«Έμφραγμα» στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης λόγω flyover; Τι ανακοινώθηκε
Ο πρώτος εναέριος δρόμος της Ελλάδας έρχεται στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην «παραλύσει» η πόλη από την κίνηση, όσο θα κατασκευάζεται ο Flyover.
- -
- -
Στην αναζήτηση αποδοτικών λύσεων για την κυκλοφορία των οχημάτων, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζει τον Flyover, τον πρώτο εναέριο δρόμο στην Ελλάδα που θα προσφέρει γρήγορες μετακινήσεις των οδηγών. Αναμένεται ότι η συμφόρηση στον Περιφερειακό, αλλά και το κέντρο της πόλης, θα μειωθεί σημαντικά, όμως δεν λείπουν και τα προβλήματα, όπως αυτά τέθηκαν ως θέματα συζήτησης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο προβληματισμός του Περιφερειάρχη ξεκινάει από την παντελή έλλειψη συντονισμού για τις επικείμενες εργασίες στον flyover, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στην κίνηση της πόλης η διαδικασία κατασκευής του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν θα πρέπει να γίνει η ζωή μας αβίωτη για τέσσερα χρόνια», λέγοντας ότι η Περιφέρεια θα προσπαθήσει στα μέγιστα προκειμένου η κυκλοφορία να διεξάγεται ομαλά από τους λοιπούς οδικούς άξονες.
Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε: «Στη συνάντηση εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απολύτως κανένας συντονισμός και καμία ενημέρωση για τις επικείμενες εργασίες στο flyover. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση προκειμένου πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στην περιφερειακή οδό να γίνουν οι κινήσεις εκείνες που θα διευκολύνουν το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης.
Καταλαβαίνει κανείς ότι με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΟΑΣΘ και με το μετρό να παραδίδεται σύμφωνα με τους αρμόδιους το 2024 αν ξαφνικά ξεκινήσουν χωρίς προεργασία και χωρίς συντονισμό οι εργασίες για το flyover η κυκλοφορία στον περιφερειακό θα γίνει πολύ δύσκολη.
«Καμπανάκι» από τον Περιφερειάρχη
Έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου προς την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και επανέλαβα την πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Πρώτον να συγκληθεί ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις για το κυκλοφοριακό όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος που θα επιτρέψουν στους πολίτες το διάστημα που θα κατασκευάζεται το flyover να κυκλοφορούν με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.
Και δεύτερον να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν μια κυκλοφοριακή μελέτη. Για να ξέρουμε ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από τον περιορισμό της κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό.
«Ο Περιφερειακός δεν κάλυπτε τις ανάγκες ούτε της εποχής που σχεδιάστηκε»
Σε καμία περίπτωση πάντως δε γίνεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο flyover, αν δεν έχει πρώτα ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη και αν δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις για να μειωθεί ο φόρτος που θα δεχθούν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης. Το flyover είναι ένα σημαντικό έργο που το θέλουμε όλοι, είναι ένα έργο μονόδρομος, γιατί ο περιφερειακός σχεδιάστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες για φόρτους που δεν κάλυπταν ούτε την εποχή εκείνη για την οποία σχεδιάστηκε.
Δείτε ακόμη: Η Google θα λύσει την κίνηση της Αθήνας - Συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής
Άρα, είναι ένα έργο που στηρίζουμε όλοι και που πρέπει να γίνει, αλλά είναι και ένα έργο που θα επιφέρει σημαντική ταλαιπωρία σε κατοίκους και επισκέπτες. Όμως όλοι οφείλουν να μεριμνήσουν, έτσι ώστε όσο θα πραγματοποιούνται οι εργασίες του η πόλη να λειτουργεί και οι συμπολίτες μας να μην ταλαιπωρούνται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει -και ως Περιφέρεια στο βαθμό που μπορούμε θα το διεκδικήσουμε- να γίνει η ζωή μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αβίωτη».