Τα ηλεκτρικά πούλησαν περισσότερο από τα diesel! – Επίσημα νούμερα

Η άνοδος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις πωλήσεις είναι ασταμάτητη, με τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στην πρίζα να ξεπερνάνε για πρώτη φορά τα diesel.

  • -
  • -

Η στροφή του κοινού προς τα αυτοκίνητα που έχουν μπαταρία και μπαίνουν στην πρίζα είναι γνωστή, με τα στατιστικά να έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την τάση αφού σταδιακά δείχνει να σταθεροποιείται σε διψήφιο ποσοστό η κατηγορία που αποτελείται από BEV και PHEV αυτοκίνητα.

Τα στατιστικά του Μαΐου που ανακοίνωσε ο ΣΕΑΑ έφεραν στην επιφάνεια ένα επίτευγμα το οποίο αποτελεί σταθμό στην πορεία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Φυσικά η αναφορά είναι για τις πωλήσεις τους στην Ελλάδα, οι οποίες για πρώτη φορά είναι υψηλότερες από εκείνες των αυτοκινήτων που καίνε diesel για να κινηθούν.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cee4bf1cb28d5b0933cca008e5b7d9eb.jpg

Διψήφιες πωλήσεις στα ηλεκτρικά για δεύτερη φορά

Ο Μάιος ήταν ο δεύτερος καλύτερος μήνας στην ιστορία των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, τα οποία πέτυχαν ποσοστό 11,1% (το μεγαλύτερο ποσοστό είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2023 με 11,6%). Το μεγάλο μερίδιο πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνδυάζεται με την συνεχή πτώση που καταγράφει το diesel μακροπρόθεσμα, με τα ποσοστά να μεταβάλλονται κάθε μήνα ανάλογα με τις αφίξεις που υπάρχουν στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, η τάση για αύξηση των ηλεκτρικών και πτώση του diesel είναι υπαρκτή σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά τον Μάιο του 2023 στην Ελλάδα, τα αυτοκίνητα πετρελαίου κατάφεραν οριακά να μείνουν σε διψήφιο ποσοστό, πετυχαίνοντας μερίδιο μόλις 10,6% επί των πωλήσεων.

Δείτε ακόμα: Ελλάδα: Γύρισαν την πλάτη σε βενζίνη-diesel - Σε ποιον δήμο ο κόσμος αγοράζει μόνο ηλεκτρικά;

Η διαφορά υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λοιπόν, έφτασε την μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5%). Μπορεί αυτή η διαφορά να είναι μικρή, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έρχεται σε μία αγορά που έχει αυξημένες πωλήσεις στο σύνολό της σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεξαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερος από εκείνον που θα αντιστοιχούσε στο 11,1% πέρυσι.

poliseis-ilektrika-diesel-maios-2023

Μεγάλη πρόοδος σε λίγο χρόνο για τα ηλεκτρικά

Ακόμα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ηλεκτρικά έχουν κάνει σημαντικά βήματα μόλις τα τελευταία λίγα χρόνια (πρακτικά μετά την πανδημία), ότι συνήθως έχουν υψηλή τιμή (αν και αυτό αλλάζει αρκετά γρήγορα) και ότι ακόμα οι υποδομές στην Ελλάδα δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Βέβαια η βελτίωσή τους είναι ραγδαία, όμως υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο βελτίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό. Πλέον βρίσκονται στην τρίτη θέση, πίσω μόνο από τη βενζίνη που κρατάει τα σκήπτρα με 47,4% και τα υβριδικά με 28,7%. Εκτός από το diesel, έχουν προσπεράσει ήδη το υγραέριο που έχει 1,8% και το φυσικό αέριο που περιορίζεται μόλις στο 0,4%.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...