Τι αλλάζει στις μεταφορές επικίνδυνων φορτίων στην Ελλάδα
Πλέον, η Ελλάδα ενσωματώνει την Κοινοτική Οδηγία για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια για ανθρώπους και περιβάλλον.
- -
- -
Τα φορτηγά επικίνδυνων φορτίων στην Ελλάδα, όπως και οι αντίστοιχοι συρμοί, συνοδεύονται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κανονισμών και νόμων, προκειμένου να πραγματοποιούνται με ασφάλεια για όλους. Συχνά γίνονται αναπροσαρμογές αυτών των κανονισμών, με τους κωδικούς ADR για τις οδικές μεταφορές και RID για τις σιδηροδρομικές. Μια από τις βασικότερες αλλαγές για τις οδικές μεταφορές είναι ότι πλέον, τελειώνει η περίοδος προσαρμογής για τη θέσπιση ορίου σε εξοπλισμό και μηχανήματα με επικίνδυνα υλικά στο εσωτερικό τους.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι περιορισμοί πλέον δεν υπάρχουν μόνο για τα ίδια τα υλικά, αλλά και για εξοπλισμό που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες επικίνδυνες ουσίες προκειμένου να λειτουργήσει. Για παράδειγμα αν μια συσκευή περιέχει από ένα ποσοστό και πάνω επικίνδυνων υλικών, τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένο πλαίσιο προκειμένου να μεταφερθεί. Η νέα διάταξη έχει χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης έως τις 31 Ιουνίου του 2023 και η Ελλάδα, πρόλαβε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εναρμονιστεί εμπρόθεσμα.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών
«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση εναρμονίζεται εμπρόθεσμα το εθνικό μας δίκαιο με την Κοινοτική Οδηγία 2022/2407, η οποία ενσωματώνει στα παραρτήματά της, τη νέα έκδοση της Συμφωνίας για τη διεθνή οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (ADR 2023) και του Κανονισμού για τη διεθνή σιδηροδρομική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (RID 2023).
Δείτε ακόμη: Γιατί οι νταλίκες σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι τόσο διαφορετικές;
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Γκόλιας, ως επισπεύδων και οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κα Ελένη Λουρή, Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Χρήστος Κίττας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παντελής Κάπρος και Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης.
Η Συμφωνία ADR και ο Κανονισμός RID περιλαμβάνουν τους κανόνες για την ασφαλή μεταφορά των επικίνδυνων εμπορευμάτων, οι οποίοι αναθεωρούνται ανά διετία, κατόπιν προσαρμογής στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Με την ίδια απόφαση επικαιροποιείται το πλαίσιο εκπαίδευσης των Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων, οι οποίοι παρέχουν οδηγίες στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, με σκοπό την αποτροπή ατυχημάτων με ενδεχόμενες επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και στο περιβάλλον.»