Αλαλούμ ο νέος νόμος για τους μηχανικούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Προβληματισμό δημιουργεί το καθεστώς αδειοδότησης των τεχνικών που επιτρέπεται να επισκευάσουν ηλεκτρικά οχήματα, αφού το ελληνικό κράτος ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από τους κατασκευαστές.

  • -
  • -

Η εισαγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην καθημερινότητά μας είναι δεδομένη, καθώς οι πωλήσεις τους αυξάνονται συνέχεια και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Φυσικά όσο θα αυξάνεται ο αριθμός τους αυτό θα οδηγήσει στην ανάγκη ύπαρξης ανθρώπων που να μπορούν να επισκευάσουν ενδεχόμενες βλάβες.

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν μικρότερα ποσοστά βλαβών καθώς είναι λιγότερα τα κινούμενα μέρη, όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση μηδενικά. Οι άνθρωποι που έχουν την γνώση να επέμβουν σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα ονομάζονται τεχνίτες οχημάτων υψηλής τάσης, όμως μέχρι πολύ πρόσφατα το πλαίσιο που τους αφορούσε δεν ήταν επαρκώς ορισμένο, ακόμα και τώρα, όμως, η νομοθεσία έχει κενά.

ilektriko-kinitiras-portokali-kalwdia-kalodia-kalodio-kalwdio

Τι λέει ο νέος ελληνικός νόμος για τους τεχνίτες ηλεκτρικών οχημάτων;

Με την Υπουργική Απόφαση 151639/2023 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3270/Β/17-5-2023 από το Υπουργείο Μεταφορών, το πλαίσιο που δημιουργείται είναι σαφώς ορισμένο, αν και δέχεται βελτιώσεις αφού υπάρχουν διαφορές με τις πολίτικές που ακολουθούνται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και με εκείνες που ακολουθούν οι ίδιες οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμα: Έρχεται μείωση ΦΠΑ στη φόρτιση – Πόσα λεφτά θα γλιτώνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αυτό που ορίζει η ΥΑ είναι ότι οι τεχνίτες οχημάτων υψηλής τάσης θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τις γνώσεις, τις αρμοδιότητές και τις ελευθερίες επέμβασης που θα έχουν πάνω στο αυτοκίνητο. Η ονομασία δεν είναι ιδιαίτερα ευφάνταστη, καθώς θα ονομάζονται απλά τεχνίτες οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1 και Κατηγορίας 2.

mixanikos-elastika

Τι κάνει η κάθε κατηγορία τεχνικού στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Σύμφωνα με την ΥΑ ο τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1 ορίζεται ως εξής: Ο τεχνίτης αυτής της κατηγορίας εργάζεται σε οχήματα υψηλής τάσης. Αναγνωρίζει ένα όχημα υψηλής τάσης, γνωρίζει τη γενική δομή του συστήματος υψηλής τάσης και τους κινδύνους που πηγάζουν από τα συστήματα υψηλής τάσης. Εκτελεί εργασίες, υπό την καθοδήγηση του τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2, που αφορούν τη βασική συντήρηση του οχήματος και δεν έχουν σχέση με το σύστημα υψηλής τάσης.

Αντίστοιχα, για την Κατηγορία 2 η ΥΑ ορίζει τα παρακάτω: Ο τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2 γνωρίζει να διακόπτει και ελέγχει την τροφοδοσία της τάσης σε συστήματα υψηλής τάσης και να ασφαλίζει το σύστημα υψηλής τάσης έναντι επανενεργοποίησης. Ο τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2 γνωρίζει να αφαιρεί και να επανατοποθετεί την μπαταρία σε ένα όχημα υψηλής τάσης, αναλαμβάνει την επιδιόρθωση ή τη διαδικασία ανακύκλωσης της μπαταρίας, ανάλογα με τη βλάβη που η μπαταρία του οχήματος έχει υποστεί. Διαθέτει τη γνώση και την ικανότητα να θέτει το σύστημα υψηλής τάσης εκ νέου σε λειτουργία με ασφάλεια για τον ίδιο, το όχημα και το συνεργείο.

Ο τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2 παραλαμβάνει από τον ιδιώτη το όχημα υψηλής τάσης, το ελέγχει ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζεται στην υπ' αρ. 194135/2021 (Β' 3407) κοινή υπουργική απόφαση. Εφόσον το όχημα υψηλής τάσης κριθεί ασφαλές, ο τεχνίτης κατηγορίας 2 εκτελεί τις εργασίες επί του οχήματος υψηλής τάσης. Έχει την ευθύνη για όλες τις εργασίες σε συστήματα υψηλής τάσης και διενεργεί αυτόνομα εργασίες σε αυτά, είτε φέρουν είτε δεν φέρουν τάση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fa999b68325c6e3debe789618f88defa.jpg

Η διαφορά ανάμεσα στον ελληνικό νόμο και τις εταιρείες

Η ελληνική νομοθεσία έχει μία βασική διαφορά σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές και αυτή είναι ο ορισμός μόλις 2 κατηγοριών, καθώς το πιο σύνηθες είναι να ορίζονται 3 κατηγορίες. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο τεχνίτης κατηγορίας 2 μπορεί να επέμβει σε τμήματα του κυκλώματος υψηλής τάσης, αλλά και στην μπαταρία. Αντίθετα, η συνήθης πρακτική στο εξωτερικό αλλά και στις εταιρείες είναι ο άνθρωπος που μπορεί να επέμβει στην μπαταρία να ανήκει σε άλλη κλίμακα, την κατηγορία 3.

mpataria-ilektriko

Έτσι, η κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η εξής. Ένας τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης αν δουλεύει σε ανεξάρτητο συνεργείο, μπορεί να κάνει τα πάντα, ακόμα και να επέμβει στην μπαταρία. Αν ο ίδιος άνθρωπος, όμως, εργαστεί σε κάποια αντιπροσωπεία ή ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο, δεν θα μπορεί να ανοίξει την μπαταρία, εκτός αν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση από την εταιρεία της οποίας τα αυτοκίνητα αναλαμβάνει.

Με τόσες χώρες να έχουν προηγηθεί και τόση συσσωρευμένη γνώση από τις εταιρείες γύρω από τα ηλεκτρικά οχήματα, προκαλεί απορία γιατί το υπουργείο δημιούργησε μία νομοθεσία η οποία φαίνεται να προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Ίσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει την στάση της πάνω στο θέμα, καθώς τέτοια γραφειοκρατικά μπερδέματα δεν βοηθούν την ταχύτερη εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...