Αέρια του θερμοκηπίου στην Αθήνα
Περισσότερα από του Παρισιού, του Λονδίνου και του Πεκίνου
- -
- -
Μια νέα μελέτη ερευνητών της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED) δείχνει πως η Αθήνα γεννά περισσότερα «αέρια του θερμοκηπίου» από το Παρίσι, το Λονδίνο και το Πεκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΙ. Αυτό σημαίνει πως η, μικρότερη σε πληθυσμό, Αθήνα ευθύνεται αναλογικά περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, εκπέμποντας περισσότερους ρύπους (10,4 τόνους ισοδυνάμου CO2) ανά κεφαλή έναντι του Παρισιού (5,2 τόνοι), του Πεκίνου (10,1), του Αμβούργου (9,7), του Τορίνου (9,7), του Λονδίνου (9,6), της Γενεύης (7,8), των Βρυξελλών (7,5), της Μαδρίτης (6,9), του Τόκιο (4,9) και της Βαρκελώνης (4,2), φτάνοντας πολύ κοντά στη Νέα Υόρκη (10,5). Για την Ελλάδα συνολικά, οι εκπομπές αερίων ρύπων είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτούς της Αθήνας, δηλαδή 11,78 τόνοι ισοδυνάμου CO2 (στοιχεία 2007).
Οι πόλεις είναι υπεύθυνες για το 71% των αερίων του θερμοκηπίου
Γενικότερα, η σχετική μελέτη των ερευνητών υπό τον Ντάνιελ Χούρνβεγκ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Environment and Urbanization" με στοιχεία από 100 πόλεις 33 χωρών, δείχνει πως οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις του πλανήτη εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα λιγότερους ρύπους ανά κεφαλή και είναι λιγότερο υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με μικρότερου μεγέθους πόλεις. Αυτό οφείλεται και στο ότι στις μεγάλες μεγαλουπόλεις οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα λιγότερα ρυπογόνα μαζικά μέσα μεταφοράς, ενώ στις μεσαίες και μικρότερες πόλεις οι κάτοικοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα αυτοκίνητά τους. Γι’ αυτό, η έρευνα συνιστά αλλαγές στην χωροταξία των πόλεων και στις συνήθειες ζωής των πολιτών, ώστε να «απεξαρτηθούν» από το αυτοκίνητό τους. Μια καλή λύση π.χ. είναι η χρήση ποδηλάτου.
Οι πόλεις του πλανήτη φιλοξενούν περίπου τους μισούς κατοίκους της Γης, αλλά είναι συνολικά υπεύθυνες κατά 71% για τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 76% έως το 2030. Λόγοι για τους οποίους ισχύει αυτό είναι:
- η εξάρτηση των πόλεων από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, με την παρουσία των σχετικών εργοστασίων κοντά σε μεγάλες πόλεις
- οι δεσμοί των πόλεων με τη βαριά βιομηχανία
- οι δραστηριότητες της ναυτιλίας και των αερομεταφορών, αφού οι μεγάλες πόλεις αυτές είναι που φιλοξενούν μεγάλα και πολυσύχναστα λιμάνια και αεροδρόμια.
Η έρευνα συμπέρανε επίσης ότι οι φτωχότερες πόλεις της Ασίας, της Αφρικής και της Ν. Αμερικής εκπέμπουν λιγότερους αέριους ρύπους ανά κεφαλή σε σχέση με τις πλουσιότερες πόλεις.
Αρσενικό στα αιωρούμενα σωματίδια της Αθήνας
Μια άλλη έρευνα, Ελλήνων επιστημόνων, δείχνει πως στα αιωρούμενα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Αθήνας υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε πολλά βαρέα μέταλλα, αλλά και σε αρσενικό. Ειδικά το αρσενικό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και οι επιστήμονες θεωρούν ότι προέρχεται από την καύση του ντίζελ στα αυτοκίνητα.
Τα μικροσωματίδια είναι μία από τις κυριότερες πηγές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και να καλύψουν μεγάλες περιοχές. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι μικροσωματίδια από την περιοχή της Αθήνας μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο Ηράκλειο της Κρήτης.