Τα 8 μεγάλα έργα που αλλάζουν τους δρόμους της Ελλάδας

Πολλά, μικρά και μεγάλα έργα, υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, αναβαθμίζοντας άρδην το οδικό δίκτυο ανά την επικράτεια και την οδική ασφάλεια. Ας δούμε τα 8 σημαντικότερα.

  • -
  • -

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται, με πυλώνες τις ασφαλείς υποδομές και τις πράσινες μεταφορές, δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής. Αναλυτικότερα, ο υπουργός, αναφέρθηκε σε πέντε πυλώνες δράσης και πρωτοβουλιών, που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής στόχευσης.

odika erga

Ο τομέας των υποδομών και των μεταφορών λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της οικονομικής μεγέθυνσης μιας χώρας, αλλά και ως παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης, με άμεσο, θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

odika erga

Αυτήν τη στιγμή λοιπόν, ανά την επικράτεια πραγματοποιούνται πολλά έργα, μεγάλης εθνικής σημασίας. Εκτός από το Μετρό της Θεσσαλονίκης που αναμένεται να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024, υπάρχουν και ορισμένα που αφορούν το οδικό δίκτυο.

Ας δούμε τα 8 σημαντικότερα, όπως τα ανέφερε ο κύριος Σταϊκούρας:

  1. Μεγάλο τμήμα του Ε65, μέχρι την Καλαμπάκα, παραδίδεται τους πρώτους μήνες του 2024.
  2. Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος προχωρά, και αναμένεται, στο σύνολό του, να παραδοθεί το 2025.
  3. Ολοκληρώθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στην υφιστάμενη Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, με τις οποίες αναβαθμίστηκε, ουσιαστικά, η οδική ασφάλεια.
  4. Η οδική σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και θα παραδοθεί, στο σύνολό της, το επόμενο δίμηνο.
  5. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης προχωρά.
  6. Η κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής της Θεσσαλονίκης (Flyover), το πιο μεγάλο οδικό έργο που εκτελείται σήμερα μέσω ΣΔΙΤ, ξεκίνησε.
  7. Ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακκαβιά και τμήμα του οδικού άξονα Λαμία – Καρπενήσι επαναδημοπρατήθηκαν.
  8. Ο οδικός άξονας Μπράλος – Άμφισσα, ξεκίνησε.

Από που προέρχονται τα χρήματα για τα έργα

Οι χρηματοδοτικές πηγές που αξιοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υλοποίηση νέων έργων και την συντήρηση των υφιστάμενων, προέρχονται από εθνικούς, αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους, με τη συμμετοχή και συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω – μεταξύ άλλων – των παραχωρήσεων και των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

odika erga

Δείτε ακόμη: Λαμία–Πάτρα σε 1,5 ώρα – Μπαίνουν οι μπουλντόζες στον νέο δρόμο

Ειδικότερα, οι πηγές είναι:

  • Οι πόροι, από το εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, της νέας προγραμματικής περιόδου. 
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από την υφιστάμενη κατανομή πόρων και την ανακατανομή ποσών.
  • Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
  • Η δανειοδότηση – με καλούς όρους – από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Η χρηματοδότηση των έργων μέσα από ένα πιο υγιές και σταθερό – σήμερα – τραπεζικό σύστημα.
  • Η αξιοποίηση πόρων μέσα από τον υφιστάμενο και τον μελλοντικό Μηχανισμό υπό τον τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility).
  • Και φυσικά, η άντληση πόρων από τον ίδιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσα από την αξιοποίηση δημοσιονομικού χώρου, που σταθερά δημιουργείται τα τελευταία χρόνια.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...