Νέα μεγάλη μπίζνα στην Ελλάδα: Τι είναι οι ταμιευτήρες αποθήκευσης άνθρακα

Σύμφωνα με μελέτες, η ανάπτυξη ταμιευτήρων αποθήκευσης CO2 θα βοηθήσει τόσο το περιβάλλον, όσο και την οικονομία, με το όφελος να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ!

  • -
  • -

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χθεσινή του συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, δεσμεύτηκε να στηρίξει τις μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα μας για την αποθήκευση άνθρακα!

Ήδη βέβαια, τρέχουν στη χώρα μας τρία μεγάλα projects στην τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Όταν μάλιστα αυτά τα projects υλοποιηθούν, το όφελος που θα αποκομίσει η εγχώρια βιομηχανία από την κατασκευή των υπόγειων ή και υποθαλάσσιων ταμιευτήρων αποθήκευσης άνθρακα, θα ξεπεράσει τα 6 δισ ευρώ σε βάθος χρόνου. Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει η μελέτη της ΕΔΕΥΕΠ.

Σε ποιες περιοχές θα αναπτυχθούν αυτές οι εγκαταστάσεις;

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί, οι περιοχές οι οποίες κρίνονται κατάλληλες (λόγω γεωπολιτικού σχηματισμού) για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση CO2, είναι οι περιοχές Πενταλόφου, Επταχωρίου και Τσοτυλίου στη Δυτική Μακεδονία. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν βάθος μεγαλύτερο των 850 μέτρων, καθώς αυτό ορίζουν οι ερευνητικές εργασίες του ευρωπαϊκού προγράμματος «Stategy CCUS» στο οποίο ένας από τους εταίρους ήταν και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Παλαιότερα βέβαια, η έρευνα της ΕΔΕΥΕΠ είχε εντοπίσει ως κατάλληλους χώρους για την αποθήκευση CO2 τις περιοχές στη Λεκάνη Φλώρινας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στις Βασάλτες Βόλου.

Η αποθήκη του Πρίνου

Στα ευρωπαϊκά έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) έχει ενταχθεί το έργο της Energean «Prinos CCS» που προχωράει με την υποστήριξη του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα μεταφέρει τις εκπομπές CO2 από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε φυσικές λεκάνες του παλαιού κοιτάσματος του Πρίνου που θα μετατραπούν σε χώρους αποθήκευσης. Η αποθήκη του Πρίνου, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία της με δυναμικότητα αποθήκευσης έως 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως από τα τέλη του 2025 και να αυξηθεί δύο χρόνια αργότερα σε 2,5 -3 εκατ. τόνους. Η προοπτική λειτουργίας της αποθήκης στη λεκάνη του Πρίνου, έργο συνολικού προυπολογισμού 1 δισ. ευρώ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και μονάδων από τα Βαλκάνια και την Ιταλία.

Motor Oil και ΤΙΤΑΝ

Το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 127 εκατ. ευρώ για τα έργα IRIS που τρέχουν ήδη η Motor Oil και IFESTOS της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ. Το εν λόγω έργο αφορά τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου της Motor Oil. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, η Motor Oil θα μειώσει αισθητά το ανθρακικό της αποτύπωμα, θα παράγει ετησίως 56.000 τόνους μπλε υδρογόνου και θα θέσει τις βάσεις για την παραγωγή e-fuels.

Project IFESTOS

Το συγκεκριμένο έργο τρέχει από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ και προβλέπει την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα μεγάλης κλίμακας στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας. Άπαξ και ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα μειωθεί η εκπομπή CO2 κατά την παραγωγή τσιμέντου.

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ θα είναι σε θέση να παράγει σχεδόν 3 εκατ. τόνους τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως! Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει εκπονήσει ο όμιλος, η λειτουργία αυτών των μονάδων θα οδηγήσει σε ετήσια αποφυγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου άνω των 1,9 εκατ. τόνων CO2, καθιστώντας το Καμάρι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη.

Δείτε ακόμα: Το 98% των κατοίκων της Ευρώπης αναπνέει τοξικό αέρα

Η δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα δεν είναι ένα πρότζεκτ νέο στο χώρο της βιομηχανίας. Είναι μια κίνηση που ήδη έχει υλοποιηθεί σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Νορβηγία, και στοχεύει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα, υπάρχουν κοντά στις 35 εμπορικές εγκαταστάσεις που αναπτύσσουν το CCUS για βιομηχανικές δραστηριότητες. Οι προοπτικές βέβαια ανάπτυξης είναι τεράστιες με περισσότερα από 300 έργα να βρίσκονται στα σκαριά, ενώ, επιπλέον, έχουν προαναγγελθεί πάνω από 200 νέες εγκαταστάσεις που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030, δεσμεύοντας πάνω από 220 Mt CO2 ετησίως.

Πηγή: Worldenergynews

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...