Τι κάνουμε τις μπαταρίες όταν... πεθάνουν; Δες στο video!

Οι μπαταρίες λιθίου είναι παντού. Κινητά, αυτοκίνητα, laptops και μια ατέλειωτη λίστα από συσκευές έχουν τέτοιες μπαταρίες για να μπορούν να λειτουργούν. Ανακυκλώνονται, όμως ή γίνονται σκουπίδια;

  • -
  • -

Μετά το ίδιο το ρεύμα, οι μπαταρίες λιθίου είναι ίσως η δεύτερη πιο σημαντική από όλες τις εφευρέσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα, καθώς μας επιτρέπουν να αποθηκεύουμε το ρεύμα που χρειαζόμαστε, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ακόμα κι όταν δεν είμαστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο.

Το πρόβλημα με τις μπαταρίες λιθίου είναι ότι για την παραγωγή τους απαιτείται εξόρυξη μεγάλων ποσοτήτων μεταλλευμάτων, γεγονός το οποίο οδηγεί και σε αυξημένες εκπομπές ρύπων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Βέβαια, σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η έλλειψη ρύπων κατά τη χρήση τους καταφέρνει να σβήσει αυτό το αρχικό μειονέκτημα μετά από 20.000 – 40.000 km, ανάλογα το μίγμα παραγωγής ενέργειας της χώρας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ff7aa87adf703970b8ed61bef1a252cd.jpg

Η ανακύκλωση των μπαταριών συμφέρει τις εταιρείες

Η λύση στο πρόβλημα των ρύπων κατά την παραγωγή των μπαταριών είναι η ανακύκλωση, όμως τι πραγματικά συμβαίνει; Ανακυκλώνονται ή αποτελεί μία καλή εναλλακτική στην θεωρία η οποία δεν υλοποιείται στην πράξη; Τι συμφέρει περισσότερο τις εταιρείες; Να αγοράζουν πρώτες ύλες που προέρχονται από εξόρυξη ή εκείνες που προέρχονται από ανακύκλωση;

Δείτε ακόμα: Μπαταρίες ηλεκτρικών: Η Nissan τους δίνει μια 2η ευκαιρία

Η απάντηση στα παραπάνω είναι απλή. Όλες οι εταιρείες κατασκευής μπαταριών προτιμούν να έχουν πρώτες ύλες που προέρχονται από ανακύκλωση, καθώς το κόστος είναι χαμηλότερο και αυτές οι πρώτες ύλες έχον καλύτερη ποιότητα, δηλαδή είναι πιο καθαρές. Αυτή η προτίμηση οδηγεί σε μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης, το οποίο σημαίνει ότι οι εταιρείες όχι απλά δεν θέλουν να πετάνε τις μπαταρίες, αλλά θέλουν να ανακυκλώνονται όσο γίνεται περισσότερες, καθώς όλες οι μπαταρίες λιθίου, ανεξάρτητα από τη συσκευή στην οποία θα τοποθετηθούν, αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από τα ίδια υλικά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μία μπαταρία κινητού, όταν ανακυκλωθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία νέα μπαταρία αυτοκινήτου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7e137e15b6e75bde9bcefe3c05024c10.jpg

Η ανακύκλωση μπαταριών βήμα – βήμα

Στο video από το κανάλι του γνωστού YouTuber με το όνομα JerryRigEverything μπορούμε να δούμε πώς ακριβώς γίνεται η ανακύκλωση των μπαταριών και ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι πώς η διαδικασία που ακολουθείται είναι ακριβώς ίδια, είτε πρόκειται για μια μικρή μπαταρία κινητού, είτε ένα τεράστιο πακέτο μπαταριών από ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να βλέπουμε νερό σε κάποιο σημείο της αλυσίδας μέχρι να φτάσουμε στο τελικό προϊόν, όμως αυτό το νερό χρησιμοποιείται ξανά και δεν απορρίπτεται ποτέ στο περιβάλλον.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a50e21401240a00daf2d796bf418c4b4.jpg

Το τελικό προϊόν της ανακύκλωσης μπαταριών

Όταν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βήματα, τουλάχιστον αυτά που μπορούν να γίνουν στο εργοστάσιο της Li-Cycle όπου έχει γυριστεί το video, προκύπτουν τρία διαφορετικά προϊόντα. Το πρώτο προϊόν είναι πλαστικό κομμένο σε πάρα πολύ μικρά κομμάτια. Το δεύτερο είναι ένα μίγμα αλουμινίου και χαλκού, ενώ το τρίτο είναι όλα τα άλλα συστατικά μιας μπαταρίας όπως νικέλιο και κοβάλτιο, μεταξύ άλλων. Το τελευταίο είναι σαν λάσπη η οποία πάει σε άλλο εργοστάσιο ώστε να γίνει ο διαχωρισμός των μετάλλων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εκ νέου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκύπτουν και μικρές ποσότητες από υλικά όπως χρυσός και πλατίνα, τα οποία υπάρχουν στα ολοκληρωμένα κυκλώματα που ελέγχουν την λειτουργία των μπαταριών.

Οι μπαταρίες ανακυκλώνονται, λοιπόν και μάλιστα σε ποσοστό 95%. Σίγουρα η προστασία του περιβάλλοντος είναι από μόνη της ένα ικανό κίνητρο για να γίνεται αυτή η διαδικασία, όμως από τη στιγμή που υπάρχει και οικονομικό όφελος, είναι δεδομένο ότι πρόκειται για έναν τομέα που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...