Euro NCAP: Πώς δουλεύουν τα συστήματα ασφαλείας 3 νέων οικογενειακών SUV;

Τα συστήματα υποβοήθησης έχουν κάνει την οδήγηση σημαντικά ασφαλέστερη και τα οικογενειακά SUV που δοκίμασε ο γνωστός οργανισμός το επιβεβαιώνουν.

  • -
  • -

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι προ των πυλών, αν και ακόμα δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα στην αγορά. Ωστόσο, το 90% των νέων μοντέλων είναι ήδη εξοπλισμένα με τεχνολογίες ημιαυτόνομης οδήγησης και υποστήριξης του οδηγού. Στο πλαίσιο του προγράμματος αξιολόγησης του, το Euro NCAP αξιολογεί τα συστήματα υποβοήθησης τα τελευταία τρία χρόνια, με την πιο πρόσφατη παρτίδα δοκιμών να επιβεβαιώνει το προχωρημένο στάδιο στο οποίο έχουν φτάσει οι εν λόγω τεχνολογίες. Σήμερα, το Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα για τα Renault Austral, Nissan Ariya και την Alfa Romeo Tonale.

Πώς αξιολογεί τα συστήματα ασφαλείας το Euro NCAP;

Το Euro NCAP χρησιμοποιεί ορισμένες αυστηρές διαδικασίες σε ελεγχόμενο περιβάλλον για τη μέτρηση της απόδοσης του συστήματος. Οι δοκιμές αξιολογούν την ικανότητα των οχημάτων να χειριστούν τιμόνι και φρένα, το πόσο συνεργατικό είναι το σύστημα (για να αποφευχθεί το να επαναπαυθεί ο οδηγός στηριζόμενος σε αυτό) και τέλος, εάν κάτι πάει στραβά, πόσο καλά μπορεί το αυτοκίνητο να αποφύγει μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

austral

Τέλος, γίνεται έλεγχος των πληροφοριών που δίνονται στον καταναλωτή και πώς ο οδηγός εκπαιδεύεται στη χρήση των συγκεκριμένων τεχνολογιών. Η βαθμολόγηση αποτελείται από δύο τομείς και πέντε επίπεδα επιτυχίας. Assistance Competence (που περιλαμβάνει εμπλοκή του οδηγού και υποβοήθηση του οχήματος) και Safety Back-up (έλεγχος της απόκρισης του οχήματος όταν τα συστήματα δεν λειτουργήσουν σωστά).

Nissan Ariya και Renault Austral αρίστευσαν

Τα νεότερα αποτελέσματα που θα δείτε παρακάτω αποκαλύπτουν πόσο ικανά είναι αυτά τα συστήματα και γιατί εμφανίζονται όλο και συχνότερα στα μοντέλα των mainstream κατασκευαστών. Τα αστέρια της σημερινής δημοσίευσης είναι τα συστήματα Active Driver Assist και ProPILOT Assist, των Renault Austral και Nissan Ariya ανίστοιχα, τα οποία πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Το σύστημα του Austral πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία που έχουμε δει ποτέ σε Renault.

Δείτε ακόμη: Απογοήτευση: Ποια SUV απέτυχαν να προστατεύσουν τους πίσω επιβάτες [video]

Εντυπωσιακή ήταν η ικανότητα των συστημάτων να αντιδρούν στα χαρακτηριστικά του δρόμου, επιβραδύνοντας για πιο κλειστές στροφές και κυκλικούς κόμβους αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια και μειώνοντας παράλληλα την κόπωση. Το Nissan μάλιστα το πήγε και ένα βήμα πιο πέρα, επιβραδύνοντας και στις διασταυρώσεις, αν και το γαλλικό μοντέλο κατάφερε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη λειτουργία απέναντι σε άλλα οχήματα που χρησιμοποιούν το δρόμο.

Το διαφημιστικό υλικό για το Active Driving Assist της Alfa Romeo Tonale έκανε παραπλανητικές αναφορές για αυτοματισμό μειώνοντας έτσι τη βαθμολογία του. Γενικότερα όμως η απόδοση των συστημάτων ήταν ικανοποιητική από όλες τις απόψεις, καταλήγοντας σε μία μέτρια βαθμολογία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των τριών SUV:

Nissan Ariya

  • Assistance Competence – 77%
  • Safety Back-up – 86%

Renault Austral

  • Assistance Competence – 77%
  • Safety Back-up – 92%

Alfa Romeo Tonale

  • Assistance Competence – 54%
  • Safety Back-up – 76%

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...