Αλλάζουν όλα στον ΚΟΚ: Ποιες παραβάσεις θα σε στέλνουν στη φυλακή;
Ιδιαίτερα σκληρές είναι οι ποινές που προβλέπει ο νέος Κ.Ο.Κ για τους παρανομούντες οδηγούς, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις επισύρουν ακόμα και φυλάκιση για την οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με υπερβολική ταχύτητα και στη Λ.Ε.Α!
- -
- -
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι έρχονται νέες αυστηρές ποινές για τους παραβάτες και σημείωσε ότι η Αστυνομία θα κάνει συνεχείς και εκτεταμένους ελέγχους στην παραλιακή προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο με τους αυτοσχέδιους αγώνες – «κόντρες». Επιπλέον ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε αφαίρεση της άδειας οδήγησης πολύμηνη στην αρχή, πολυετής μετά, ενώ στην τρίτη παράβαση θα υπάρχει καθολική αφαίρεση εφόσον διαπιστωθεί ότι ο παραβάτης οδηγός είναι υπότροπος στις ίδιες παραβάσεις.
Μεταξύ των παραβάσεων που θα επισύρουν τις εν λόγω βαρύτερες ποινές περιλαμβάνεται η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, η παραβίαση του στοπ, η επιθετική οδήγηση, η χρήση κινητού κατά την οδήγηση και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, η οδήγηση οχήματος σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα και άνω από το όριο ταχύτητας (30 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό), εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο δίκτυο με ταχύτητα 40 χλμ./ώρα και άνω από το όριο ταχύτητας (20 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό) και η οδήγηση στη Λ.Ε.Α., εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, δηλαδή από οχήματα επείγουσας ανάγκης (ΕΚΑΒ, πυροσβεστική κ.ο.κ.) και σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης (όπως ατύχημα).
Τι ποινές προβλέπονται στον νέο ΚΟΚ
- Φυλάκιση έως 3 έτη: Αν προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα
- Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους: Αν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο
- Φυλάκιση έως 10 έτη: Αν είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάωη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις
- Φυλάκιση τουλάχιστον 10 έτη: Αν προκλήθηκε θάνατος ανθρώπου
- Έως και ισόβια κάθειρξη: Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Τι αλλάζει στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ο οδηγός που παρανομεί δεν χρειάζεται να έχει εμπλακεί κάποιο τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου, τότε επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών.
Εάν κάποιος διαπιστωθεί πως οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος εντός 2 ετών από προηγούμενη παράβαση και η συγκέντρωση του οινοπνεύματος είναι άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου τότε επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.
Έρχονται κατασχέσεις για τους «κοντράδηκες»
Όπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου, τα αυτοκίνητα ή οι μοτοσυκλέτες όλων όσων συλλαμβάνονται να συμμετέχουν σε αυτοσχέδιους αγώνες-«κόντρες», θα κατάσχονται και οι συλληφθέντες θα αντιμετωπίζουν πέρα από βαρύτατα χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.
Δείτε ακόμα: Μπαράζ ελέγχων της Τροχαίας στην παραλιακή
Κάμερες παντού, για τον εντοπισμό των παραβατών
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έφερε το παράδειγμα του Λονδίνου, τονίζοντας ότι οι χιλιάδες κάμερες που υπάρχουν στην αγγλική πρωτεύουσα δίνουν τη δυνατότητα στην Αστυνομία να κάνει τα πάντα: όχι μόνο να δει και να εντοπίσει την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη ή το όριο της ταχύτητος αλλά και να καταγράψει τα ντεσιμπέλ για την ηχορύπανση. Επίσης, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. έχουν πλέον εντολή, με σχετική διαταγή που έχει βγει, να καταγράφουν και να αποδίδουν και τις ανάλογες ποινές και σε τροχαίες παραβάσεις! Ουσιαστικά, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πιστεύει ότι η τοποθέτηση επιπλέον καμερών θα βοηθήσει την Τροχαία να βεβαιώνει τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ 24 ώρες το 24ωρο, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τους «ανήσυχους» οδηγούς από την τέλεση αξιόποινων πράξεων!
Τέλος τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα από τους δρόμους
«Ο κόσμος θέλει να βλέπει στο δρόμο περισσότερη Αστυνομία, όχι να την βλέπουν να κάνει βόλτες, να τη βλέπει να κάνει ελέγχους, να ασκεί τον αποτρεπτικό της έλεγχο σε αυτόν που διπλοπαρκάρει. Υπάρχουν δρόμοι, γιατί πολλές φορές έχω ακούσει και εγώ, ξέρουν ότι υπάρχουν και δρόμοι κεντρικοί στην Αθήνα, 3ης Σεπτεμβρίου, η Αχαρνών, η Αριστοτέλους, (…) ο άλλος ανάβει τα alarm για να πάρει τον καφέ του, να πληρώσει το παράβολο να κάνει τη δουλειά του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αυτοκίνητα, δυσκολεύοντας τα μέγιστα την κίνηση των οχημάτων. Λοιπόν, το διπλοπαρκάρισμα είναι ένα, θα πει κανείς ότι είναι το πιο σημαντικό, είναι από τα πιο σημαντικά, διότι η ποιότητα ζωής και η ταλαιπωρία είναι ένα θέμα που πρέπει να το βάλουμε ως προτεραιότητα. Οτιδήποτε έχει να κάνει με παράνομη στάθμευση αλλά και διπλοπαρκάρισμα θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα δοθούν σαφείς οδηγίες από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στους ανθρώπους, στους άνδρες και στις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ και στην Τροχαία, να το αντιμετωπίσουν με τρόπο ώστε να το περιορίσουμε και να το ελαχιστοποιήσουμε. Οι κλήσεις θα πηγαίνουν με τον τρόπο πού πηγαίνουν και βεβαιώνονται (…) και δεν θα είναι μόνο το διοικητικό πρόστιμο θα είναι και τα υπόλοιπα που προβλέπονται, αφαίρεση πινακίδων και άδεια κυκλοφορίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων
Η πρακτική του «σβήνω μία κλήση» τελείωσε. Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «οι ποινές που επιβάλλονται πρέπει να επιβάλλονται». Σίγουρα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα εξετάσει ποιες ποινές μπορεί να είναι υπερβολικές ή ποιες δεν ανταποκρίνονται στις εξελίξεις που έχει και η οδική ασφάλεια, αλλά απαράβατος κανόνας θα είναι σε κάθε περίπτωση ότι οι παραβάσεις που εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, όχι μόνο δε θα σβήνονται αλλά θα επισύρουν και βαρύτατες ποινές. Η χρήση τεχνολογικών μέσων θα βοηθήσει τα μέγιστα στο να εξαλειφθούν τα φαινόμενα «σβησίματος των κλήσεων» επειδή κάποιος ή κάποια είχε έναν γνωστό στο Τμήμα…