Αλλάζει η Δυτική Αττική – Το νέο μεγάλο έργο των 34,6 χλμ.
Με το νέο έργο συνδέονται τα Άνω Λιόσια με τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα, διασφαλίζοντας τη διασύνδεση των οικισμών της Δυτικής Αττικής μεταξύ τους.
- -
- -
Την αναβάθμιση του Προαστιακού «Άνω Λιόσια – Μέγαρα» ανακοίνωσαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το έργο αφορά στην κατασκευή νέου κλάδου Προαστιακού Σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο.
«Η νέα γραμμή, μήκους 34,6 χλμ, θα εξυπηρετεί τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα, διασφαλίζοντας τη διασύνδεση των οικισμών της Δυτικής Αττικής μεταξύ τους. Θα εξυπηρετεί το εμπορευματικό έργο, τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη μετεπιβίβασης επιβατών στις γραμμές του υφιστάμενου δικτύου», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Πρόσθεσε ότι το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με Υπουργείο ευθύνης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και Φορέα Υλοποίησης τον ΟΣΕ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Χρήστου Σταϊκούρα:
«Παρουσιάζουμε στη Βουλή τη δρομολόγηση υλοποίησης του έργου της αναβάθμισης του υφιστάμενου Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Άνω Λιόσια – Νέος Σ.Σ. Μεγάρων – Π.Σ. Μεγάρων.
Ειδικότερα, το έργο αφορά στην κατασκευή νέου κλάδου προαστιακού σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο.
Το συνολικό μήκος του νέου κλάδου του προαστιακού θα είναι 34,6 χλμ., και κατά τη λειτουργία του θα εξυπηρετεί – μεταξύ άλλων – τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα, διασφαλίζοντας τη διασύνδεση των οικισμών της Δυτικής Αττικής μεταξύ τους.
Η γραμμή αυτή θα εξυπηρετεί το εμπορευματικό έργο, τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη μετεπιβίβασης επιβατών στις γραμμές του υφιστάμενου δικτύου.
Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, καθώς και τις απαιτούμενες δι-επαφές με τη γραμμή υψηλών ταχυτήτων ΣΚΑ – Κιάτο.
Επίσης, η νέα γραμμή θα συνδέσει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα της γραμμής θα είναι 80 km/h και συνοπτικά, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
- η κατασκευή της επιδομής γραμμής, κανονικού εύρους, με νέα υλικά,
- η κατασκευή υδραυλικών έργων για την αποστράγγιση της γραμμής,
- η κατασκευή νέων γεφυρών,
- η τοπική αποκατάσταση ισόπεδων διαβάσεων,
- η κατασκευή αποβαθρών και στεγάστρων στους σταθμούς,
- η αναπροσαρμογή των εξωτερικών χώρων στις απαιτήσεις ΑΜΕΑ,
- οι κατασκευές για την σήμανση και ασφάλιση των πάγιων εγκαταστάσεων,
- η εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης με ETCS και τηλε-διοίκηση,
- οι εργασίες εγκατάστασης Πληροφοριακών Συστημάτων Σταθμών,
- οι πάσης φύσεως υποδομές για την εξυπηρέτηση των Σιδηροδρομικών Συστημάτων.
Επίσης, εκτιμάται ότι είναι ωφέλιμο για τους εξής λόγους:
- Εξοικονόμηση κόστους μετακίνησης των επιβατών του προαστιακού.
- Οικονομία χρόνου στις μετακινήσεις των επιβατών.
- Αξιοπιστία της παρεχόμενης υπηρεσίας μεταφοράς και αποφυγή καθυστερήσεων, λόγω μη ανάμιξης με την υπόλοιπη κυκλοφοριακή κίνηση.
- Άνεση και ασφάλεια των μετακινουμένων, λόγω καλύτερων συνθηκών κίνησης και στάθμευσης.
- Καλύτερες συνθήκες αναμονής στις στάσεις.
- Εξοικονόμηση χρόνου όσων μετακινούνται με ΙΧ ή λεωφορεία, λόγω μείωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης που θα συνεπάγεται ο προαστιακός.
- Μείωση ατυχημάτων.
- Εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.
- Μείωση ρύπων και επιπέδου θορύβου.
- Βελτίωση των όρων εκμετάλλευσης συνολικά της περιοχής.
Πόσο θα κοστίσει το έργο
Η προβλεπόμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 98,4 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται ποσοστό 9% για απρόβλεπτες δαπάνες και ποσό για απολογιστικές εργασίες. Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με Υπουργείο ευθύνης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και Φορέα Υλοποίησης τον ΟΣΕ.
Δείτε ακόμη: Η νέα μεγάλη σήραγγα της Αττικής – Το έργο που θα αλλάξει την πόλη το 2025
Η προθεσμία περάτωσης όλων των κατασκευών του έργου, ήτοι των κατασκευών της περιόδου «Ερευνών – Μελετών – Κατασκευών» (Τ1) και παράδοσης αυτού στον ΟΣΕ Α.Ε. ορίζεται, από την Υπηρεσία, στους 28 μήνες, με αφετηρία την ημέρα που θα υπογράφει η Σύμβαση.
Μέσα στην προθεσμία αυτή θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και θα έχουν αποδοθεί σε λειτουργία, τα οποιαδήποτε έργα περιλαμβάνονται στη Σύμβαση αυτή, σύμφωνα με τα Συμβατικά Τεύχη.