Γιατί το κοντέρ του αυτοκινήτου γράφει 240 km/h ενώ η τελική είναι 180 km/h;

Είναι ψεύτικες οι ενδείξεις των κοντέρ, απλά και μόνο για να μας τραβήξουν την προσοχή; Ποια είναι η αλήθεια για τα νούμερα που βλέπουμε, αλλα δεν μπορούμε ποτέ να πιάσουμε;

  • -
  • -

Το κοντέρ των περισσότερων, αν όχι όλων των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους, σίγουρα έχουν ταχύμετρο το οποίο πάει τουλάχιστον μέχρι τα 180 km/h, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία πιθανότατα να έχει τιμές όπως 200 km/h και πάνω. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Γιατί από την στιγμή που τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν έχουν την δυνατότητα να φτάσουν αυτά τα χιλιόμετρα, να έχει τόσο μεγάλη απόκλιση η πραγματική τελική ταχύτητα ενός οχήματος με τον τελευταίο αριθμό στο κοντέρ; Οι παρακάτω λόγοι είναι η απάντηση:

Για να αποφευχθεί η ζημιά στο κοντέρ

top speed

Η πρώτη πιθανή αιτία είναι τεχνικής φύσεως. Όταν οι μηχανικοί κατασκευάζουν ένα αυτοκίνητο, ανάμεσα στα πράγματα που προσέχουν ώστε να μην δημιουργηθεί ζημιά ή πρόβλημα, είναι και το ταχύμετρο. Κι αυτό γιατί αν το κοντέρ έγραφε μόνο τιμές έως την πραγματική τελική ενός οχήματος, τότε υπήρχε ο κίνδυνος ο δείκτης να φτάσει στον κόφτη και να παραμείνει εκεί για ώρα εφόσον ο οδηγός δεν μειώνει ταχύτητα. Κάτι τέτοιο έχει το ρίσκο δυσλειτουργίας του δείκτη καθώς αν αυτό συμβεί ξανά και ξανά μπορεί να προκληθεί ζημιά και στην συνέχεια να μην δείχνει την σωστή ταχύτητα.

Για να είναι πιο εύκολο για τον οδηγό να διαβάσει το ταχύμετρο

matia sto konter

Η συγκεκριμένη αιτιολόγηση προκύπτει μετά από έρευνες. Αυτές δείχνουν πως είναι πιο εύκολο για τα μάτια του οδηγού να επεξεργαστούν την πληροφορία που βλέπουν όταν ο δείκτης βρίσκεται αριστερά ή κοντά στο κέντρο. Με την προσθήκη λοιπόν περισσότερων αριθμών στο άνω άκρο του ταχύμετρου, πάνω από την πραγματική τελική του αυτοκινήτου, είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί ο δείκτης στην αριστερή μεριά ακόμα και σε πιο υψηλές ταχύτητες, άρα γίνεται πιο εύκολη η επεξεργασία της πληροφορίας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Για να μειωθεί το κόστος παραγωγής

dacia

Καθώς σχεδόν όλα τα μοντέλα που κυκλοφορούν μπορεί να προσφέρονται σε διάφορες εκδόσεις με διαφορετικά επίπεδα ισχύος, οι κατασκευαστές για να μειώσουν το κόστος παραγωγής, δημιουργούν ένα κοντέρ το οποίο μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλη την γκάμα του εκάστοτε μοντέλου. Απλά μπορεί στις πιο αδύναμες εκδόσεις να μείνουν περισσότεροι αριθμοί στο άνω άκρο του ταχύμετρου ανεκμετάλλευτοι.

Δείτε ακόμη: Καύσωνας: Πώς θα τη βγάλει καθαρή ο κλιματισμός του αυτοκινήτου... και εσύ

Μάλιστα, η συγκεκριμένη λογική εφαρμόζεται και για το στροφόμετρο, καθώς δεν είναι οι λίγες οι φορές που έχουμε δει για παράδειγμα αυτοκίνητα με diesel κινητήρα (άρα οχήματα που δεν «στροφάρουν» το ίδιο ψηλά με αυτοκίνητα βενζίνης) να χρησιμοποιούν το ίδιο κοντέρ με τις εκδόσεις βενζίνης. Ενώ δηλαδή το αυτοκίνητο μπορεί να έχει κόφτη στις 4.500-5.000 rpm, το κοντέρ να γράφει μέχρι 7.000 rpm.

Για να φαίνεται το αυτοκίνητο ότι είναι πιο γρήγορο

konter

Η τελευταία αιτιολόγηση έχει ξεκάθαρα να κάνει με την ψυχολογία του οδηγού. Εάν ένα απλό καθημερινό αυτοκίνητο έγραφε μέχρι 120-130 km/h, τότε δεν θα υπήρχε τίποτα να ενθουσιάσει τον οδηγό που μπορεί να επιζητούσε κάτι ελαφρώς πιο σπορτίφ. Βλέποντας όμως την τιμή 180 ή 200 km/h στο κοντέρ ενός αυτοκινήτου πόλης, ο ενθουσιώδης οδηγός μπορεί να χαρεί λίγο παραπάνω.

Δείτε ακόμη: Οι βαλίτσες σου, σκοτώνουν! Δες πώς φορτώνεις σωστά το αυτοκίνητο

Με άλλα λόγια πρόκειται για ξεκάθαρο μάρκετινγκ ώστε μέχρι και τα απλά αυτοκίνητα να φαίνονται πιο ελκυστικά. Απλά η συγκεκριμένη νοοτροπία μπορεί να έχει και άσχημα αποτελέσματα καθώς κάποιος που όντως μπορεί να επιζητήσει την ταχύτητα και δει κάτι τέτοιο, ίσως πάρει θάρρος να την κυνηγήσει με ένα αυτοκίνητο όμως που δεν ενδείκνυται.

Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχουν άλλοι λόγοι που μπορούν να δικαιολογούν την ύπαρξη παραπανήσιων τιμών στο ταχύμετρο;

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...