Tesla: Έφτιαξε υπερυπολογιστή που θα την «ανεβάσει» κατά 600 δισ. δολάρια!
Ο Dojo είναι ο υπερυπολογιστής ο οποίος μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει την αξία της Tesla, χάρη σε όσα θα πετύχει στην αυτόνομη οδήγηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
- -
- -
Η Tesla είναι αυτή τη στιγμή ο απόλυτος βασιλιάς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ είναι και η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από οποιαδήποτε άλλη, καθώς υπολογίζεται στα 789 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα, με τον υπερυπολογιστή που κατασκεύασε, έχει τη δυνατότητα σχεδόν να διπλασιάσει αυτά τα τεράστια νούμερα.
Για να πετύχει κάτι τέτοιο επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, θέλει να δημιουργήσει ένα λογισμικό το οποίο να μπορεί να «σκέφτεται» και να «αντιδρά» σε ερεθίσματα που προέρχονται από κάμερες, με αντανακλαστικά εφάμιλλα ή καλύτερα του ανθρώπου.
Τι είναι ο υπολογιστής που κατασκευάζει η Tesla;
Για να πετύχει αυτόν τον στόχο κατασκευάζει έναν υπερυπολογιστή, ο οποίος θα μελετά τρόπους βελτίωσης της τεχνητής νοημοσύνης που ήδη βρίσκεται πίσω από το λογισμικό αυτόνομης οδήγησης της εταιρείας. Ωστόσο, η γνώση που θα συσσωρευτεί από αυτήν τη διαδικασία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές εφαρμογές.
Δείτε ακόμα: Η ταχυφόρτιση χαλάει πιο γρήγορα τις μπαταρίες των Tesla;
Ο υπερυπολογιστής που κατασκευάζει η Tesla ονομάζεται Dojo και ο στόχος του θα είναι η βελτίωση του λογισμικού αυτόνομης οδήγησης. Αυτό θα γίνεται με την εκτέλεση προσομοιώσεων κίνησης σε δημόσιους δρόμους, αλλά και μέσω επεξεργασίας του υλικού που είναι ήδη καταγεγραμμένο από τα εκατομμύρια αυτοκίνητα της εταιρείας που κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο.
Η Tesla ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα λογισμικό το οποίο θα μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τον άνθρωπο-οδηγό, όταν εκείνος ή εκείνη το επιθυμεί. Ωστόσο, το μεγάλο όφελος δεν αναμένεται να έρθει από την αύξηση του αριθμού των πωλήσεων αυτοκινήτων, αλλά από τις εμπορικές δυνατότητες του ίδιου του λογισμικού.
Πώς θα φέρει λεφτά στην Tesla το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης του Dojo;
Αν το λογισμικό φτάσει να έχει αυτές τις δυνατότητες, η Tesla θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει στον Optimus, το ανδροειδές ρομπότ που ετοιμάζει. Φυσικά, θα μπορεί να παραχωρεί τα δικαιώματα χρήσης και σε άλλες εταιρείες. Αυτές μπορεί να βρίσκονται σε μια τεράστια γκάμα, από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι εταιρείες συστημάτων ασφαλείας ή ακόμα και εκείνες που κατασκευάζουν παιχνίδια.
Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι μόνο από αυτό το λογισμικό η χρηματιστηριακή αξία της Tesla μπορεί να κερδίσει ακόμα και 600 δισεκατομμύρια δολάρια, αγγίζοντας τα 1,4 τρισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα χρόνια. Ήδη η ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών οδήγησε τη μετοχή σε άνοδο 6%.