Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα κλοπών αυτοκινήτων - Οι λέξεις «κώδικες»
Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει 66 κλοπές αυτοκινήτων. Η σπείρα δρούσε σε Αττική, Φθιώτιδα και Εύβοια με τη λεία τους να αγγίζει τα 600.000 €.
- -
- -
Ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες από την ΕΛΑΣ σχετικά με την σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα σε Αττική, Φθιώτιδα και Εύβοια. Έπειτα από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα, οι Αρχές εξιχνίασαν άλλες 27 κλοπές οχημάτων, φθάνοντας συνολικά τις 66 από την έναρξη των ερευνών.
Η λεία της οργάνωσης από τις κλοπές ανέρχεται στα 600.000 ευρώ περίπου, με τα δύο αρχηγικά μέλη να έχουν ήδη προφυλακιστεί. Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ιδιοκτήτη μάντρας στην περιοχή της Κατερίνης για κλεπταποδοχή.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή, η οποία προέβαινε σε κλοπές οχημάτων με συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi).
Αφού εντόπιζαν υποψήφια προς κλοπή οχήματα σε διάφορες περιοχές, χρησιμοποιώντας κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διέθεταν (διαγνωστικά εγκεφάλων, αυτοσχέδια εργαλεία παραβίασης κλπ), προέβαιναν στην κλοπή τους και τα στάθμευαν προσωρινά σε απομονωμένα σημεία, ώστε να μην εντοπιστούν από τις Αρχές, ενώ στη συνεχεία τα μετέφεραν σε σημεία «καβάτζες». Στόχος τους ήταν να ελέγξουν να διαθέτουν GPS, προκειμένου να μην εντοπιστούν.
Δείτε ακόμη: Κομπίνα με κλεμμένες Lamborghini, Ferrari, Porsche και Maybach - Πώς τα «έφαγαν»
Στη συνέχεια τα μετέφεραν οδικώς έως τη Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως πλαστές πινακίδες και ταυτότητες. Εκεί, σε μάντρα της περιοχές παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίου και τα στοιχεία κυκλοφορίας και είτε τα μεταπουλούσαν, είτε τα διέλυαν, πουλώντας τα ανταλλακτικά στην αγορά.
Οι λέξεις που χρησιμοποιούσαν
Κάθε ένας είχε διάφορα κινητά τηλέφωνα, τα οποία άλλαζαν συνεχώς για μην εντοπιστούν από την Αστυνομία. Οι συνομιλίες τους ήταν σύντομες και με συγκεκριμένες φράσεις «κώδικες». Για τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου και την παράκαμψή του χρησιμοποιούσαν τη λέξη «ΕΓΚΕ», πριν γίνει η παραλαβή του κλεμμένου οχήματος έλεγαν ήρθε ο «καφές», ενώ για κάθε μοντέλο υπάρχει συγκεκριμένο όνομα. Για παράδειγμα, το Hyundai i20 το ονόμαζαν «εικοσάρι» και το Suzuki Vitara «animal».