. 

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ετήσια αύξηση κατέγραψαν η Σλοβενία και η Πορτογαλία με 77% και 76% αντίστοιχα και η Βουλγαρία με 72%.

Οι Έλληνες προτιμούν τα υβριδικά

Στην Ελλάδα η υβριδική τεχνολογία παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των εξηλεκτρισμένων οχημάτων, γεγονός που πιθανόν οφείλεται στο περιορισμένο δίκτυο επαναφόρτισης. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, τα hybrid επέκτειναν το προβάδισμά τους έναντι άλλων τεχνολογιών φτάνοντας τις 9.177 ταξινομήσεις, με την αύξηση να αγγίζει το 48%. Όσο για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, υπερδιπλασίασαν τις πωλήσεις, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς τους κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες.

pricefox

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, αυξήθηκαν τα επιβατηγά οχήματα με πρώτη κυκλοφορία στην Ελλάδα κατά 24% το 2023 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.

Πηγή: Pricefox

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...