Αποκλειστικό: Η πρώτη σχολή οδηγών στην Ελλάδα με Tesla!

Με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, και συγκεκριμένα με ένα εκπαιδευτικό Tesla Model 3, θα κάνει μαθήματα οδήγησης μια σχολή στην Αθήνα. Δες ποια είναι και πού βρίσκεται.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν συνεχώς μερίδιο αγοράς, με τις χρήσεις τους να επεκτείνονται συνεχώς αφού τα έχουμε δει ήδη ως οχήματα μεταφοράς, αλλά και ως ταξί. Το επόμενο βήμα ήταν μία σχολή οδηγών να αποκτήσει κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ως εκπαιδευτικό. Πλέον έγινε κι αυτό.

Μετά την αποκλειστική συνέντευξη του GOCAR με τον οδηγό που κυκλοφόρησε το πρώτο ταξί Tesla στην Ελλάδα, σήμερα παρουσιάζουμε την πρώτη σχολή οδηγών στην Ελλάδα που διαθέτει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο είναι ένα Tesla Model 3 Long Range.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cc33104e04b828d73bee9100af099b69.JPG

Ποια είναι η πρώτη σχολή οδηγών στην Ελλάδα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Η σχολή οδηγών στην οποία ο μαθητής μπορεί να οδηγήσει ένα Tesla Model 3 ονομάζεταιDrive It. Βρίσκεται στο Μαρούσι, στην οδό Δημητρίου Ράλλη 12 και ανήκει στον δάσκαλο οδήγησης Φίλιππο Γεωργαντά.

Δείτε ακόμα: 6η Ετήσια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης – Έλα αν έχεις ηλεκτρικό, έλα κι αν δεν έχεις

Ως GOCAR επικοινωνήσαμε με τον κ. Γεωργαντά, είδαμε από κοντά το εκπαιδευτικό Tesla Model 3, μπήκαμε στη θέση του μαθητή και τον ρωτήσαμε όλες τις απορίες που μας γεννήθηκαν, καθώς πρόκειται για μία ρηξικέλευθη κίνηση στην Ελλάδα.

Πόσο κόστισε η μετατροπή του Tesla σε εκπαιδευτικό;

Η μετατροπή του δημοφιλούς ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Tesla κόστισε περίπου 1.000 ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με μία συνήθη μετατροπή. Ανεξάρτητα από το μοντέλο του αυτοκινήτου, η μετατροπή απαιτεί μόνο μία τροποποίηση στο αυτοκίνητο, την τοποθέτηση ενός δεύτερου σετ πεντάλ μπροστά από το κάθισμα του συνοδηγού. Με αυτά ο δάσκαλος μπορεί να πατήσει γκάζι ή φρένο, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο και δεν προλάβει να το κάνει εγκαίρως ο μαθητής.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/32a51664104621be947701f981b4e539.JPG

Συνήθως αυτή η μετατροπή κοστίζει περίπου 500 ευρώ και γίνεται ιδιοκατασκευή από ανθρώπους που έχουν εμπειρία σε τέτοιου είδους εργασίες και την κατάλληλη άδεια, με τη διαδικασία να περιλαμβάνει κάποια μικρά τρυπήματα ή και κοψίματα. Στην περίπτωση του Tesla, ο κ. Γεωργαντάς αποφάσισε να παραγγείλει ειδικό κιτ μετατροπής από τη Γερμανία και να κάνει μόνο την εγκατάσταση στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή φθορά ή τροποποίηση στο αυτοκίνητο. Αυτός ήταν ο λόγος που ανέβηκε το κόστος.

Όσον αφορά την πινακίδα που φέρουν όλα τα εκπαιδευτικά στην οροφή, αυτό ήταν το πιο εύκολο κομμάτι, καθώς η τοποθέτησή της στη γυάλινη οροφή του αυτοκινήτου γίνεται με τρεις βεντούζες. Όταν το Tesla δεν χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό, οι βεντούζες και η πινακίδα αφαιρούνται με μία κίνηση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7423486be8efee210262a873c248c71c.JPG

Όπως γίνεται πάντα, με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του επιπλέον σετ πεντάλ το αυτοκίνητο πέρασε από ΚΤΕΟ, έτσι ώστε να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση και να μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b4142508b6893b1de14ad73b0817fdfc.JPG

Πόσο κοστίζει στη σχολή οδηγών η αγορά και χρήση ενός Tesla

Το κόστος αγοράς του εκπαιδευτικού Tesla δεν έχει διαφορά από οποιουδήποτε άλλου εκπαιδευτικού αυτοκινήτου. Κατά την αγορά γίνεται αίτηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 για την επιδότηση που δικαιούνται όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ στη συνέχεια επιστρέφεται το ΦΠΑ, όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτοκίνητα που αγοράζονται από σχολές οδηγών για χρήση ως εκπαιδευτικά.

Η μεγάλη διαφορά έρχεται στο κόστος χρήσης, και είναι σημαντικά υπέρ του Tesla, σε σχέση με οποιοδήποτε θερμικό αυτοκίνητο. Η σχολή Drive It του κ. Γεωργαντά εκτός από το Tesla διαθέτει και δύο FIAT Panda, ένα υβριδικό κι ένα με φυσικό αέριο. Ακόμα και στη σύγκριση με αυτά τα δύο άκρως οικονομικά στη χρήση αυτοκίνητα, τα έξοδα στο Tesla είναι κατά πολύ μικρότερα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2b2f521f1284d350ea8ba23b51c1d4f9.JPG

Το πρώτο μεγάλο όφελος έρχεται από την κατανάλωση καυσίμου, καθώς το Tesla κινείται με 3-4 €/100 km. Όσον αφορά την αυτονομία, μία φόρτιση μέχρι το 80% αρκεί για περίπου 5 μέρες. Ο δεύτερος τομέας που το Tesla προσφέρει πολύ μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων είναι η συντήρηση. Λόγω της αυξημένης αλλά και ιδιαίτερης χρήσης που γίνεται σε ένα συμβατικό εκπαιδευτικό αυτοκίνητο, η επίσκεψη στο συνεργείο γίνεται κάθε 3-4 μήνες, ενώ το Tesla δεν πάει σχεδόν ποτέ.

Σε ένα χειροκίνητο εκπαιδευτικό απαιτείται αλλαγή σετ δίσκου-πλατό κάθε 70.000-100.000 km, ενώ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν χρειάζεται τίποτα τέτοιο. Ακόμα, σε ένα θερμικό εκπαιδευτικό πρέπει να αλλάζονται τακάκια περίπου δύο φορές κάθε χρόνο, ενώ στο ηλεκτρικό αυτό γίνεται πολύ πιο σπάνια, λόγω του φρεναρίσματος από την ανάκτηση.

Ποιοι μπορούν να κάνουν μαθήματα οδήγησης με το Tesla;

Οι μαθητές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της σχολής ανήκουν σε πολλές κατηγορίες. Αρχικά είναι εκείνοι κι εκείνες που θέλουν να αποκτήσουν δίπλωμα αποκλειστικά για αυτόματο αυτοκίνητο. Ακόμα, ενδιαφερόμενοι μπορούν να είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πάρει δίπλωμα πριν από χρόνια, όμως για δικούς τους λόγους δεν είχαν οδηγήσει μέχρι τώρα και πλέον αποφάσισαν να αγοράσουν ένα αυτόματο μοντέλο, ηλεκτρικό ή θερμικό και χρειάζονται μετεκπαίδευση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/318c0559aa2dfd51543222d7407f5478.JPG

Φυσικά, ο κ. Γεωργαντάς μπορεί να αποτελέσει πηγή γνώσεων και για ανθρώπους οι οποίοι σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά θέλουν κάποιον που να έχει τη γνώση και την εμπειρία ώστε να τους δείξει τυχόν διαφορές στην οδήγηση (όπως η διαχείριση της ανάκτησης και το one pedal driving), καθώς και να τους λύσει απορίες σχετικά με τη φόρτιση και το πώς αυτή γίνεται.

Άλλα πλεονεκτήματα της χρήση του Tesla ως εκπαιδευτικό αυτοκίνητο

Εκτός των οικονομοτεχνικών πλεονεκτημάτων και της πολύ μεγάλης εξοικονόμησης χρημάτων, χρησιμοποιώντας το Tesla Model 3 ως εκπαιδευτικό ο κ. Γεωργαντάς ανακάλυψε μερικά πλεονεκτήματα ακόμα. Ένα από αυτά είναι ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται τις πολλές κάμερες του αυτοκινήτου, για να εκτιμήσει αν ο μαθητής μπορεί να περάσει από ένα στενό σημείο ή πόσο κοντά  στο κράσπεδο έχει παρκάρει, απλά με μία ματιά στην οθόνη ενώ μέχρι τώρα έπρεπε να κοιτάει σε πολλαπλές κατευθύνσεις συνεχώς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ff55ce0835b1f6b01ff6e75cf46b5b5c.JPG

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην όπισθεν, όπου η κάμερα οπισθοπορείας του δίνει τη δυνατότητα να καθοδηγεί καλύτερα τον μαθητή. Επιπλέον, τα συστήματα του αυτοκινήτου του επιτρέπουν να έχει τον απόλυτο έλεγχο μέσω των πεντάλ, άσχετα τι κάνει ο μαθητής. Η μεγάλη μας απορία ήταν τι γίνεται αν ο μαθητής πατάει γκάζι και ο δάσκαλος φρένο. Η απάντηση ήρθε όταν κάναμε το πείραμα. Το αυτοκίνητο αναγνώρισε ότι είναι πατημένα και τα δύο πεντάλ, όμως δεν κινήθηκε ούτε χιλιοστό, όσο κι αν πατούσαμε το πεντάλ του γκαζιού.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5a8e8db31295a0252e50dca4a7ef4aa9.JPG

Πώς αντιδρούν οι μαθητές; Έχει πάρει κάποιος δίπλωμα με Tesla;

Αναμενόμενα, η αντίδραση του κοινού είναι ενθουσιώδης στο θέαμα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που είναι εκπαιδευτικό. Όσον αφορά τους μαθητές, σημαντική μερίδα νιώθει πιο άνετα και οικεία, καθώς η minimal νοοτροπία με την ύπαρξη μόνο μίας τεράστιας οθόνης στο κέντρο του ταμπλό είναι πιο κοντά σε αντικείμενα που έχουν μάθει να χειρίζονται καθημερινά, όπως το smartphone και τα tablet.

Μέχρι στιγμής το Tesla της σχολής Drive It έχει δώσει δίπλωμα σε δύο μαθητές. Πρόκειται για δύο ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν να πάρουν δίπλωμα μόνο για αυτόματο, οπότε απευθύνθηκαν στον κ. Γεωργαντά. Εκείνος τους εκπαίδευσε στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με το οποίο εξετάστηκαν και τελικά πέτυχαν να πάρουν τη νόμιμη άδεια οδήγησης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/54b707b083e7f22315fe1d13bed42c20.JPG

Η χρήση ενός αυτοκινήτου ως εκπαιδευτικό συνεπάγεται αυξημένη χρήση και διάνυση μεγάλων αποστάσεων κάθε μέρα, με τον μέσο όρο να είναι 150-200 km. Το συγκεκριμένο Tesla Model 3 αγοράστηκε στις 30 Μαρτίου και μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου που το είδαμε από κοντά, είχε διανύσει 23.674 km. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι είναι τόσο ικανοποιημένος από τη χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ως εκπαιδευτικό, ώστε εξετάζει και την αγορά ενός Dacia Spring.

Περιμένουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν κι άλλες σχολές οδηγών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Γεωργαντά και της σχολής Drive It, αποφασίζοντας με τη σειρά τους να εντάξουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον στόλο τους. Με δεδομένο ότι η αυτοκινητοβιομηχανία συνολικά στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση, οι νέοι οδηγοί που εκπαιδεύονται θα πρέπει να ξέρουν πώς να διαχειριστούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και όλες τις λειτουργίες που διαθέτει, καθώς πλέον το ξεκίνημα σε ανηφόρα και η οπισθογωνία δεν είναι αρκετά εφόδια για έναν σύγχρονο οδηγό.

*Μπορείς να δεις από κοντά το κατακόκκινο Tesla Model 3 των 498 ίππων της σχολής οδηγών του κ. Γεωργαντά, στην 6η Ετήσια Συνάντηση Ιδιοκτητών Ηλεκτρικών Οχημάτων και φίλων της Ηλεκτροκίνησης. Πάτα εδώ για να μάθεις περισσότερα!

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...