Άνθρωποι «κρεμιούνται» στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Τι δουλειά έχουν εκεί;[video]
Στην εντυπωσιακή ελληνική γέφυρα βρέθηκε πρόσφατα μια ομάδα Γάλλων, προκειμένου να ολοκληρώσουν μια σειρά σύνθετων εργασιών.
- -
- -
Η Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή στον κόσμο. Έχει μήκος 2,522 μέτρων, θεμέλια που φτάνουν τα 65 μέτρα σε βάθος, 4 πυλώνες και 468 καλώδια να την κρατούν στον αέρα. Το μεταλλικό κατάστρωμα είναι επιφάνειας 135.500 τ.μ. και καλύπτεται από 247.500 κοχλίες.
Μια τόσο πολυσύνθετη γέφυρα, απαιτεί ειδική συντήρηση και ανθρώπους που έχουν εξειδικευτεί σε τόσο ιδιαίτερα έργα. Πρόσφατα, τη γέφυρα επισκέφθηκε μια ομάδα Γάλλων αλπινιστών προκειμένου να επιθεωρήσει τα καλώδια και τις εξωτερικές επιφάνειες των πυλώνων.
Η συντήρηση είναι πολύ υψηλού επιπέδου και η ΓΕΦΥΡΑ, ως μέλος του δικτύου της VINCI Highways, αξιοποιεί την τεχνογνωσία μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων υπό παραχώρηση παγκοσμίως.
Στο παρακάτω βίντεο, ο CEO της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Πάνος Λούκας, κάνει μια σύντομη παρουσίαση, σχετική με τις επιθεωρήσεις που διεξάγονται σε τακτά διαστήματα από εξειδικευμένους Γάλλους αλπινιστές στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η δομική υγεία του Έργου, το οποίο αποτελεί μνημείο της σύγχρονης Ελλάδας, αφιερωμένο στις καθημερινές ανάγκες των χρηστών της και στην εξυπηρέτηση της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας.
7 εκατ. ευρώ για συντήρηση
Οι εργασίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος επιθεωρήσεων και συντήρησης της παραχωρησιούχου εταιρείας. Αποτελούν μέρος της επένδυσης ύψους 7 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2024. Η επόμενη επιθεώρηση από τους αλπινιστές έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024.
Δείτε ακόμη: Τι είναι το Μητρώο Γεφυρών
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η γέφυρα που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο, μπορεί να αντέξει σε ενδεχόμενη σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με εκτόπισμα 180.000 τόνων, αλλά και να σταθεί ακόμη και με ταχύτητες ανέμου 265 km/h.