«Καμπανάκι» για... κινεζική καταιγίδα για τα ηλεκτρικά αυτοκινήτα στην ΕΕ

Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές δύο βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται στους ημιαγωγούς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευρωπαϊκή αγορά των ηλεκτρικών.

  • -
  • -

Μια «κινεζική καταιγίδα» πλανάται πάνω από την τάχιστα αναπτυσσόμενη ηλεκτρική αγορά της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος της Renault, Jean-Dominique Senard, καθώς η Ασία, υπερδύναμη όσον αφορά τις πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, θέλει να περιορίσει σημαντικά τις εξαγωγές δύο πολύ βασικών υλικών.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές δύο μετάλλων – του γάλλιου και του γερμάνιου – τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών θα πρέπει να ανησυχεί τους ευρωπαίους ηγέτες, καθώς δείχνει την υπερβολική εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου στην χώρα της Ασίας και την ανάγκη για δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού, σύμφωανα με τον Senard.

jean-dominique-senard-renault

«Όταν μιλάω για μια κινεζική καταιγίδα, μιλάω για την ισχυρή πίεση που ασκούν κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών στην ευρωπαϊκή αγορά. Αν και είμαστε ικανοί να κατασκευάζουμε ηλεκτρικά οχήματα, ταυτόχρονα παλεύουμε για να διασφαλίσουμε τις πρώτες ύλες μας», είπε, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας και η αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών προέκυψαν από χρόνια επενδύσεων που θα κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπαραχθούν εδώ.

Η μάχη θα κριθεί στα μέταλλα…

«Η Κίνα παίζει σημαντικό ρόλο στα ορυχεία και ειδικά στη μετατροπή των μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό», είπε ο Senard.«Ο πόλεμος του μέλλοντος θα είναι ένας πόλεμος μετάλλων».

Η Κίνα είναι ο κυρίαρχος παγκόσμιος παραγωγός και των δύο μετάλλων και αντιπροσωπεύει το 94 % της παγκόσμιας παραγωγής γάλλιου, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών Κρίσιμων Ορυκτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

factory

Ο περιορισμός στις εξαγωγές της Κίνας κλιμακώνει τον τεχνολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, προκαλώντας δυνητικά μεγαλύτερη αναστάτωση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση της διαμάχης και αναγκάζεται να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θα ήθελε. «Εάν υπάρξει πραγματική γεωπολιτική κρίση, η ζημιά στα εργοστάσια μπαταριών που τροφοδοτούνται αποκλειστικά με πρώτες ύλες που προέρχονται από το εξωτερικό θα είναι εξαιρετικά σημαντική.», προειδοποίησε ο Senard.

Η ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων όπως τα συνθετικά e-fuels και το υδρογόνο θα είναι ζωτικής σημασίας σε περίπτωση ξαφνικής έλλειψης μπαταριών λόγω έλλειψης πρώτων υλών, είπε ο Senard. «Όπως θα έκανε κάθε προσεκτικός κατασκευαστής, έτσι κι εμείς αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουμε την παράλυση της χώρας εάν, για παράδειγμα, ξεμείνουμε από μπαταρίες».

Η Volkswagen δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Η Volkswagen, η οποία βασίζεται στο γάλλιο και το γερμάνιο, δήλωσε ότι είναι «έτοιμη να λάβει μέτρα μαζί με τους συνεργάτες της, εάν χρειαστεί», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα μέταλλα θα παίξουν ρόλο στις μελλοντικές λειτουργίες της αυτόνομης οδήγησης, δήλωσε εκπρόσωπος της VW. Οι εξαγωγές ανέφεραν ότι εναλλακτικές πηγές γάλλιου δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία πριν από την εκκίνηση των περιορισμών, τον επόμενο μήνα, και οι υπάρχουσες προμήθειες θα επαρκούν μόνο για μερικούς μήνες.

vw

«Τα αποθέματα εκτός Κίνας δεν φτάνουν για περισσότερο από 6 μήνες, στην καλύτερη περίπτωση, οπότε αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Alastair Neill, διευθυντής στο Critical Minerals Institute. Και πρόσθεσε ότι η δημιουργία μιας εγκατάστασης θα έπαιρνε μερικά χρόνια και θα απαιτούσε επενδύσεις που μπορεί να μην αναπληρωθούν, εάν η Κίνα αλλάξει τη στάση της μέχρι τότε.

Το γερμάνιο χρησιμοποιείται σε τσιπ υπολογιστών υψηλής ταχύτητας, σε πλαστικά και σε στρατιωτικές εφαρμογές όπως συσκευές νυχτερινής όρασης, καθώς και σε αισθητήρες δορυφορικών εικόνων. Το γάλλιο χρησιμοποιείται σε συσκευές ραντάρ και ραδιοεπικοινωνίας, δορυφόρους και LED.

Τι λένε οι κατασκευαστές τσιπ;

Ορισμένοι μεγάλοι κατασκευαστές τσιπ θεωρούν τους περιορισμούς των εξαγωγών γάλλιου της Κίνας, μια προειδοποίηση για την οικονομική ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Ωστόσο, εάν οι τιμές αυξηθούν όσο επικρατούν οι περιορισμοί, οι εταιρείες θα έχουν ακόμη ένα άλλο λόγο να αλλάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η WIN Semiconductors από την Ταϊβάν, η οποία χρησιμοποιεί γάλλιο για οπτοηλεκτρονικές συσκευές, είπε ότι μόνο ένας «μικρός αριθμός» υλικών αγοράζεται από την Κίνα, με τις περισσότερες προμήθειες της να προέρχονται από τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Δείτε ακόμη: «Στοπ» από την Κίνα στην εξαγωγή τεχνολογίας για ηλεκτρικούς κινητήρες

Η TSMC, επίσης από την Ταϊβάν, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν περιμένει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή της από τις κινήσεις.

Τέλος, η Chipmaker NXP Semiconductors δεν βλέπει ουσιαστικές επιπτώσεις στην επιχείρησή της. Μέρος της δουλείας της NXP είναι και η παραγωγή τσιπ για την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και για τον τομέα των επικοινωνιών, χρησιμοποιώντας γάλλιο ή γερμάνιο.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...