Οι 11 Έλληνες που διαμορφώνουν το μέλλον του αυτοκινήτου - Ποιοι είναι, πού διαπρέπουν
Ακολούθησαν το όνειρο τους, εργάστηκαν σκληρά, άρπαξαν τις ευκαιρίες και πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτοί οι Έλληνες διαμορφώνουν το μέλλον της αυτοκίνησης.
- -
- -
Η χώρα μας θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν διαπρέπει στον χώρο του αυτοκινήτου. Πλέον, δεν διαθέτουμε αυτοκινητοβιομηχανίες, ούτε και εργοστάσια συναρμολόγησης. Ευτυχώς έχουμε ανθρώπους που αγαπούν τον χώρο και τον επιλέγουν ως πεδίο για την εργασία τους. Οι περισσότεροι έφυγαν από την Ελλάδα λόγω έλλειψης επαγγελματικών ευκαιριών στον κλάδο που είχαν επιλέξει, αλλά και λόγω προβλημάτων αξιοκρατίας. Ξενιτεύτηκαν μόνιμα ή προσωρινά. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε και μας κάνει να φουσκώνουμε από υπερηφάνεια κάθε φορά που συναντάμε ένα ελληνικό όνομα σε οργανογράμματα μεγάλων εταιριών.
Ας γνωρίσουμε τους πιο σημαντικούς Έλληνες που διαπρέπουν σήμερα στο εξωτερικό και μέσω της εργασίας, αλλά και του οράματος τους διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον του αυτοκινήτου, διεθνώς. Φυσικά, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει καμία μορφή... «κατάταξης» σε μια τέτοια λίστα, οι συμπατριώτες μας αναφέρονται αλφαβητικά.
Χρήστος Δελαντώνης
Ο Χρήστος Δελαντώνης είναι Head of Business Integration and Continuous Improvement στην McLaren, ενώ παράλληλα είναι και STEM ambassador. Η επαγγελματική σχέση του με την εταιρεία άρχισε το 2010 και η πορεία του είναι ταχέως ανοδική. Έχει εργαστεί πάνω στην 765 LT, την 765 Spider και τη McLaren Senna, ενώ πλέον το έργο του είναι πιο σφαιρικό και περιλαμβάνει όλα τα μελλοντικά «πολιτικά» αυτοκίνητα του εργοστασίου. Ο Θεσσαλονικιός σπούδασε Αutomotive Εngineering στο Kingston University. Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από την Visteon Corporation πριν ο «δρόμος» του τον φέρει εμπρός στον Ron Dennis και την εμβληματική μάρκα. Η αγάπη του για τα αυτοκίνητα καλλιεργήθηκε από τον πατέρα του, μαζί με τον οποίο ακόμα και σήμερα κατασκευάζει και εξελίσσει μικρά off-roadοχήματα όταν βρίσκεται στην πατρίδα. Ο Χρήστος είναι ένα προσιτό στέλεχος με έμφυτη ευγένεια και ένας χαρισματικός ομιλητής, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια αφιερώνει χρόνο για να μιλά σε παιδιά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το επαγγελματικό του περιβάλλον. Πλέον είναι και επίσημα STEM ambassador της McLaren.
Ανδρέας Ζαπατίνας
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Art Center College of Design στην California. Στην ενασχόληση του Ανδρέα Ζαπατίνα με τον σχεδιασμό κυριαρχεί ό,τι έχει τροχούς, όμως στο παρελθόν έχει ασχοληθεί ακόμα και με ανελκυστήρες. Σχεδίασε πρωτοποριακές καμπίνες και πόρτες για την KLEEMANN, αντιμετωπίζοντας το νέο αυτό πεδίο ως μέσο μικρομεταφοράς, και όχι ως ένα κουτί. Φυσικά η δουλειά του έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τα αυτοκίνητα. Η αρχή έγινε στο Centro Stile της Fiat, όπου μεταξύ των δημιουργιών του συναντάμε τα Fiat Barchetta και Coupé. Στη συνέχεια πήγε στην BMW και μέσω της ενασχόλησης του με τη Σειρά 5, άλλαξε την σχεδιαστική γραμμή της μάρκας, ενώ έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία της πρώτης γενιάς Σειρά 1, η οποία παρουσιάστηκε μετά την αποχώρηση του από την BMW. Επιστρέφοντας στην Ιταλία ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής σχεδιαστή για την Alfa Romeo και ασχολήθηκε με τις 156 GTA, 147 GTA, 156 Sportwagon και 147. Η επόμενη μετακίνηση τον έφερε στην Subaru και στο τμήμα Advanced Design, όπου εργάστηκε για την καμπίνα των επιβατών του Tribeca και διηύθυνε τη σχεδίαση 3 πρωτότυπων εκθεσιακών οχημάτων που παρουσιάστηκαν στο Tokyo Motor Show: το Subaru R1e, το Subaru Scrambler και το Subaru TPH. Από το 2010 εργάζεται για την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Changan Automobile η οποία διατηρεί την έδρα του σχεδιαστικού τμήματος της στο Τορίνο.
Δείτε ακόμη: Φωτιά η ελληνική αγορά, σαρώνουν τα SUV!
Ευστρατία Ζαφειρίου
Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα επίτιμη διδάκτορα στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία είναι και στέλεχος του Ομίλου Volkswagen. Επίσημα ο τίτλος της Ευστρατίας Ζαφειρίου είναι Head of Standard Factory Global - Battery Cell Production της εταιρείας PowerCo SE του VOLKSWAGEN AG. Μεγάλωσε στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και σπούδασε στο ίδιο τμήμα που τον περασμένο Ιούνιο αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας. Αφετηρία για να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό ήταν ένα πρόγραμμα ERASMUS που την οδήγησε στη Γερμανία. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της προσπάθησε να βρει εργασία στην Ελλάδα ώστε να επιστρέψει. Όταν αυτό δεν συνέβη, έστρεψε τις κεραίες της στο εξωτερικό και μέσα σε λίγες ημέρες είχε τέσσερις προτάσεις. Επέλεξε αυτή της Volkswagen και ακολούθησε μια μεγάλη διαδρομή με σημαντικά επιτεύγματα στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η ανάπτυξη (με τη συμβολή της ομάδας της) συστημάτων αυτοματισμού και ρομποτικής, καθώς και η βιομηχανική εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Τον τελευταίο χρόνο η Ευστρατία Ζαφειρίου ασχολείται με τις εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα και πάντα προσπαθεί να ενθαρρύνει γυναίκες και νέα κορίτσια να μπουν στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και με τα επιτεύγματά τους να γίνουν πρότυπα για τις επόμενες γενιές.
Πάνος Καρράς
Από την παιδική του ηλικία ένοιωθε μια έλξη σε σχέση με τον σχεδιασμό των αυτοκινήτων. Μεγαλώνοντας κατάλαβε ότι υπήρχε κάτι περισσότερο πίσω από τα παιδικά του σχέδια με μολύβι και χαρτί. Έτσι έβαλε πλώρη για το όνειρο του, με πρώτη στάση το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός με κατεύθυνση την αεροναυπηγική, ελλείψει κλάδου βιομηχανικής σχεδίασης. Επόμενη στάση ήταν ένα μεταπτυχιακό το οποίο έκανε πάνω στη σχεδίαση οχημάτων στο Λονδίνο, στο Royal College of Art Design. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία άρχισε από την Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου εργάστηκε για την Daihatsu και στη συνέχεια βρέθηκε στην Ιταλία, στο πλευρό του μέντορα του, Έλληνα σχεδιαστή αυτοκινήτων Σωτήρη Κωβού. Από το 2010 είναι Senior Exterior Designer στην BMW και έχει εργαστεί πάνω στα BMW Z4, iX3 και Σειρά 2 Active Tourer.
Σοφία Κασίμη
Η αγάπη και η εμπλοκή του πατέρα της με τις μοτοσυκλέτες έφερε από μικρή ηλικία την Σοφία Κασίμη πολύ κοντά στα οχήματα. Και ενώ στόχευε σε μια καριέρα στην Scania, βρέθηκε στη Volvo, όπου ανεβαίνει με σταθερό ρυθμό τα σκαλιά της ιεραρχίας. Σπούδασε μηχανολογία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και λόγο της οικονομικής κρίσης αποφάσισε να αναζητήσει ένα επαγγελματικό μέλλον στην Σκανδιναβία. Επέλεξε τη Σουηδία γιατί προσέφερε ένα καλό επίπεδο διαβίωσης και υπήρχε ανάγκη για μηχανικούς. Η διπλωματική εργασία της αφορούσε τα συστήματα πέδησης φορτηγών και έτσι μια μεγάλη κατασκευάστρια φορτηγών, όπως η Scania έδειχνε να είναι μια πολύ καλή προοπτική. Μη έχοντας πάρει απάντηση στο αίτημα της στράφηκε προς τη Volvo, η οποία άνοιξε την πόρτα της και δέχτηκε την Σοφία το 2015. Στο Γκέτεμποργκ η νεαρή Ελληνίδα εργάστηκε ως team manager στον τομέα των δυνατοτήτων και της απόδοσης των συστημάτων πέδησης. Σήμερα εργάζεται στον τομέα δυναμικής των οχημάτων και δεν παραλείπει να τονίσει την αξιοσημείωτη ισότητα ευκαιριών που βοηθά της γυναίκες να εξελιχθούν σε αυτό το ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον.
Δείτε ακόμη: Πώς κατεβάζω το δίπλωμα στο κινητό μου
Σωτήρης Κωβός
Λάτρης του αυτοκινήτου από παιδί ο Σωτήρης Κωβός στιγματίστηκε από την πρώτη φορά που είδε από κοντά μια ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ακρόπολις. Ο Έλληνας σχεδιαστής αυτοκινήτων γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, ακολουθώντας την καρδιά του, που χτυπούσε δυνατά κάθε φορά που ακουμπούσε το μολύβι του στο χαρτί και ζωγράφιζε σιλουέτες αυτοκινήτων, φοίτησε στο Royal College of Art του Λονδίνου. Στην Ελλάδα έγινε ευρέως γνωστός το 1999 όταν παρουσιάστηκε το Toyota Yaris πρώτης γενιάς που έφερε την υπογραφή του. Στη διάρκεια της πολυετούς και σημαντικής καριέρας του έχει εργαστεί στην Peugeot, στην Mazda, στις Toyota και Lexus καθώς και στην Audi. Αν και δεν αποκαλύπτει τα περισσότερα από τα μοντέλα που έχει σχεδιάσει, σημαντική θέση την καρδιά του κατέχει το Lexus SC430. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχει ιδρύσει την εταιρεία Kovos Design.
Αλέξανδρος Λιώκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στην Κοζάνη. Η αγάπη του για τον σχεδιασμό αυτοκινήτων τον οδήγησε στο Τορίνο και στο Instituto Europeo di Design για το μεταπτυχιακό του. Σήμερα διδάσκει στο ίδιο Πανεπιστήμιο και είναι Senior Exterior Designer στην Alfa Romeo. Η σχέση του με τον όμιλο και την μάρκα άρχισε πολλά χρόνια νωρίτερα όταν η πτυχιακή του εργασία, που έγινε σε συνεργασία με την ιταλική φίρμα, έκανε τόση εντύπωση που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος και να παρουσιαστεί στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης to 2013. Ακολούθησε συμμετοχή στον σχεδιασμό του εκθεσιακού πρωτότυπου Maserati Alfieri και στην Alfa Romeo Gulia, αλλά και στα facelifts των Stelvio και Gulia. Ως σημαντικότερο «παιδί» του θεωρεί την Tonale, αφού σε αυτό το μοντέλο εργάστηκε έντονα ως την τελευταία λεπτομέρεια, χωρίς να παραλείπει να αναφερθεί στην μεγάλη και παθιασμένη δημιουργική ομάδα, στην οποία ανήκε. Επιπλέον έχει εργαστεί και στο livery του μονοθεσίου της Sauber Alfa Romeo στην Formula 1. Ο Αλέξανδρος είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου που κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο του, γρήγορα αλλά με αφοσίωση και σκληρή δουλεία, γι’ αυτό προτρέπει όλους μας να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, ξεπερνώντας όσα στέκονται εμπόδιο στον δρόμο μας.
Αλέξανδρος Παπαπετρόπουλος
Στέλεχος της Kia στη Ευρώπη, ο Αλέξανδρος Παπαπετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο HEC Paris (École des hautes études commerciales). Το 2005 εντάχθηκε στο δυναμικό της Toyota Motor Europe στις Βρυξέλλες, αρχικά ως προϊοντικός αναλυτής και στη συνέχεια εργάστηκε στο τμήμα Εταιρικής Στρατηγικής Προϊόντων, όπου συμμετείχε στην ανάπτυξη του πρώτου συμπαγούς υβριδικού οχήματος της Lexus. Μετά από πέντε χρόνια σε αυτή τη θέση μεταπήδησε στη Nissan και στο τμήμα Sales & Marketing, στη Γαλλία και στην Ελβετία. Το 2018 ανέλαβε τη θέση του Επικεφαλής Στρατηγικής Προϊόντων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Ένα χρόνο αργότερα μετακόμισε στη Φρανκφούρτη και στην Kia, ως General Manager for Product Planning & Future Trends. Και τον Ιανουάριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Director of Product για την Ευρώπη, μια θέση από την οποία ο Αλέξανδρος Παπαπετρόπουλος ασχολείται με την ανάπτυξη και τη διαχείριση των προϊόντων του Κορεατικού εργοστασίου.
Δείτε ακόμη: Αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα - Πότε έχει πρόστιμο;
Νώντας Χριστοδουλόπουλος
Ο Λαρισαίος Νώντας Χριστοδουλόπουλος γεννήθηκε σε μια οικογένεια με βαθιά ριζωμένο μέσα της το μικρόβιο του αυτοκινήτου και των αγώνων. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε και στην πανεπιστημιακή αγωνιστική ομάδας «Aristotle Racing Team». Από το 2011 έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία, για να εργαστεί αρχικά στην IHI ως Μηχανικός Ανάπτυξης (Senior Development Engineer). Πρόκειται για από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και εξέλιξης υπετροφοδοτών (turbo), η οποία συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την Toyota, την Audi και τη Ferrari. Ουσιαστικά αντικείμενο της δουλειάς του ήταν η εξέλιξη των turbo. Τον περασμένο Μάρτιο ο Νώντας ανέλαβε τη θέση του Project Engineer στην FEV, έναν ανεξάρτητο διεθνή πάροχο υπηρεσιών ανάπτυξης οχημάτων, κινητήρων (κάθε είδους) και συνδεσιμότητας.
Κατερίνα Χριστοδουλοπούλου
Κόρη αντιπροσώπου της Nissan στη Λάρισα και επιτυχημένου οδηγού αγώνων, αλλά και αδερφή του Νώντα Χριστοδουλόπουλου, που επίσης εργάζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία στο εξωτερικό, η Κατερίνα δεν «γλίτωσε» από τα αυτοκίνητα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Κρήτη και έφυγε για το Πανεπιστήμιο του Loughborough στη Μεγάλη Βρετανία για να ολοκληρώσει τις σπουδές της με ένα Master στις Διεθνείς Σχέσεις. Και ενώ η πορεία της φαινόταν διαφορετική, η πρόταση της Jaguar Land Rover το 2013 την έβαλε σε… αυτοκινητιστική τροχιά. Αρχικά εργάστηκε ως τεχνική αναλύτρια ενώ στη συνέχεια, ως Project Planner, δούλεψε στον σχεδιασμό και δημιουργία των Range Rover και Range Rover Sport. Από τον Μάρτιο του 2022 είναι Corporate Strategy Senior Analyst. Και επειδή ο τίτλος είναι λίγο παράξενος, ουσιαστικά η δουλειά της Κατερίνας είναι να αναλύει πολλά πιθανά σενάρια για το μέλλον, ώστε η εταιρεία να έχει ένα πλάνο αντιμετώπισης πιθανών καταστάσεων. Κάτι πολύ σημαντικό σε έναν κόσμο που είναι εξαιρετικά περίπλοκος και κινείται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι οι σπουδές της την βοηθούν να αξιολογεί κοινωνικοπολιτικές πιέσεις, οικονομικές αλλαγές, νομοθετικές αλλαγές κτλ. Πρακτικά δημιουργεί τη λίστα προτεραιοτήτων και ενεργοποιεί τους σωστούς ανθρώπους με σκοπό τις καλύτερες δυνατές κινήσεις από την εταιρεία.
Δημήτρης Ψυλλάκης
Ο Δημήτρης Ψυλλάκης είναι σήμερα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz στον Καναδά και στη Βόρεια Αμερική. Αλλά ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή, από το 1992 όταν πήγε στην ελληνική αντιπροσωπεία της εταιρείας ως εκπαιδευόμενος στο τμήμα marketing. Όσοι τον γνωρίσαμε τότε βλέπαμε το πάθος που είχε για τη δουλεία του, το ταλέντο του στην επικοινωνία και την εργατικότητα του. Με αυτά τα εφόδια το 2001 ανέλαβε την θέση του γενικού διευθυντή επιβατικών οχημάτων της Mercedes-Benz Hellas και το 2009 του προσφέρθηκε η ευκαιρία να φύγει εκτός συνόρων. Αρχικά στη Βραζιλία, όπου ως Managing Director απέδειξε τις εξαιρετικές ικανότητες του τριπλασιάζοντας τις πωλήσεις της μάρκας και στη συνέχεια στην Νότια Κορέα ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Μάλιστα διετέλεσε και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κορέα για περισσότερα από τρία χρόνια. Η επιτυχημένη και ανοδική πορεία του στην Mercedes τον οδήγησε τον Αύγουστο του 2020 στην θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της μάρκας στον Καναδά και πέντε μήνες αργότερα σε μια από τις κορυφαίες θέσεις της ιεραρχίας του εργοστασίου. Αυτή του Προέδρου και Διευθύνων Συμβούλου της Mercedes-Benz για ολόκληρη την Βόρεια Αμερική.