Χωρίς ανεξάρτητα συνεργεία, ξεχάστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Ποιος βαράει «καμπανάκι»

Οι ειδικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας φοβούνται ότι πολλά ανεξάρτητα συνεργεία θα εξαφανιστούν από το χάρτη στη νέα ηλεκτρική εποχή, κι αυτό θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της ηλεκτρικής μεταστροφής.

  • -
  • -

Παγκοσμίως, παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, αλλά και ανεξάρτητων συνεργείων ικανών να επισκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα. Κι αν στην παρούσα φάση η διείσδυση των EV στις περισσότερες αγορές του κόσμου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, τι θα συμβεί το 2030 που οι περισσότερες χώρες (και φυσικά και οι κατασκευαστές) έχουν δεσμευτεί στην παύση παραγωγής κάθε τετράτροχου οχήματος που θα κινείται με κινητήρα εσωτερικής καύσης;

Απαιτείται προσωπικό με γνώσεις ώστε να διατηρήσει το κόστος χαμηλά

Από το Μιλάνο έως τη Μελβούρνη και από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, δημιουργούνται συνεχώς οργανισμοί εκπαίδευσης τεχνικών για την επισκευή και συντήρηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι περισσότεροι συμφωνούν, ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες όχι μόνο θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης αλλά κυρίως, θα συνδράμουν τα μέγιστα στη στελέχωση των ανεξάρτητων συνεργείων τα οποία κρίνονται ως ζωτικής σημασίας για την πρόοδο και ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Εάν αναρωτιέστε το γιατί, η απάντηση είναι πολύ απλή: Διότι το κοινό θα έχει περισσότερες επιλογές σε ότι αφορά την επισκευή του ηλεκτρικού του μοντέλου και μάλλον, σε τιμές πιο προσιτές συγκριτικά με τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του εκάστοτε κατασκευαστή.

Βέβαια, πολλοί ιδιοκτήτες ανεξάρτητων συνεργείων σε όλο τον κόσμο διαφωνούν τόσο με το κόστος εκπαίδευσης σε αυτές τις νέες τεχνολογίες όσο κυρίως με το κόστος απόκτησης του εξοπλισμού που απαιτείται. Τα συστήματα 400 και 800 volt που σύντομα θα διαθέτουν τα περισσότερα σύγχρονα ηλεκτρικά μοντέλα, μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία σε έναν όχι και τόσο καλά εκπαιδευμένο τεχνικό, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε ένα EV είναι πολύ υψηλός και δύσκολα αντιμετωπίσιμος. Ο Roberto Petrilli, 60 ετών, ιδιοκτήτης ενός ανεξάρτητου συνεργείου επισκευής αυτοκινήτων στο Μιλάνο, διστάζει να ξοδέψει 30.000+ ευρώ για τον απαραίτητο εξοπλισμό, ειδικά όταν οι πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων στην Ιταλία είναι ακόμα χαμηλές και το δίκτυο φόρτισης… στα σπάργανα. «Είμαι λίγα μόλις χρόνια μακριά από το να συνταξιοδοτηθώ. Δεν πιστεύω ότι αξίζει να κάνω μια τέτοια επένδυση» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters.

Υπάρχει ήδη μεγάλο πρόβλημα σε εξειδικευμένο προσωπικό

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη μεγάλες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού από την εποχή της πανδημίας. Το Institute of the Motor Industry (IMI) που εδρεύει στην Αγγλία, έχει ξεκινήσει μαθήματα κατάρτισης σε αυτές τις νέες δεξιότητες, πραγματοποιώντας μάλιστα και σεμινάρια σε πολλές περιοχές στον κόσμο όπως στην Κίνα, ενώ το ίδιο σκοπεύει να πράξει άμεσα και στην Ινδία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η Βρετανία, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσει την πώληση οχημάτων με θερμικά συστήματα κίνησης έως το 2030, θα χρειαστεί έως τότε τουλάχιστον 25.000 εξειδικευμένους τεχνικούς στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νο 2 αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο μετά την Κίνα, οι πωλήσεις των EV αυξάνονται ραγδαία και σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας (αντίστοιχη υπηρεσία με τον δικό μας Ο.Α.Ε.Δ), θα χρειαστούν περίπου 80.000 ηλεκτρολόγοι ή αντίστοιχες ειδικότητες (μηχανικοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων) έως το 2031.

Το μεγάλο «αγκάθι» της αυτοκινητοβιομηχανίας

Οι ειδικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας φοβούνται ότι αν η ανάπτυξη αυτού του εξειδικευμένου προσωπικού καθυστερήσει, τότε ολόκληρο το πρότζεκτ της ηλεκτροκίνησης θα πάει πίσω και οι καταναλωτές, θέλοντας να αποφύγουν το αδιέξοδο των υψηλών χρεώσεων ενός εξουσιοδοτημένου συνεργείου, δε θα αγοράζουν ηλεκτρικά μοντέλα. Επιπλέον, και οι χρόνοι επισκευής θα είναι μεγαλύτεροι αφού το «δίκτυο» επισκευής θα είναι περιορισμένο.

Σύμφωνα με το Reuters, και βάσει στοιχείων που έλαβε από το μεγαλύτερο ανεξάρτητο συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων στην Αγγλία, το κόστος επισκευής ενός Tesla Model 3 (5ετίας) είναι ήδη τριπλάσιο από ένα αντίστοιχο μοντέλο με συμβατικό σύστημα κίνησης. Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν λιγότερα αναλώσιμα και κινούμενα μηχανικά μέρη. 

Ο φόβος του άγνωστου

Ο Mark Darvill, διευθύνων σύμβουλος στο Hillclimb Garage περίπου 50 km βορειοδυτικά του Λονδίνου, έχει αγκαλιάσει τα EV, έχει επενδύσει σε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό, φθάνοντας στο σημείο, όπως λέει σήμερα, το 20% των επισκευών στο συνεργείο του να είναι ηλεκτρικά μοντέλα. Ο Darvill, προτρέπει τους συναδέλφους του να επενδύσουν τώρα ένα ποσό κοντά στα 35.000 ευρώ, που είναι ακόμα λογικό ως τιμή, ώστε να αποκτήσουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στη νέα αυτή τεχνολογία  ούτως ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά «να μη φοβούνται το άγνωστο» και να κοιτάξουν το μέλλον και την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

Δείτε ακόμα: Το νομικό πλαίσιο για τους μηχανικούς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα

Χρειάζεται χρόνος, χρήμα και κρατική βοήθεια…

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού «θα επιβραδύνει την πρόοδο της ηλεκτροκίνησης» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens, η οποία πρόσφατα, παρουσίασε ένα πρόγραμμα αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση τεχνικών στις ΗΠΑ τόσο για την επισκευή ηλεκτρικών οχημάτων όσο και για την εγκατάσταση και συντήρηση φορτιστών. Αυτό ωστόσο που χρειάζεται να γίνει άμεσα, είναι να δοθούν γενναίες επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις ώστε τα μικρά ανεξάρτητα συνεργεία να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Ήδη στην Αγγλία, στην Αυστραλία αλλά και στις ΗΠΑ εξετάζονται τέτοιες λύσεις, γιατί όπως δήλωσε και ο Collin Jennings, μέλος της κυβέρνησης στην Αυστραλία, «Εάν εξαφανιστούν τα μικρά ανεξάρτητα συνεργεία, τότε η ηλεκτροκίνηση θα αποτύχει. Σε χώρες όπως η δική μου, η οποία είναι αραιοκατοικημένη, τι θα συμβεί όταν το Tesla μου παρουσιάσει κάποια βλάβη ενώ βρίσκομαι στο εξοχικό μου και το πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι σε απόσταση 400 km μακριά, στη Μελβούρνη;».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...