Η Θεσσαλονίκη μπήκε στην πρίζα με το «Voltάρω 7» - Δες τι έγινε στην πλ. Αριστοτέλους
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διοργάνωσε τη μεγάλη πράσινη γιορτή της ηλεκτροκίνησης στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους.
- -
- -
Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκα, που οργάνωσε το «Voltάρω 7», πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ηλεκτροκίνηση και την ανακύκλωση, αλλά και να δει από κοντά τα σύγχρονα πράσινα επιτεύγματα και καινοτόμες εφαρμογές για μια πιο βιώσιμη και ανθρώπινη καθημερινότητα.
Οι χιλιάδες επισκέπτες του «Voltάρω 7» ενημερώθηκαν και γνώρισαν από κοντά τις δυνατότητες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων, scooters και πατινιών, αλλά και ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Δείτε ακόμα: Κάνε το ποδήλατο σου ηλεκτρικό σε δευτερόλεπτα [video]
Επίσης, στη φετινή διοργάνωση προβλήθηκαν καινοτόμες προτάσεις πολυενεργειακής εξοικονόμησης, με πρωτοποριακές προσαρμογές φωτοβολταϊκών συστημάτων, έξυπνες εφαρμογές μέσω κινητών τηλεφώνων για την εκκίνηση ή το κλείδωμα ηλεκτρικών οχημάτων και την ενίσχυση της ασφάλειας των οδηγών τους, καθώς και πράσινες καλές πρακτικές, όπως η ανακύκλωση καφέ και η μετατροπή του σε βιοκαύσιμο.
Η φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Aristurtle, παρουσίασε το 7ο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιό της, την «Καλυψώ», ενώ πραγματοποιήθηκε και μεταφορά ηλεκτρικών πατινιών από αέρος με τη βοήθεια drones.
Στο πλαίσιο του «Voltάρω 7» διεξήχθη το 1ο #gopafree, με την παρουσίαση ειδικών κάδων ανακύκλωσης αποτσίγαρων και το κοινό ενημερώθηκε για το σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης δράσης.
Στο φετινό «Voltάρω» συμμετείχαν μάλιστα με ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως ο ΟΣΕΘ, ο ΟΑΣΘ, ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Τροχαία Θεσσαλονίκης, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και άλλοι.
Με κοινωνικό έργο
Οι επισκέπτες επίσης είχαν τη δυνατότητα να στηρίξουν το σπουδαίο κοινωνικό έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Νομού Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής», γράφοντας χιλιόμετρα στα 40 spin bikes, που φιλοξενήθηκαν στο «Voltάρω 7».
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της αλληλεπίδρασης του θεσμού της Περιφέρειας με τους πολίτες, οι επισκέπτες για πρώτη φορά με δική τους πινέζα σε διαδραστικό χάρτη της πόλης της Θεσσαλονίκης πρόσθεσαν τη δική τους πρόταση για τη δράση «eco-friendly Θεσσαλονίκη».
«Για ακόμα μία χρονιά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει τη μεγάλη πράσινη γιορτή της Θεσσαλονίκης προωθώντας την ηλεκτροκίνηση, την ανακύκλωση και τις πλέον σύγχρονες πράσινες τεχνολογίες, που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, που δημιουργούν ένα πιο ανθρώπινο και βιώσιμο αστικό περιβάλλον, που προτρέπουν σε μια καθημερινότητα πιο φιλική στο περιβάλλον, που οδηγούν στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία του μέλλοντος. Διότι το μέλλον μας μπορεί να γίνει καλύτερο, πιο βιώσιμο, πιο ανθρώπινο, αρκεί όλοι μας να υιοθετήσουμε καλύτερες καθημερινές πρακτικές στην καθημερινότητά μας. Το ‘Voltάρω’ είναι ένας θεσμός που μετράει ήδη επτά χρόνια ζωής. Είναι ο θεσμός που έφερε σε επαφή τους συμπολίτες μας με την ηλεκτροκίνηση, που είναι το μέλλον στις μετακινήσεις και τις μεταφορές. Είναι ο θεσμός για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι, διότι δεν περιορίζεται στην ενημέρωση των πολιτών για τις φιλικές τεχνολογίες προς το περιβάλλον, αλλά τους ευαισθητοποιεί, τους κινητοποιεί για να τις υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους, φροντίζοντας και την υγεία τους και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, προσφέροντας παράλληλα καλύτερες πόλεις, καλύτερη καθημερινότητα στις νεότερες γενιές. Κι εδώ θέλω να σταθώ. Στη μαζική συμμετοχή νέων συμπολιτών μας στο ‘Voltάρω’. Είναι αυτή η συμμετοχή που μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε, ώστε να κάνουμε το δεύτερο μεγαλύτερο πολεοδομικό συγκρότημα στη χώρα και όλη την Κεντρική Μακεδονία μια πόλη και μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη. Τη Μακεδονία του 2030, όπως τη σχεδιάσαμε και τη διαμορφώνουμε με κάθε μας δράση, με κάθε μας έργο, με κάθε μας εκδήλωση», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επισήμανε: «Ο θεσμός του ‘Voltάρω’, που καθιέρωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πριν από επτά χρόνια, έχει συμβάλλει αποφασιστικά στο ‘σπάσιμο’ των νοοτροπιών και την αλλαγή συνηθειών για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Τα ηλεκτρικά πατίνια εξυπηρετούν όλο και περισσότερους. Τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα βλέπουμε πλέον κι αυτά να κυκλοφορούν στους δρόμους. Τα drones έχουν πολλαπλές χρήσεις. Αλλάζουμε και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά, με έξυπνες λύσεις για πιο ανθρώπινες και φιλικές πόλεις».