Tesla: Νέα επένδυση σε startup ασύρματης φόρτισης

Η Tesla φέρεται να θέλει να εξαγοράσει τη Wiferion, μια γερμανική εταιρεία ασύρματης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία μίας αντίστοιχης, δικής της λύσης.

  • -
  • -

Η Tesla φαίνεται ότι θέλει να εξερευνήσει τις δυνατότητες της ασύρματης φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με πιθανό απώτερο στόχο κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει ένα μοντέλο το οποίο θα μπορεί να γεμίσει την μπαταρία του χωρίς να απαιτείται η χρήση καλωδίων. Πόσο κοντά είμαστε σε αυτό το σημείο;

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση του Business Insider, η Wiferion θα μεταφέρει τις δραστηριότητές της στην Tesla International BV, μια θυγατρική εταιρεία που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Tesla Inc. και εδρεύει στην Ολλανδία, οπότε από αυτή την πληροφορία προκύπτει το συμπέρασμα για την εξαγορά της εταιρείας από τον αμερικανικό κολοσσό. Ενώ δύο επενδυτές της Wiferion επιβεβαίωσαν την πώληση, δεν αποκάλυψαν το όνομα του αγοραστή.

witricity-s-tesla-model-3-asirmati-fortisi

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Wiferion λειτουργεί μέσω μιας παγκόσμιας συμφωνίας αδειοδότησης με την WiTricity. Η συνεργασία αυτή επιτρέπει στη Wiferion να χρησιμοποιεί τις κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πνευματικές ιδιοκτησίες της WiTricity για να ενισχύσει τις δυνατότητες ασύρματης φόρτισης για βιομηχανικές ηλεκτρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ρομπότ και των καροτσιών μεταφοράς σαν αυτά που βρίσκουμε σε μεγάλα πολυκαταστήματα.

Έχουμε ήδη δει Tesla με ασύρματη φόρτιση

Μετά την ανακοίνωση εκείνης της συμφωνίας Wiferion-WiTricity, η δεύτερη παρουσίασε ένα πρωτότυπο Tesla Model 3 εξοπλισμένο με το σύστημα ασύρματης φόρτισης Halo, επιτρέποντας ρυθμούς φόρτισης έως και 11 kW, δηλαδή την ίδια ισχύ που πετυχαίνει και ένα wallbox. Με αυτήν την ισχύ η κάθε ώρα φόρτισης πρόσφερε στο αυτοκίνητο 55-65 km αυτονομίας.

Δείτε ακόμαΕλλάδα: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο «τρώει άκυρο» από αγώνα dragster

Εάν οι αναφορές για την εξαγορά είναι ακριβείς, υποδηλώνουν ότι η Tesla, γνωστή για την καινοτομία της, διερευνά τη δυνατότητα να προσφέρει λύσεις ασύρματης φόρτισης στους πελάτες της κάποια στιγμή στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 2023 Investor Day, η Tesla παρουσίασε μια εικόνα ενός κόκκινου Model S που φορτίζει ασύρματα από έναν φορτιστή που είναι τοποθετημένος στο δάπεδο, με την απαραίτητη ισχύ να προέρχεται από μία εγκατάσταση τοποθετημένη στον τοίχο. Η παρουσίαση είχε ως στόχο να τονίσει τη δέσμευση της Tesla να προσφέρει εντυπωσιακές λειτουργίες και εμπειρίες στους πελάτες της.

tesla-asirmati-fortisi

Κινδυνεύουν οι Tesla Superchargers; Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ασύρματη φόρτιση;

Το ερώτημα που προκύπτει από την ενασχόληση της Tesla με την ασύρματη φόρτιση είναι κατά πόσο οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της μάρκας θα έβρισκαν ελκυστική μια λύση ασύρματης φόρτισης, ειδικά αν αυτή προσφερόταν σε προσιτή τιμή.

Φυσικά το δίκτυο των Tesla Superchargers δεν κινδυνεύει, αλλά θα συνεχίσει να επεκτείνεται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, για μια σειρά από λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η ασύρματη φόρτιση θέλει πολύ χρόνο και έρευνα ακόμα ώστε να μπορεί να γίνει εμπορικά διαθέσιμη, ενώ θέλει ακόμα περισσότερο χρόνο, χρήματα και εξέλιξη ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί την ταχύτητα φόρτισης που μπορούμε να επιτύχουμε μέσω καλωδίων.

asirmati-fortisi-fortistes

Ο δεύτερος είναι ότι το δίκτυο Tesla Superchargers φέρνει πάρα πολλά έσοδα στην εταιρεία, αφενός επειδή αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες μάρκες που δεν έχουν δικά τους δίκτυα, αφετέρου λόγω της χρήσης των φορτιστών και από αυτοκίνητα που δεν έχει κατασκευάσει η ίδια η Tesla. Επιπλέον, οι συμφωνίες που κάνει το τελευταίο διάστημα με τρίτους κατασκευαστές για χρήση του δικτύου από τα αυτοκίνητά τους (μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία με Ford, General Motors, Rivian) αποφέρουν κέρδη, οπότε η εξάπλωση του δικτύου θα συνεχιστεί.

Η ασύρματη φόρτιση θα αποτελέσει αρχικά μία λύση για οικιακή – αργή φόρτιση, ενώ η πραγματική της δυναμική βρίσκεται στο γεγονός ότι θα είναι ο δικανικός τρόπος για να φορτίσουν τα αυτόνομα οχήματα του μέλλοντος. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουν είναι να παρκάρουν πάνω από έναν ασύρματο φορτιστή, σε αντίθεση με τους καλωδιακούς οι οποίοι θα πρέπει να έχουν κάποιον ρομποτικό μηχανισμό ώστε να συνδεθεί το καλώδιο.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...