Μετρό Θεσσαλονίκης: Πώς θα αποφευχθεί το ανθρώπινο λάθος στους συρμούς;
Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι ένα από τα σύγχρονα της Ευρώπης αλλά και από τα πιο ασφαλή. Δείτε τη διαφορά του από αυτό της Αθήνας.
- -
- -
Τον Νοέμβριο του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό της Ευρώπης. Σε πρώτη φάση, θα περιλαμβάνει 13 σταθμούς και μήκος γραμμής 9,6 χλμ., με 18 υπέρ-αυτόματους driverless συρμούς τελευταίας τεχνολογίας. Στη συνέχεια, θα δοθεί σε λειτουργία η γραμμή προς Καλαμαριά κι έπειτα η επέκταση προς τα δυτικά.
Όπως ανέφερε ο Carlo Bianco, διευθύνων σύμβουλος της ΤΗΕΜΑ Α.Ε. πoυ έχει αναλάβει τη λειτουργία και διαχείριση του Μετρό, οι επιβάτες θα περιμένουν ελάχιστα σε κάθε στάση, αφού κάθε συρμός θα περνά ανά 2 λεπτά. Στόχος είναι να εξυπηρετούνται 20.000 επιβάτες ανά ώρα και 300.000 ημερησίως.
Ο κύριος Bianco, θεώρησε μάλιστα συντηρητική την εκτίμηση του αριθμού των 300.000 επιβατών, τονίζοντας ότι ο χρόνος αναμονής θα μειωθεί, ενώ με την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά, στους 18 συρμούς του συστήματος, θα προστεθούν άλλοι 15.000 επιβάτες. Επισήμανε ότι το Μετρό θα ελεγχθεί από ανεξάρτητο φορέα για να λάβει πιστοποιητικό ασφαλείας και μετά άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Μεταφορών.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Μετρό Θεσσαλονίκης
Προκειμένου να μηδενιστεί η περίπτωση ανθρώπινου λάθους, οι συρμοί του Μετρό - σε αντίθεση με αυτούς της Αθήνας - θα λειτουργούν χωρίς οδηγό. Τα τρένα θα κινούνται μέσω ενός υπεραυτόματου συστήματος που έχει εγκατασταθεί στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας και από εκεί μέσω του Κέντρου Ελέγχου θα διεξάγεται όλο το πλάνο των ημερήσιων δρομολογίων.
Δείτε ακόμη: Μετρό Θεσσαλονίκης: Μέσα στο 2024 η μεγάλη πρεμιέρα – Ποια γραμμή παραδίδεται
Οι θύρες των συρμών θα έχουν αυτόματο σύστημα στις αποβάθρες κάθε σταθμού, για καλύτερη εξυπηρέτηση και απόλυτη ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Μόλις φθάνει ο συρμός στον σταθμό, οι θύρες θα ανοίγουν όλες μαζί σε προκαθορισμένο σημείο, μην επιτρέποντας στους επιβάτες που περιμένουν να επιβιβαστούν να πλησιάσουν κοντά στην αποβάθρα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, οι συρμοί είναι Ιταλικής κατασκευής από την εταιρεία Hitachi/Ansaldobreda.