Έρχεται το Μητρώο Γεφυρών – Τι ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας

Κανείς δεν ξέρει πόσες ακριβώς γέφυρες έχουμε, ποια στοιχεία τις συνοδεύουν και ποιος τις διαχειρίζεται. Με το Μητρώο Γεφυρών ευελπιστούμε να βρεθεί μια λύση.

  • -
  • -

Έπειτα από το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες, το θέμα με τα έργα υποδομής και κυρίως τις γέφυρες, επανήλθε στη δημοσιότητα.

Στην Ελλάδα, κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει με ακρίβεια στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των γεφυρών που υπάρχουν, πόσο χρονών είναι η κάθε μία, σε ποια κατάσταση βρίσκεται, ποιος τις παρακολουθεί και πόσο συχνά επιθεωρούνται.

Το 2019, είχε ανακοινωθεί πως θα δημιουργηθεί το Μητρώο Γεφυρών και θα μπει ένα τέλος σε όλη αυτή την ασάφεια. 4 και πλέον χρόνια μετά, φαίνεται πως έφτασε η ώρα της λειτουργίας της ψηφιακής βάσης δεδομένων για τις γέφυρες.

staikouras

Όπως είπε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο το Μητρώο Γεφυρών.

«Οφείλουμε να κάνουμε ελέγχους στις υποδομές της χώρας, και έχουμε δρομολογήσει σειρά από ελέγχους στατικότητας και ανθεκτικότητας υφιστάμενων δομών, είτε φράγματα, είτε γέφυρες. Θα υπάρξει στους επόμενους μήνες Μητρώο Γεφυρών. Θα ξέρουμε πόσες γέφυρες έχουμε, πού ανήκουν οι γέφυρες, πόσων δεκαετιών είναι. Ολοκληρωμένη εικόνα δεν έχουμε σήμερα, και γι’ αυτό βλέπετε ότι αρκετές από τις γέφυρες οι οποίες καταρρέουν, και στη Θεσσαλία, δεν είχαν συντηρηθεί επί πολλές δεκαετίες, πολλές δεκαετίες όχι πολλά χρόνια» τόνισε αρχικά.

Στη συνέχεια είπε: «Στην περίπτωση της Θεσσαλίας μετά τον Ιανό, το υπουργείο Υποδομών έδωσε σε ιδιώτες 140 εκατ. για να κάνει παρεμβάσεις περίπου σε 550 σημεία στη Θεσσαλία. Εξ αυτών πέντε γέφυρες. Τρεις έχουν ολοκληρωθεί σήμερα και δύο είναι υπό ολοκλήρωση Και οι πέντε γέφυρες, με τα χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας που τέθηκαν μετά τον Ιανό, άντεξαν».

Τι θα περιλαμβάνει το Μητρώο Γεφυρών

Το μητρώο θα είναι ουσιαστικά μια βάση δεδομένων για τις γέφυρες της χώρας μας. Εκεί θα υπάρχει αναλυτική περιγραφή των βασικών στοιχείων των τεχνικών έργων οδοποιίας σε συνδυασμό με χρήσιμες πληροφορίες όπως σεισμικά στοιχεία, φωτογραφίες, υλικά, μελέτες, στοιχεία επεμβάσεων και οτιδήποτε άλλο κρίνεται απαραίτητο.

gefires

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αναλυτική αναφορά, που να μπορεί να οδηγήσει σε αυτοματοποιημένη εκτίμηση ολόκληρης της κατασκευής και πλήρη παρακολούθησή της.

Αυτήν τη στιγμή, εκτιμάται ότι το σύνολο των γεφυρών μεγάλου ανοίγματος χωρίς να συνυπολογίζονται τα μικρά τεχνικά, είναι περίπου 6.000 εκ των οποίων, οι μισές, δηλαδή περί τις 3.000 βρίσκονται στο παλιό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Δεν υπολογίζονται οι καινούριες γέφυρες στους αυτοκινητόδρομους, αφού τις έχουν αναλάβει οι παραχωρησιούχοι.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...