Το λάθος της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας που θα κοστίσει 4,3 δισ. ευρώ!
Μία συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Μ. Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μειώσει την παραγωγή τους κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο.
- -
- -
Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ζητά τριετή αναβολή των περιοριστικών κανόνων για το εμπόριο ηλεκτρικών οχημάτων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μ. Βρετανίας, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ σε έξι μήνες από τώρα. Διαφορετικά, οι δασμοί θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας πιθανότατα την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων κατά περίπου 480.000 μονάδες.
Τα εμπορεύματα που εξάγονται σύμφωνα με το πλαίσιο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τους «κανόνες καταγωγής» για να αποκτήσουν και τους αντίστοιχους δασμούς. Οι ισχύοντες κανόνες στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Μ. Βρετανίας επιτρέπουν στις μπαταρίες που συναρμολογούνται στην Ευρώπη να πληρούν τις προϋποθέσεις για ευρωπαϊκή προέλευση.
Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2024, αυτοί οι κανόνες θα γίνουν πολύ πιο περιοριστικοί, απαιτώντας όλα τα εξαρτήματα των μπαταριών, καθώς και κάποια κρίσιμα υλικά που χρειάζονται για την δημιουργία τους, να παράγονται είτε στην ΕΕ είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να πληρούν τις προϋποθέσεις για εμπόριο χωρίς δασμούς.
Δείτε ακόμη: Ark Zero: Το νέο μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 7.000 €
Σύμφωνα με στοιχεία της ACEA, ένας δασμός 10% στα ηλεκτρικά οχήματα θα κόστιζε σχεδόν 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την τριετία μεταξύ 2024 και 2026. Αυτό θα ήταν επιζήμιο όχι μόνο για την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ αλλά και για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Το 30% των αυτοκινήτων της ΕΕ πάει στο Ην. Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων. Καθώς οι δασμοί θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις σε αυτήν την κρίσιμη αγορά, η βιομηχανία θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ κατά έως και 480.000 μονάδες, που ισοδυναμεί με την δύναμη παραγωγής δύο μεσαίου μεγέθους εργοστασίων αυτοκινήτων.
Τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν ήδη το ένα τρίτο της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τον τελωνειακό δασμό (10%). Εάν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αναγκαστούν να πληρώσουν το ίδιο, θα χάσουν σαφώς έδαφος έναντι του ανταγωνισμού τρίτων χωρών.
Δείτε ακόμη: Ηλεκτρικό Dacia Sandero σε τιμή… έκπληξη - Πότε έρχεται;
Το 2022, τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν τα 22,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις συνολικές εξαγωγές οχημάτων της ΕΕ που έφτασαν τα 156 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 100% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αύξηση 400% από το 2019.