Τα 7 συχνότερα λάθη που κάνουν οι νέοι οδηγοί
Ως νέος οδηγός, αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις πίσω από το τιμόνι! Δικαιολογείσαι αλλά πρέπει οπωσδήποτε να τα διορθώσεις!
- -
- -
Μόλις αποκτήσατε το δίπλωμα οδήγησης και δε βλέπετε την ώρα να «ξεχυθείτε» στους δρόμους απολαμβάνοντας την «ελευθερία» σας αφού πλέον είναι επίσημο, ότι δεν εξαρτάστε από κανέναν. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μετακινήσεις σας…
Ως νέος οδηγός βέβαια, στερείστε εμπειρίας, είστε πιο επιρρεπείς στα λάθη, ενώ δε θα πρέπει να λησμονήσετε ότι απαιτείτε κι ένα εύλογο διάστημα εξοικείωσης με το αυτοκίνητο σας και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.
Αναπόφευκτα λάθη θα γίνουν. Το σημαντικότερο όμως είναι να μην είναι σοβαρά και κυρίως… επαναλαμβανόμενα. Όπως αυτά που σας παρουσιάζουμε και στα οποία η πλειονότητα των νέων οδηγών υποκύπτει καθημερινά!
Κρατάνε πατημένο το συμπλέκτη
Το πιο συνηθισμένο λάθος ενός νέου οδηγού είναι να κρατά πατημένο το συμπλέκτη κάθε φορά που σταματά το αυτοκίνητο του, σε ένα κόκκινο φανάρι ή την στιγμή που φρενάρει! Τουλάχιστον όλοι όσοι οδηγούν ακόμα αυτοκίνητα με χειροκίνητο σασμάν…
Προφανώς η συγκεκριμένη αντίδραση οφείλεται στην έλλειψη εμπειρίας αλλά και στο άγχος που διακατέχει τον οδηγό ώστε να μην του σβήσει ο κινητήρας του αυτοκινήτου. Παρά ταύτα και στις δυο περιπτώσεις η χρήση του συμπλέκτη είναι πέρα ως πέρα λανθασμένη, εγκυμονεί κινδύνους και φυσικά φθείρει ταχύτερα και το δίσκο-πλατώ.
Λάθος χειρισμός του αυτοκινήτου στις στροφές
Είναι ίσως το πιο δύσκολο σκέλος σε έναν rookie οδηγό! Μαζί με το παρκάρισμα… Ένας δρόμος γεμάτος με στροφές, προκαλεί άγχος. Ο γενικός κανόνας θέλει πριν την είσοδο της στροφής να μειώσετε την ταχύτητά σας και να κατεβάσετε ανάλογα με την ταχύτητα στην οποία κινείστε και μια σχέση στο κιβώτιο έχοντας όμως πάντα τους τροχούς όσο το δυνατόν σε ευθεία θέση.
Απαγορεύεται επίσης δια ροπάλου να κρατάτε πατημένο το συμπλέκτη! Οι χρυσοί κανόνες και αυτοί που κατά βάση θα διώξουν το βάρος από τους ώμους σας και θα σας κάνουν καλύτερους οδηγούς είναι οι εξής:
- Φρενάρουμε πάντα στην ευθεία
- Δεν κλεινόμαστε νωρίς στην είσοδο
- Σημαδεύουμε την κορυφή της στροφής (το apex)
- Αργή είσοδος σημαίνει κατά κανόνα γρήγορη έξοδο, ενώ, αντίθετα, η υπερβολικά γρήγορη είσοδος οδηγεί σε αργή και άτσαλη έξοδο
- Διατηρούμε σταθερή ταχύτητα κατά τη διάρκεια της καμπύλης τροχιάς
- Αποφεύγουμε τις τιμονιές μέσα στη στροφή
- Επιταχύνουμε μετά την κορυφή, όπου οι κατευθυντήριοι τροχοί αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται
Δε χρησιμοποιούν φλας
Πολλοί νέοι οδηγοί στην προσπάθεια τους να ελέγξουν τόσο το άγχος τους όσο και τους λοιπούς χρήστες του δικτύου ξεχνούν να χρησιμοποιήσουν τα φλας του αυτοκινήτου τους ή τα χρησιμοποιούν πολύ νωρίτερα ή ακόμα και την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα η χρήση τους συνολικά να είναι εντελώς… λανθασμένη.
Το φλας το ανάβουμε εγκαίρως όταν πρόκειται να στρίψουμε ή να κάνουμε κάποιον ελιγμό, όταν θέλουμε να σταθμεύσουμε, όταν αλλάζουμε λωρίδα ή σε περίπτωση κατά την οποία επιθυμούμε για τον οποιοδήποτε λόγο να ακινητοποιήσουμε το όχημα μας στο δρόμο.
Οδηγούν πιο αργά από το ελάχιστο όριο
Είναι λογικό και απόλυτα κατανοητό όταν κάποιος πιάνει για πρώτη φορά τιμόνι να αισθάνεται ασφαλής όταν οδηγεί… αργά. Κι αν μέσα σε αστικό ιστό αυτό δεν είναι κάτι που ενοχλεί ή εγκυμονεί κινδύνους σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητόδρομους, οφείλει να συμμορφωθεί με την ελάχιστη ταχύτητα που ορίζει ο Κ.Ο.Κ, προκειμένου να μη δημιουργεί προβλήματα ή κινδύνους σε ότι αφορά την ασφάλεια των υπολοίπων χρηστών του δρόμου.
Δεν κρατάνε σωστές αποστάσεις
Με το -δικαιολογημένο- φόβο ότι ίσως να μην προλάβουν να αντιδράσουν εγκαίρως εάν ο μπροστινός τους φρενάρει απότομα, πολλοί νέοι οδηγοί αφήνουν μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, κινούμενοι συνήθως με χαμηλές ταχύτητες δημιουργώντας εν τέλει κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Έχουν λάθος θέση οδήγησης
Για να έχετε τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, να «βλέπετε» σωστά και κυρίως να μπορείτε να αντιδράσετε σε οποιαδήποτε συνθήκη με ταχύτητα και ασφάλεια, θα πρέπει να κάθεστε και σωστά.
Δεν ξαπλώνουμε ποτέ στο κάθισμα, τα πόδια δεν πρέπει να είναι πλήρως τεντωμένα, ακόμη και όταν πατάμε μέχρι το τέρμα το πεντάλ. Πρέπει να παραμένουν – έστω λίγο – με κλίση. Επίσης, και τα χέρια μας δεν πρέπει να είναι τεντωμένα με τη σωστή θέση να είναι η «3 παρά τέταρτο», στη μέση δηλαδή του τιμονιού, ώστε να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες μανούβρες χωρίς να χρειαστεί να τα απομακρύνετε από το τιμόνι.
Δείτε ακόμα: Πες μου την ηλικία σου, να σου πω πόσο πιθανό είναι να τρακάρεις!
Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει απόσταση μίας γροθιάς ανάμεσα στο κεφάλι και την οροφή του αυτοκινήτου, ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος.
Χρησιμοποιούν κινητό κατά την οδήγηση
Οκ, αυτό το κάνουν σχεδόν όλοι πλέον αλλά οι νέοι οδηγοί από τη στιγμή που στερούνται και εμπειρίας, αυξάνουν ακόμη πιο πολύ τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Δε χρειάζεται να πούμε γιατί απαγορεύεται δια ροπάλου η χρήση του. Να θυμάστε απλά ότι ο Κ.Ο.Κ. επιτρέπει να μιλάει κανείς στο τηλέφωνο, μόνο αν αυτό είναι τοποθετημένο στην ειδική βάση του σε ανοικτή ακρόαση ή αν χρησιμοποιείτε ασύρματα ακουστικά. Φρόνιμο είναι πάντως να μην κάνετε χρήση ούτε έτσι του κινητού σας τηλεφώνου όταν οδηγείτε εκτός αν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη. Δε συζητάμε καν να σερφάρετε στα social media ή να ανεβάζετε βίντεο στο TikTok…