Οδήγηση σε ελληνικό νησί: 5 απαραίτητα Tips για να τη βγάλεις καθαρή!
Ετοιμάζεις βαλίτσες για τις φετινές σου διακοπές σε κάποιο από τα νησιά της Ελλάδας; Δες τι πρέπει να προσέχεις πίσω από το τιμόνι για να μην μπλέξεις.
- -
- -
Το καλοκαίρι και ειδικότερα ο Αύγουστος είναι η εποχή που το μποτιλιάρισμα και η κίνηση της Αθήνας εξαφανίζεται και εμφανίζεται σε χωριά και νησιά. Εάν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που θα προτιμήσουν το δεύτερο για τις φετινές τους διακοπές, καλό θα ήταν να δεις μερικά tips που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω έτσι ώστε να γλιτώσεις μπελάδες και ταλαιπωρία.
Είτε επιλέξεις να πάρεις το δικό σου αυτοκίνητο, είτε να νοικιάσεις στον προορισμό σου, τα παρακάτω σε αφορούν και για το καλό το δικό σου, του οχήματος σου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και των γύρω σου, δώσε βάση.
Πάμε λοιπόν! Τι να προσέξεις οδηγώντας σε νησί:
Άσε τους χάρτες, πιάσε τους ντόπιους
Εάν είσαι σαν την συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, πιθανότατα το GPS έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σου πίσω από το τιμόνι, τουλάχιστον όσο βρίσκεσαι στην πόλη. Σε περίπτωση όμως που βρεθείς σε κάποιο ελληνικό νησί, θα συνιστούσαμε να μην το εμπιστεύεσαι τυφλά καθώς το οδικό δίκτυο πιθανότατα να μην βρίσκεται στην ίδια καλή κατάσταση με αυτό των αστικών κέντρων. Έτσι μπορεί να βρεθείς εύκολα σε κάποιο χωματόδρομο ή δύσβατο κομμάτι δρόμου, το οποίο όμως το GPS δεν μπορούσε να ξέρει πως βρίσκεται εκεί. Ιδανικά, εάν σκοπεύεις να πας σε κάποιο μέρος του νησιού για το οποίο δεν είσαι σίγουρος, καλύτερα να ρωτήσεις κάποιον ντόπιο ώστε να σε καθοδηγήσει για το ποιον δρόμο να πάρεις.
Πρόσεχε τον δρόμο μπροστά σου
Όπως είπαμε και ακριβώς από πάνω, το νησιωτικό οδικό δίκτυο σίγουρα δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τους δρόμους της Αθήνας. Αυτό σημαίνει πως τόσο η ποιότητα της ασφάλτου όσο και της σήμανσης, μπορεί να μην είναι στην βέλτιστη κατάσταση, με λακούβες-κρατήρες, βράχους, γλιστερή άσφαλτο ή ακόμη και απότομες στροφές να καραδοκούν. Για να μην αναφέρουμε την πολύ υψηλότερη πιθανότητα συνάντησης κάποιου ζώου που διασχίζει το δρόμο. Γι’ αυτό λοιπόν εάν βρεθείτε να οδηγείτε σε νησί τα μάτια σας δεκατέσσερα!
Δείτε ακόμη: Ξαφνικές αυξήσεις στα διόδια! «Δεν μας ενημέρωσαν» λέει το υπ. Μεταφορών
Πρόσεχε τους άλλους!
Εκτός από το δρόμο καλό θα ήταν να προσέχεις λίγο περισσότερο και τους υπόλοιπους χρήστες. Κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί οι ντόπιοι είναι ελαφρώς πιο «γενναίοι» και μπορεί να προβούν σε παρακινδυνευμένες μανούβρες εκεί που δεν το περιμένεις ή επιβάλλουν την προτεραιότητα τους ακόμη κι αν δεν την έχουν σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Και δεύτερον γιατί όσοι βρίσκονται εκεί για τουρισμό ή διακοπές, έχουν μπει σε ένα πιο χαλαρό «mood» που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι και τόσο προσεκτικοί ή να βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ σε περίπτωση που μιλάμε για απογευματινές ώρες μετά το φαγητό και ειδικότερα το βράδυ που πιθανότατα γυρνούν από κάποια έξοδο.
Μην ρισκάρεις να περάσεις από στενά
Οι δρόμοι στα ελληνικά νησιά μπορεί πολλές φορές να μοιάζουν περισσότερο με πεζόδρομους και καλντερίμια παρά με μέρη του επίσημου οδικού δικτύου. Γι’ αυτό λοιπόν θα συνιστούμε να είσαι λίγο πιο επιφυλακτικός σε περίπτωση που συναντήσεις κάποιο πολύ στενό σημείο και να αφήσεις τους ηρωισμούς, ειδικά εάν δεν βλέπεις που τελειώνει. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί μετά από 200 μέτρα να βρεθείς σε σημείο που δεν περνάς τελικά και να χρειαστεί να κάνεις με την όπισθεν όλο το στενό που έχεις ήδη περάσει μιας και η αναστροφή δεν υπάρχει σαν επιλογή.
Δείτε ακόμη: Ενοικίαση γουρούνας: Τα SOS για ασφαλή οδήγηση - Πώς θα αποφύγεις το ατύχημα
Κι όμως δεν κάνουμε πλάκα. Στην ελληνική επικράτεια εκτός από τα νησιά στα οποία δεν κυκλοφορεί ούτως ή άλλως αυτοκίνητο, υπάρχουν και μέρη όπως η Ηρακλειά, τα οποία έχουν οδικό δίκτυο αλλά κανένα πρατήριο για να γεμίσεις. Γι’ αυτό για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως καλό θα ήταν να τσεκάρεις πριν πας αν υπάρχει μέρος για να ανεφοδιάσεις το αυτοκίνητο σου. Διαφορετικά γέμισε το από πριν ή μην το πάρεις καθόλου.