Γιατί εξαφανίστηκαν τα pop-up φώτα από τα αυτοκίνητα;
Είναι τα pop-up φωτιστικά σώματα παράνομα και γι’ αυτό οι κατασκευαστές τα έχουν αποσύρει από τα μοντέλα τους; Προφανώς και όχι. H πραγματική αιτία είναι άλλη.
- -
- -
Τα αναδιπλούμενα φωτιστικά σώματα ή αλλιώς τα ευρέως γνωστά ως pop-up φώτα, ήταν το απόλυτο trend στα σπορ (κατά κύριο λόγο) αυτοκίνητα των 80’s και 90’s. Μια από τις πρώτες καταγραφές βέβαια για αυτοκίνητο με pop-up φώτα έρχεται από το Cord 810/812 το 1936. Στόχος αυτής της «πατέντας», ήταν πρωτίστως η βελτίωση της αεροδυναμικής (καθώς τα φώτα κρυβόντουσαν μέσα στο αμάξωμα) και λιγότερο το αισθητικό κομμάτι.
Αργότερα, άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και σε ποικίλες παραλλαγές, τόσο σε αμερικάνικες προτάσεις όσο σε ευρωπαϊκές αλλά και ιαπωνικές. Σε κάποιες περιπτώσεις τα pop-up φώτα, άνοιγαν από κάτω προς τα πάνω, ενώ σε άλλες αντίστροφα. Δεν ήταν όμως και οι λίγες οι φορές όπου τα pop-up φώτα περιστρεφόντουσαν από δεξιά προς τα αριστερά.
Μερικά κλασσικά παραδείγματα αυτοκινήτων με αναδιπλούμενα φωτιστικά σώματα ήταν η Porsche 924, το Mazda MX-5, το Nissan 240 SX, το Mazda RX-7, η Lancia Stratos, η Ferrari F40, η BMW M1, η Lamborghini Diablo, το Honda NSX, το Opel GT, το Saab Sonett, η Toyota Celica κ.α.
Τα pop-up φώτα είναι παράνομα: Μύθος ή αλήθεια;
Υπάρχει γενικά η αίσθηση ότι τα pop-up φώτα ήταν παράνομα γι’ αυτό και οι κατασκευαστές τα απέσυραν σιγά-σιγά από τις προτάσεις τους. Λάθος. Οι κατασκευαστές θα μπορούσαν ακόμα και σήμερα εάν ήθελαν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα με αυτήν την τεχνολογία. Το πρόβλημα είναι ότι τα pop-up φώτα δε συμμορφώνονταν πλέον με τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. Και κυρίως με τη προστασία των πεζών.
Δείτε ακόμα: Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα το 2022 στο Euro NCAP
Ένας ακόμη σημαντικός λόγος ήταν και το κόστος. Για να λειτουργήσει ένα pop-up φανάρι χρειάζεται ένα σερβομηχανισμό που καταλαμβάνει περισσότερο χώρο αλλά κυρίως κοστίζει σημαντικά πιο πολύ. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα της αεροδυναμικής. Ναι μεν με «βυθισμένα» τα φώτα στα ενδότερα του αυτοκινήτου η αντίσταση στον αέρα μειώνεται άλλα όταν προεξέχουν, τότε αλλοιώνεται η αεροδυναμική απόδοση και αυξάνεται η κατανάλωση και οι ρύποι. Και στην εποχή που ζούμε κάθε γραμμάριο CO2… μετράει.