Πόσοι φορτιστές υπάρχουν στην Ελλάδα; Δες πώς θα τους βρεις
Για να κυκλοφορήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να υπάρχουν φορτιστές. Αν και συνήθως λέμε ότι δεν επαρκούν, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
- -
- -
Οι φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρικά οχήματα κάθε είδους είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει η ηλεκτροκίνηση. Χωρίς επαρκές σε έκταση δίκτυο και χωρίς μεγάλο αριθμό φορτιστών, κανένα όχημα με μπαταρία δεν μπορεί να κινηθεί.
Αν και συνηθίζουμε να λέμε ότι οι υποδομές δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένες, η πραγματικότητα έρχεται να μας διαψεύσει. Ο αριθμός των φορτιστών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα είναι μεγάλος, με την χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές.
Πόσα σημεία φόρτισης υπάρχουν στην Ελλάδα;
Στο πλαίσιο του 7th EcoMobility Conference ο κ. Μάνος, επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 10.000 σημεία φόρτισης, μία δήλωση έγινε με σκοπό να θίξει το γεγονός ότι δεν είναι δηλωμένοι στο αρμόδιο μητρώο φορτιστών.
Δείτε ακόμα: Ο ΔΕΔΔΗΕ θα κόβει το ρεύμα στους φορτιστές! Δείτε σε ποιες περιπτώσεις
Με αυτό κατά νου, μπαίνοντας στο ΜΥΦΑΗ (Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης) βλέπουμε ότι είναι καταγεγραμμένα 5.441 σημεία φόρτισης, σε 2.196 τοποθεσίες, με τους παρόχους (ΦΕΥΦΗΟ) να φτάνουν τους 55 και τους ΠΥΗ (Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτροκίνησης) να αγγίζουν τους 27. Η διαφορά από αυτό που βλέπουμε στο ΜΥΦΑΗ μέχρι την πραγματικότητα οφείλεται στους αδήλωτους φορτιστές.
Εξαιρετική αναλογία αυτοκινήτων ανά φορτιστή
Βέβαια, τα σκέτα νούμερα δεν λένε τίποτα από μόνα τους. Αυτό που έχει σημασία είναι η αναλογία των αυτοκινήτων που αντιστοιχούν σε κάθε φορτιστή. Σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, καθώς αντιστοιχούν 5 αυτοκίνητα σε κάθε φορτιστή. Το εν λόγω νούμερο, είναι από τα καλύτερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακόμα πιο εντυπωσιακός, είναι ο ρυθμός με τον οποίο έχει αυξηθεί ο αριθμός των φορτιστών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα μέσα στα χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2018 τα σημεία φόρτισης ήταν μόλις 22. Το 2019 αυξήθηκαν λίγο φτάνοντας τα 34, ενώ το 2020 η αύξηση ήταν μεγαλύτερη αγγίζοντας τα 173. Το 2021 έγινε ένα μεγάλο άλμα στην εγκατάσταση φορτιστών αφού τα σημεία έφτασαν τα 1.203 και το 2022 ήταν 1.700. Ωστόσο, η πιο επιτυχημένη χρονιά ήταν το 2023, με τα περίπου 10.000 σημεία φόρτισης στο τέλος του έτους.
Μπορείτε να βρείτε όλους τους φορτιστές πατώντας εδώ.