Ποιο αυτοκίνητο είχε 2 ρεζερβουάρ βενζίνης και… γιατί;
Το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν εξοπλισμένο με δύο πλήρως ανεξάρτητα ντεπόζιτα καυσίμου, με δύο ξεχωριστές τάπες για να γεμίζουν. Ποιο σκοπό εξυπηρετούσαν;
- -
- -
Στην ιστορία της αυτοκίνησης, έχουμε δει πολλά… περίεργα στοιχεία σε μοντέλα παραγωγής. Παλαιότερα υπήρχαν και κάποια μοντέλα με δύο ρεζερβουάρ καυσίμου, εφαρμογή που εξασφάλιζε μεγαλύτερη αυτονομία λόγω περισσότερων λίτρων, αλλά και πιο εύκολη τοποθέτηση αφού μπορούσαν να μπουν σε ξεχωριστά σημεία, χωρίς να χρειάζεται ένας μεγάλος χώρος για ένα τεράστιο ντεπόζιτο.
Τα πιο πολλά μοντέλα πάντως είχαν δοχεία που επικοινωνούσαν μεταξύ τους, άρα για τον χρήστη ήταν σαν να είχε ένα ντεπόζιτο. Δεν καταλάβαινε κάποια διαφορά. Γέμιζαν από το ίδιο στόμιο και άδειαζαν ταυτόχρονα. Υπήρχε ωστόσο και ένα αυτοκίνητο με εντελώς ξεχωριστά ρεζερβουάρ, με τον οδηγό να πρέπει να διαλέξει ποιο θα στέλνει καύσιμο στο μοτέρ!
Γέμισέ το… και από τις δύο πλευρές!
Πρόκειται για την Jaguar XJ στην πρώτη, δεύτερη αλλά και τρίτη σειρά της (από το 1968 έως το 1992). Το σύστημα με τα δύο δοχεία καυσίμου εφαρμοζόταν τόσο στην XJ6, όσο και στην XJ12 και οι τάπες για τα ρεζερβουάρ ήταν κάτω από το πίσω παρμπρίζ, στο χείλος του αριστερού και του δεξιού φτερού.
Γέμιζαν από ξεχωριστό σημείο και μεταξύ τους, δεν υπήρχε καμία σύνδεση. Άρα το κάθε ντεπόζιτο είχε το δικό του κύκλωμα για την αποστολή της βενζίνης στο μοτέρ, όπως και ξεχωριστή αντλία! Ο οδηγός είχε στη διάθεσή του έναν διακόπτη στο εσωτερικό, από τον οποίο ρύθμιζε αν το όχημα θα τραβάει από το δεξί ή το αριστερό ντεπόζιτο και ο δείκτης καυσίμου, έδειχνε τη στάθμη ανάλογα με ποιο δοχείο ήταν σε χρήση.
Δείτε ακόμη: Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με Air Condition;
Άρα, αν το αριστερό ρεζερβουάρ είχε στάθμη περίπου 1/4 και ο οδηγός πάταγε το κουμπί για να αλλάξει στο δεξί ρεζερβουάρ που ήταν πλήρες, ο δείκτης της βενζίνης θα πήγαινε από το 1/4 στο «γεμάτο». Ποιος ήταν όμως ο λόγος; Η απάντηση είναι… το μεγάλο πορτμπαγκάζ. Τα δύο ντεπόζιτα δεν ήταν στο πάτωμα του οχήματος όπως σήμερα, αλλά ενσωματώνονταν στα πίσω φτερά, έναν «νεκρό» χώρο.
Οι σχεδιαστές αποφάσισαν να ελευθερώσουν όλο τον διαθέσιμο χώρο και να τον αξιοποιήσουν για τις αποσκευές, βάζοντας τα ρεζερβουάρ στο σώμα του αυτοκινήτου. Για να γίνουμε πιο σαφείς, το ντεπόζιτο «πιάνει» από την άκρη του θόλου του τροχού μέχρι περίπου το πίσω φωτιστικό σώμα. Για την ιστορία, κάθε δοχείο είχε χωρητικότητα 45 λίτρων.